Kunstenaars op komst

Vijf jonge kunstenaars maken kans op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Ze zijn gekozen door vijf kunstkenners. Die vertellen hier waarom hun genomineerde moet winnen.

Voor de zevende keer wordt hij dit jaar uitgereikt: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Een prijs voor jong kunsttalent (niet ouder dan 35 jaar en werkzaam in Nederland) dat al een aardig oeuvre heeft opgebouwd, maar nog niet is doorgebroken. De Volkskrant vroeg vijf specialisten uit de kunstwereld elk een kunstenaar te nomineren. Werk van hen is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Een jury onder voorzitterschap van cabaretier Jan Jaap van der Wal en verder bestaand uit Sacha Bronwasser (kunstcriticus de Volkskrant), Ranti Tjan (directeur Europees Keramisch Werk Centrum, Den Bosch) en beeldend kunstenaar en voormalig prijswinnaar Eylem Aladogan, kiest een winnaar. Die wordt bekend gemaakt in een speciale uitzending van het NTR-programma Kunststof TV. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door het Mondriaan Fonds. De prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, het Stedelijk Museum Schiedam en de NTR.

Tentoonstelling

Werk van de genomineerde kunstenaars is van 9 maart tot en met 16 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. De expositie wordt 9 maart geopend (van 15 tot 17 uur) door stand-up comedian, schrijver en juryvoorzitter Jan Jaap van der Wal met een openingsact in geheel eigen stijl.

Rondleiding

Op zondag 7 april worden rondleidingen door de tentoonstelling gegeven door Volkskrantcriticus en jurylid Sacha Bronwasser en museumconservator Wilma Süto. Tijdens de Volkskrantdag, op 16 juni, zijn er opnieuw rondleidingen. Aanmelden: info@stedelijkmuseumschiedam.nl ov.v. rondleiding en datum.

Televisie

Tijdens een rechtstreekse uitzending van het NTR-programma Kunststof TV, op 21 april (Ned 2., 18.05 uur), zijn gefilmde portretten van de kunstenaars te zien en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Zelf stemmen

Behalve een jurywinnaar is er ook een publieksfavoriet. Bezoekers van de expositie kunnen daarvoor hun stem uitbrengen in het museum. De publieksfavoriet wordt 16 juni bekend gemaakt, tijdens de Volkskrantdag.

Volkskrantdag

Op 16 juni, de laatste dag van de tentoonstelling, is er een speciaal programma met rondleidingen, een openbaar interview van Sacha Bronwasser met de kunstenaars, en de bekendmaking van de publieksfavoriet.

Internet

Zie vk.nl/kunstprijs voor meer informatie, updates, een filmpje en artikelen over eerdere edities.

WAT IS WAAR TE ZIEN EN TE DOEN?

undefined

Meer over