KUNSTAGENDA BUITENLAND

Bij The Royal Opera in Londen op 24, 25 en 26 april een operetteklassieker van Gilbert and Sullivan, The Yeomen of the Guard....

GROOT-BRITTANNIE

Wie de overzichtstentoonstelling van de Franse symbolist Odilon Redon in Amsterdam gemist heeft, zal naar Londen moeten afreizen om hem nog te zien. Odilon Redon 1840-1916 is tot en met 21 mei in de Royal Academy of Arts in Londen.

The Royal Opera brengt nog op 19 en 22 april in het Londense Covent Garden Peter Grimes van Britten, met Ben Heppner en Josephine Barstow in de rollen van Grimes en Ellen Orford. De enscenering is van Elijah Moshinsky. Tel. 0044 (71) 2401066/1911.

Op 27 april gaat bij The Royal Ballet in Covent Garden een nieuwe choreografie van William Forsythe in première, in een programma met werk van Ashton en Tetley. De muziek bij Forsythe is van Thom Willems. Herhalingen op 29 april en op 8, 10 en 12 mei. Tel. 0044 (71) 2401911/1066, fax 4971256.

In de Hayward Gallery in Londen een retrospectief van Yves Klein: Leap Into The Void. Tot en met 23 april.

In de Duke of York's in het Londense West End loopt Broken Glass, een nieuw stuk van Arthur Miller in een produktie van David Thacker. 'A masterful blend of thought and feeling, moral agony and warm humour', schrijft The Sunday Times. Tot en met 6 mei.

ITALIE

Paul Gauguin en de Russische avantgarde, tot en met 2 juli in Palazzo di Diamanti, Ferrara.

De grootste tentoonstelling ooit gewijd aan Alexander de Grote's produktieve beeldhouwer Lysippus. Tot en met 3 juni in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Renaissance-miniaturen uit misboeken en brevieren, tot en met 10 november in de Sixtijnse salon van de Vaticaanse apostolische bibliotheek, Vaticaanstad.

Rembrandt, Rubens, Van Dyck en de Nederlandse 17de eeuw, tot en met 28 mei in Museo della Permanente, Milaan.

Tekeningen van Goethe in Italië, tot en met 5 mei in het Goethe Institut, Rome.

Schilderingen en aquarellen van de Via Appia, de 'koningin der wegen'. Tot en met 13 mei in Galleria Berardo Rumor, Rome.

FRANKRIJK

De componist Mauricio Kagel dirigeert in het Parijse IRCAM, de ondergronde muziekzaal bij het Centre Pompidou, het Ensemble Intercontemporain in twee concerten met eigen werk. Zaterdag 22 april (20 uur) staan de Fanfanfaren, Gegenstimmen en Mitternachtsstück op het programma (met de Choeurs de Lyon en de actrice Mathilde Giraud d'Hartoy). Zondagmiddag volgt de hele Windroos-cyclus en het spreek- en zingstuk Vox Humana?

Herzog & de Meuron, een tentoonstelling van Rémy Zaugg, tot en met 22 mei in Galerie Nord van het Centre Georges Pompidou in Parijs.

In het Petit Palais in Parijs tot en met 2 juli Carthago.

Het grote overzicht van Whistler is nog tot en met 30 april te zien in het Musée d'Orsay in Parijs.

Een retrospectief van de Duitse kunstenares Rebecca Horn in Musée de Grenoble, tot en met 28 mei. Met veel objecten, een aantal films en op 30 en 31 mei een symposium over haar werk.

BELGIE

Oorden, Gebeurtenissen, een tentoonstelling van Hermann Pitz in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tot en met 21 mei.

De Blauwe Maandag Compagnie brengt op 19 april in de Minardschouwburg in Gent Vrijen met dieren in première. 'Schrijver en regisseur Stany Crets voert wensdromen, underdogs, bekentenissen, macho's en een knagend geweten op in een aantal smeuïge verhalen.'

In Galerie Micheline Szwajcer (Verlatstraat) in Antwerpen tentoonstellingen van On Kawara en Jean-Paul Deridder. Tot en met 13 mei, vanaf vandaag.

Tot en met 21 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel het grote overzicht Fiamminghi a Roma (1508-1608), over de 16de-eeuwse kunstenaars uit Nederland en het Prinsbisdom Luik die tijdens de Renaissance in Rome werkten.

In Antwerpen rond Pasen een festival voor de allerkleinsten en hun ouders: Kunstonderacht. In Het tweede concert wordt hedendaagse muziek toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf drie jaar. In De Singel op 14, 15 en 16 april. Op 14, 15, 16 en 17 april kindervoorstellingen; in de Augustinuskerk staat een reusachtige installatie van vijftig schommels die muziek maken. Informatie: 00 (3) 232321469.

De Braziliaanse zanger Tom Zé en zijn Grupo, dinsdag in de Beursschouwburg, Brussel.

In de vernieuwde casino van Blankenberge een tentoonstelling over de mecenas Henri Van Cutsem. Zijn kunstverzameling vormde de basis voor het Museum voor Schone Kunsten van Doornik en het Charliermuseum te Sint-Joost-ten-Node. Ensor en de XX aan de kust, Blankenberge en de verzameling Henri Van Cutsem, van 16 april tot en met 11 juni.

