Kunstwerken Gurlitt in Salzburg 'meer waard' dan die in München

De zestig kunstwerken uit het huis van Cornelius Gurlitt in het Oostenrijkse Salzburg zijn meer waard dan de 1.400 kunstwerken die in zijn appartement in München zijn gevonden. Dat heeft de advocaat van Gurlitt gezegd tegen enkele Duitse kranten.

AMSTERDAM - Volgens raadsman Hannes Hartung bestaat de Oostenrijkse verzameling voornamelijk uit olieverfschilderijen en is hun 'materiële waarde hoger in te schatten' dan de collectie die de Duitse autoriteiten bij toeval hadden gevonden in München. Deze werd in 2012 ontdekt tijdens een huiszoeking wegens verdenking van belastingontduiking en daarna in beslag genomen.

De advocaat zegt erbij aanwezig te zijn geweest toen de zestig kunstwerken om veiligheidsredenen uit het huis in Salzburg naar een andere, niet bekend gemaakte opslagplaats werden gebracht. Uit zijn beschrijving van enkele schilderijen maken zowel de Frankfurter Allgemeine Zeitung als de Süddeutsche Zeitung op dat er mogelijk schilderijen tussen zitten die in 1954 zijn tentoongesteld in Duitsland. Hildebrand Gurlitt, de vader van Cornelius die als kunsthandelaar veel zaken met de nazi's heeft gedaan, gaf toen 36 kunstwerken in bruikleen voor een expositie over Franse schilders in Museum Folkwang in Essen.

In de catalogus van die tentoonstelling staat een Waterloo Bridge van Claude Monet uit 1903. Hartung schetst in zijn gesprek met de kranten een schilderij dat daarmee gelijkenis vertoont. De collectie die in Salzburg was opgeslagen, zou verder werken bevatten van Édouard Manet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Gustave Courbet, Jean-Baptiste Corot, Max Liebermann, Henri de Toulouse-Lautrec en Wilhelm Busch. Ook zou er een tekening van Pablo Picasso in zitten. Een aantal werken zou beschadigd zijn.

De Jewish Claims Conference, die zich inzet voor compensatie van Joodse slachtoffers van het naziregime, heeft een oproep gedaan tot publicatie van de kunstwerken die in Salzburg lagen. 'Voor restitutie is publicatie de voorwaarde.' Maar de woordvoerder van Cornelius Gurlitt weigert de lijst openbaar te maken. Volgens hem gaat het om een privécollectie. Advocaat Hartung zei dat de werken uit Salzburg 'natuurlijk niet' zullen worden getoond aan de groep experts die onderzoek doet naar de herkomst van de in München aangetroffen werken. Daarvan zijn er bijna zeshonderd als mogelijke roofkunst aangemerkt.

De aanwezigheid van de zestig kunstwerken in het huis in Salzburg was deze week bekendgemaakt door Gurlitts woordvoerder. Volgens hem zit hier geen roofkunst tussen, maar onafhankelijke experts hebben geen onderzoek mogen doen. De woordvoerder zei niet te weten van andere opslagplaatsen. 'Naar de huidige stand zijn ons niet meer depots bekend.'

undefined

Meer over