Kunstenaar Banksy opent naargeestige versie Disneyland

Dobberende bootjes met migranten voor de witte kliffen, een verongelukte Assepoester omgeven door paparazzi en chagrijnige suppoosten die heliumballonnen met de tekst 'Ik ben een imbeciel' uitdelen. Van harte welkom in Dismaland, het alternatieve pretpark van Banksy dat gisteren is geopend in de Engelse badplaats Weston-super-Mare.

Overzicht van Dismaland Beeld null
Overzicht van Dismaland

In het diepste geheim is afgelopen maanden gewerkt aan het jongste project van de subversieve graffitikunstenaar. Vijftig kunstenaars, onder wie Damien Hirst en Julie Burchill, hebben hun medewerking verleend. De locatie is een voormalig Tropicana-oord. Het resultaat is, aldus Banksy, 'een pretpark voor de hele familie dat ongeschikt is voor kleine kinderen'. Alvorens Dismaland ('Dismal' betekent 'naargeestig') te betreden moet de bezoeker, om in de stemming te geraken, door luchthavenachtige beveiligingspoortjes. Het zijn de poortjes naar de hel, waar Mickey Mouse is opgegeten door een boa, de zeemeermin Ariël is verminkt en het sprookjeskasteel geruïneerd is.

null Beeld null
null Beeld null

Visie op Engeland van nu

Dismaland biedt Banksy's visie op het hedendaagse Engeland, een land waar zeemeeuwen oude vrouwtjes terroriseren en uitgebrande politiebusjes uit vijvers vol lelies steken. Er is een Klaassen en Katrijn-achtig poppenkastspel waarin de mannelijke helft de rol van Jimmy Savile vertolkt, de televisiepersoonlijkheid die jarenlang meisjes en vrouwen seksueel heeft misbruikt. Voor wie zijn handen wil warmen is er een open vuur dat brandt op thrillers van Jeffrey Archer, de schrijver, veroordeelde meineedpleger en ex-voorzitter van de Conservatieven die uit deze badplaats komt. Bij een zakgeldkraampje kunnen kinderen hypotheken krijgen, tegen woekerrenten.

null Beeld null
null Beeld null

Kaartje voor drie pond

Op de openingsdag kregen plaatselijke bewoners voorrang. 'Ik hoop dat iedereen uit Weston deze kans pakt om weer eens met een zak koude patat in een modderpoel te staan, omringd door huilende kinderen,' zo had hij de plaatselijke krant The Mercury laten weten. Van de kunstenaar zelf, die in deze regio is opgegroeid, was zoals gebruikelijk geen spoor te bekennen. Het project is positief ontvangen, bijvoorbeeld in The Daily Telegraph. 'Het is excellent en ik heb genoten,' schreef Mark Hudson. Er is nu al een grote vraag naar kaartjes, die slechts drie pond kosten. Deze aanklacht tegen het kapitalisme en gemaakte vrolijkheid is tot 27 september te bezichtigen.

null Beeld null
Meer over