Kunsthal concurreert met de Efteling...

Hij wordt wel de meest productieve kunstenaar van de eeuw genoemd. Picasso's oeuvre bestaat dan ook uit tienduizenden kunstwerken. Met zeventig doeken, zestig keramieken en ruim tweehonderd tekeningen van schilder en beeldhouwer wordt Picasso, Kunstenaar van de eeuw van 13 maart tot 4 juli in de Kunsthal de grootste Picasso-tentoonstelling...

De Kunsthal maakt zich niettemin geen zorgen over de opkomst. De tentoonstellingszaal is zo ruim ingedeeld dat zelfs bij grote drukte nog genoeg loopruimte overblijft. Ook met de catalogus - niet de diepgravende analyse die het werk en het leven van 'de kunstenaar van de eeuw' verdient - wordt op het grote publiek gemikt.

Dit publiek wordt al drie maanden subtiel bespeelt: voorkom de teleurstelling van een uitverkochte Kunsthal en reserveer nu al een kaartje voor een ochtend-, middag- of avondbezoek, luidt het advies. Die kaarten worden niet alleen bij het postkantoor om de hoek verkocht, maar zijn ook telefonisch te koop.

Aan die service hangt overigens wel een fors prijskaartje. Een bezoekje kost vijftien gulden - op de donderdagavond 25 gulden - en bij telefonisch reserveren komen daar per kaartje 6,75 gulden reserveringskosten bij. En niet te vergeten de vijf minuten bellen met de ticketlijn à 99 cent per minuut.

Een 'normale marketinggedachte' noemt Kunsthal-directeur W. van Krimpen het toegankelijk maken van zijn tentoonstelling. 'Bij die tentoonstellingen van Vermeer, Mondriaan en van Gogh gebeurde dat ook.'

Dat een instelling als de Kunsthal zo de concurrentie lijkt aan te gaan met de Efteling op de vrije zaterdag en zondag, is voor de directeur geen bezwaar. De taak van de Kunsthal is juist zoveel mogelijk mensen trekken. Van Krimpen: 'Ik ben er trots op dat van de tweehonderdduizend bezoekers van onze Esscher-tentoonstelling er tachtigduizend mensen nog nooit eerder in een museum waren geweest."

Meer over