Argenti Italiani biedt een overzicht van het Italiaanse zilverdesign uit de 20ste eeuw. Tot en met 21 mei in het Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum in Antwerpen-Deurne.

In De Warande in Turnhout tot en met 23 april een selectie uit het werk van Rosas-fotograaf Herman Sorgeloos. Dinsdag in De Warande danst het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker Toccata en op 21 april Kinok; op 19 april de film Achterland.

Kopnaad is de eerste theatertekst van Stefan Hermans. Jan Ritsema regisseert het Kaaitheater in de Kaaitheater-Studio's in Brussel. Voorstellingen op 14, 15 april, 19 tot en met 22 april.

Concertante uitvoeringen van Wagners 'grand opera' Rienzi door de Vlaamse Opera onder leiding van Stefan Soltesz. Met de tenor Gary Lakes en sopraan Susan Anthony. In Antwerpen op 14, 19 en 21 april (20 uur) en 17 april (15 uur). Tel. Antwerpen (3) 2336685.

De kunst van het vragen van Peter Handke in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. In de regie van Lucas Vandervost, vertaald door Leonard Nolens. Tot en met 30 april.

OOSTENRIJK

Bernard Haitink dirigeert de Wiener Philharmoniker in Mahlers Symfonie nr 3, op 22 april (15.30 uur) en 23 april (11 uur) in de Musikverein in Wenen. Soliste in de mezzo-partij is Jard van Nes. Tot de vocale heerscharen die Haitink ter beschikking staan, horen ook de Wiener Sängerknaben en de Singverein der Gesellschaft der Musikfreunde. Riccardo Muti dirigeert op 29 en 30 april en op 1 mei Mahlers Vierde.

DUITSLAND

Handels komische opera Giustino kreeg in de Komische Oper Berlin bijna tien jaar geleden een sprookjesachtige enscenering van Harry Kupfer. De produktie was als gastvoorstelling te zien bij de Nederlandse Opera in Amsterdam. Reprises worden in Berlijn dit seizoen nog opgevoerd op 18 april, op 4 en 9 mei, en op 9 en 23 juni (steeds om 19 uur). Fax 0049 (30) 20260405.

In de Hamburger Deichtorhallen nog tot en met 30 april een overzicht van Roy Lichtenstein en tot en met 7 mei een tentoonstelling van Robert Morris.

Der Geist der Romantik in der deutschen Kunst 1790-1990 in het Haus der Kunst in München duurt tot en met 1 mei.

Peter Zadek regisseerde bij het Thalia Theater in Hamburg Harold Pinters Moonlight. Première op 20 april.

Markus Lüpertz - Krieg in Galerie der Stadt Stuttgart, tot en met 7 mei.

De opera Cleopatra e Cesare van Carl Heinrich Graun is door de Berliner Staatsoper Unter den Linden op het repertoire genomen, mede ter herontdekking van de eigen muziekhistorie. Het ensemble Concerto Köln en vocalisten als Janet Williams en Lynne Dawson staan onder leiding van de Vlaming René Jacobs. Voorstellingen op 20, 22, 27 en 29 april en 1 mei. Tel. (30) 20354494.

In het Neuen Museum Weserburg in Bremen tot en met 7 mei Die Kunst und das schöne Ding, samengesteld door de Franse architect Jean Nouvel. Tweehonderd internationale design-objekten, met werk van Kienholz, Warhol, Penck en Richter.

De Württembergischer Kunstverein Stuttgart toont sculpturen van Thomas Schütte uit de periode 1980 tot nu. Tot en met 30 april.

Dieter Blum heeft jarenlang gefotografeerd voor Paris Match en The National Geographic. Minder bekend is zijn voorliefde voor dans. De Württembergischer Kunstverein Stuttgart toont ruim honderd dansfoto's van zijn hand. Tot en met 30 april.

John Cranko maakte voor het Ballet van de Deutsche Oper Berlin het ballet Onegin naar de opera Evgeni Onegin van Tsjaikovski. Op 15, 18 april en op 4, 7, 17 en 19 mei. Tel. 0049 (30) 3410249; kassa 34381.

Het festival voor nieuwe kamermuziek in de Duitse stad Witten biedt van 21 tot en met 23 april nieuw werk van Mauricio Sotelo, Beat Furrer, Nicolaus Richter de Vroe, Pierluigi Billone, Stefano Gervasoni en vele anderen, gespeeld door onder meer Klangforum Wien. Op het programma ook Stockhausen, Kurtág en Boehmer. Andreas Boettger speelt The boy with a magnesium dress, een marimba-stuk dat Frank Zappa kort voor zijn dood componeerde. Tel. 0049 (2302) 2427/2424, Fax 59257.

In het Kunstmuseum Wolfsburg in Wolfsburg een retrospectief van de Oekraïens-Amerikaanse fotograaf Peter Hujar Ein Anmut von Leben und Tod, met foto's uit de periode 1963-1985. Hujar heeft zich toegelegd op het vastleggen van de wereld van homoseksuelen en travistieten. Tot en met 23 april.

Meer over