Kunstmusea breken bezoekersrecords

LOTTE GRIMBERGEN

AMSTERDAM - De Nederlandse kunstmusea hebben recordaantallen bezoekers getrokken. De best bezochte kunstmusea staan alle in Amsterdam. Dat blijkt uit een rondvraag van de Volkskrant.

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het meest bezochte museum van Nederland. Sinds de heropening in april trok het 2,2 miljoen bezoekers, een record voor het grootste kunstmuseum van Nederland.

Het Rijks viert ook een andere mijlpaal. Zestig procent van de bezoekers was Nederlander. Lange tijd ontving het museum meer toeristen dan Nederlandse bezoekers.

Het Stedelijk Museum Amsterdam, eveneens vorig jaar heropend, werd in 2013 door een kleine 700 duizend mensen bezocht. Sinds die heropening waren dat er 1 miljoen. Alleen al de bezoekers van 2013 waren goed voor het 'beste jaar ooit', aldus het museum.

Het Van Gogh Museum, heropend in 2012, was dit jaar goed voor 1,4 miljoen gasten.

Naast de 'grote drie' hebben het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen en het Bonnefantenmuseum in Maastricht een goed jaar achter de rug. In Rotterdam werden 20 procent meer toegangskaartjes verkocht dan vorig jaar; in totaal 300 duizend stuks. Het Bonnefantenmuseum zag de kaartverkoop van 103 duizend oplopen naar 135 duizend.

Het Gemeentemuseum Den Haag trok 489 duizend bezoekers, De Hermitage in Amsterdam 381 duizend, het Kröller-Müller Museum op De Hoge Veluwe 333 duizend, het Van Abbe Museum in Eindhoven 193 duizend, het Groninger Museum 177 duizend, De Fundatie in Zwolle (heropend op 31 mei) 170 duizend, het Centraal Museum Utrecht 140 duizend en het Stedelijk Museum Den Bosch 110 duizend.

Dit is het achtste jaar op rij dat musea meer bezoekers trekken, blijkt uit een vergelijking met cijfers van museumvereniging NMV. De vereniging was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder stelde de NMV dat de musea profiteren van een 'heropeningsbonus' en de groei van het aantal museumkaarthouders.

undefined

Meer over