Kunstwerk langs weg wacht op vervuilde grond

Straks, zegt de artiest, als het kunstwerk af is, moet het als een film voorbijrollen voor de ogen van de automobilist op de A 50 ten oosten van Apeldoorn....

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

APELDOORN

Niet ideaal, beaamt de Amsterdamse kunstenaar Nicolas Dings. Hij is woensdag druk bezig met de plaatsing van vier van de zes delen van zijn snelwegkunstwerk bij het viaduct Woudhuizermark. Op een vrachtwagen liggen grote buizenconstructies zilverachtig te glimmen.

Dings heeft vier torens ontworpen en een poort die uit twee delen bestaat. De poort komt op het viaduct dat naar de nieuwe wijk Woudhuis voert. De torens worden geplaatst tegen de aarden geluidswal die de wijk afschermt van de A 50. Het geheel moet op een vesting lijken, aldus Dings. Groot genoeg om op te vallen, ook bij 120 per uur.

Maar de twee torens ten zuiden van het viaduct kunnen nu niet worden geplaatst. Omwonenden hebben een procedure aangespannen tegen de aanleg van de geluidswal daar. Zonder wal geen torens.

Dat zal de Van de Kamps, behorend tot de bezwaarmakers, een zorg zijn. De boerderij van de familie moet verdwijnen voor de geluidswal, nadat ze eerst al bijna al haar grond had ingeleverd voor de nieuwe woonwijk. De familie wil op grond even verderop gaan bouwen, maar de gemeente komt maar niet af met een bouwvergunning.

De boer heeft het terrein al eens doodgespoten, hopend dat hij sneller zou mogen beginnen. Nu staat het onkruid weer tot heuphoogte. Als zij moeten wachten, dan de gemeente ook, zegt Van de Kamp. 'Wat komt daar te staan? Torens? Ja, daar zijn ze wèl snel mee.'

Maar ook zonder die bezwaarprocedure zouden de ontbrekende stukken nu niet geplaatst kunnen worden, zegt gemeenteambtenaar B. Vierhout. De geluidswal wordt aangelegd met vervuilde grond, die vrij komt bij nieuwbouw in de Apeldoornse binnenstad. Die komt maar mondjesmaat beschikbaar. 'We hebben er niet zo'n haast mee.'

Al met al kan het nog wel een of twee jaar duren voordat het kunstwerk af is. Jammer, zegt de kunstenaar. 'Maar je hebt het niet in de hand.' Voorlopig blijft het bij de poort en twee zilveren torens.

Meer over