Kunststof, Champions League: Arsenal - AS Monaco, Zembla

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

Kunststof Beeld NTR
KunststofBeeld NTR

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer interviewt de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere (1964), van wie deze week een overzichtstentoonstelling wordt geopend in het Gemeentemuseum Den Haag. De Bruyckeres installaties van paardenlijven en lichamen roepen angst en geweld op, maar ook troost en liefkozing.

Champions League: Arsenal-AS Monaco

NPO 3, 20.15 uur

Rechtstreeks verslag vanuit Londen van de achtste finale in de Champions League tussen Arsenal en AS Monaco. Arsenal is favoriet, maar Monaco won zes van zijn zeven laatste wedstrijden en zonder één tegengoal. Na afloop samenvatting van Bayer Leverkusen-Atlético Madrid.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In 'De Gen-tech lobby' volgt de Franse onderzoeksjournalist Paul Moreira de lobby van bedrijven die handelen in genetisch gemodificeerd voedsel en pesticiden. In Argentinië ziet hij hoe de geboorte van kinderen met genetische afwijkingen verband houdt met door multinational Monsanto gebruikt landbouwgif.

Life Story

NPO 1, 20.30 uur

Een aflevering over macht in het dierenrijk. We zien hoe honingmieren een verbond sluiten alle koninginnen op één na uit de weg te ruimen en hoe een jonge zeearend de hongerdood omzeilt. Ook rekent een stokstaartje op spectaculaire wijze af met een cobra, waarmee hij zijn status in de clan aanzienlijk verhoogt.

Suffragettes Forever! The story of women power

BBC 2, 21.00 uur

Drieluik van historica Amanda Vickery over drie eeuwen strijd voor gelijke rechten voor vrouwen. In aflevering één is te zien hoe auteur Mary Wollstonecraft in de 19de eeuw als een van de eersten feministische teksten publiceerde, en hoe de beweging van de 'suffragettes' actief werd.

12 in 40

Canvas, 21.05 uur

Hoe was het om de Tweede Wereldoorlog als tiener mee te maken? In deze nieuwe documentairereeks blikken twaalf mensen terug op hun door de oorlog getekende tienerjaren. In de aflevering 'Hier wohnen brave Leute' gaan de hoofdpersonen terug naar 10 mei 1940, de dag waarop de Duitse troepen België binnenvielen.

Meer over