Kunstenaarsgroep is in nieuw onderkomen niet bang voor fiasco

Twee, drie jaar achtereen hebben ze er, aangevoerd door academiedocente Karen-Lisbeth Rasmussen, keihard voor gevochten. En net zo lang hebben ze eraan getwijfeld of hun strijd voor een eigen atelier- en expositiegebouw in de stad ooit succes zou boeken....

'We zijn verschrikkelijk blij dat het na veel duwen en trekken dan toch is gelukt', zegt schilderes Lene Juhler. 'Het valt niet mee om de politici ervan te overtuigen dat zo'n initiatief goed is voor Vejle. Dit is tenslotte een echte werkstad. Het enige waar ze hier tijd voor willen vrijmaken is voetbal. Dus nu maar hopen dat we erin slagen ook enige interesse te wekken voor moderne kunst, voor een andere kijk op de dagelijkse werkelijkheid.'

De officiële overdracht van het uit 1932 daterende complex valt samen met de opening van de eerste tentoonstelling die er wordt gehouden. Onder de titel Spin presenteren 23 schilders, grafici en beeldhouwers uit Jutland dan de resultaten van de workshop die eerder deze maand in de twee grote produktiehallen van het gebouw van start ging.

Aan de tentoonstelling nemen drie generaties kunstenaars deel: behalve afgestudeerde studenten aan de academies van Kolding, Arhus, Odense en Vejle (voorbereidende school) zijn ook de gepensioneerde schoenmaker Jens Buhl (ijzer-objecten) en de veertienjarige neef van Lene Juhler (neo-geo-schilderijen) straks met werk in de weverij aanwezig.

De expositie moet het pad effenen voor andere experimentele activiteiten die de Spin-groep in haar nieuwe pand wil organiseren. Er wordt gedacht aan theater- en dansvoorstellingen en uitwisselingsprogramma's met buitenlandse collega's. Tevens wordt een expositie voorbereid over het industriële verleden van het Spin-gebouw.

De belangrijkste publiekstrekker voor volgend jaar is overigens al geregeld. In samenwerking met Kopenhagen Culturele Hoofdstad 1996 wordt die zomer in de weverij een internationale workshop georganiseerd, waarvoor onder anderen de bekende Nederlandse surrealist Marcellus (Marcel Hoornweg) wordt uitgenodigd. De deelnemende kunstenaars zullen voor hun werk het beroemde Andersen-sprookje De waterdruppel tot uitgangspunt nemen. Het project wordt door de organisatie van Kopenhagen 1996 gesubsidieerd.

De Spin-groep kan verder niet bogen op financiële steun van de lokale en landelijke overheid. Wel bestaat er al een vereniging van vrienden van Spin, die inmiddels zo'n honderd leden telt, maar nog geen geld in kas heeft. Lene Juhler is desondanks niet bang voor een fiasco. 'Ons enthousiasme zal ongetwijfeld zijn werk doen. Over een jaar of tien hebben we hier een cultureel centrum gerealiseerd met landelijke uitstraling.'

In 2003 komen ook de kantoren van de monumentale weverij ter beschikking van de Spin-groep. De kunstenaars willen die ruimten bestemmen voor extra ateliers, maar overwegen voorts om een deel van de capaciteit vrij te maken voor ontwerpbureaus en andere bedrijven op het gebied van de toegepaste kunst.

Wim de Jong

Meer over