KUNSTAGENDA BUITENLAND

Bij het Deutsches Theater in Berlijn maakte de Amsterdamse theatermaker Gerardjan Rijnders de afgelopen maanden de voorstelling Moffenblues. De tekst is van Rijnders zelf en gemaakt in samenspraak met de acteurs van dit voormalige Oostduitse gezelschap....

Zoals de naam van de tentoonstelling al doet vermoeden, pleit Low budget: der diskrete Charme des Gewöhnlichen voor een wat eervollere plaats van ontwerpen van gewone, dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Vormgever Matthias Dietz verzamelde ontwerpen uit alle delen van de wereld. Tot en met 28 april in Museum für Kunsthandwerk in Frankfurt am Main.

De landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek kwam uit een artistieke familie: de lijst van schilders en kunstenaars telt maar liefst vijftien namen. Het schildersgeslacht woonde in de Duitse stad Kleef, waar het monumentale stadspaleis van de familie tot stedelijk museum is omgedoopt en waar nu een overzicht van ruim honderd schilderijen en 150 tekeningen van de familie Koekkoek en andere schilders van de Kleefse Romantiek tentoongesteld worden. Tot en met 1 september.

De tentoonstelling Africa, the Art of a Continent is verhuisd van de Royal Academy of Arts in Londen naar het Martin Gropius Bau in Berlijn. Met meer dan 800 Afrikaanse kunstvoorwerpen, bijeengebracht uit alle delen van de wereld. Tot en met 1 mei, vanaf vandaag.

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een expositie met werk van Egon Schiele; de zogeheten 'Sammlung Leopold' uit Wenen. Tot en met 10 maart.

In de Kunsthalle in Tübingen een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

Parijse stadsgezichten, landschappen en de Middellandse Zee op een tentoonstelling in het Wallraf-Richartz-Museum der Stadt Köln van de Franse impressionistische schilder Armand Guillaumin. Vom Spiel der Farbe, tot en met 5 mei.

De Engelse romantische schilder William Turner maakte tussen 1817 en 1844 een aantal studiereizen naar Duitsland. Hij tekende het landschap langs de Rijn en de Donau, steden en historische plaatsen. In de Kunsthalle in Hamburg 140 tekeningen, aquarellen, en schetsen uit deze periode. Turner in Deutschland, tot en met 31 maart.

Na het retrospectief van Roy Lichtenstein in het Haus der Kunst in München is het de beurt aan een andere belangrijke exponent van de late 20ste-eeuwse, Amerikaanse kunst: Frank Stella. Tot en met 21 april.

De Britse schilder Allen Jones maakt werk met een erotisch karakter: reeksen vrouwenbenen en ontklede poppen die ook wel dienst doen als meubels. In de Kunsthalle in Darmstadt, tot en met 17 maart.

Het Kupferstich-Kabinet in Dresden toont het grafische werk van Georges Braque. Ruim 130 bladen, uit alle perioden van zijn kunstenaarschap. Tot en met 17 maart.

OOSTENRIJK

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een grote overzichtstentoonstelling van sculpturen van deze grote Zwitserse kunstenaar. Meer dan 250 beelden, waaronder een aantal onbekende en nooit eerder tentoongestelde exemplaren. Parallel aan het retrospectief loopt in de Kunsthal een tentoonstelling met foto's van Giacometti, die een beeld geven van de kunstenaar. Tot en met 5 mei.

Een retrospectief van Chris Burden - representant van de Amerikaanse body art - is te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits, tot en met 4 augustus.

In de Wiener Secession (Friedrichstrasse 12) in Wenen tot en met 10 maart foto's en films van Kurt Kren, en grafiek van Baumann, Farrell en Palma de Rodriquez.

SPANJE

De verleiding van Amerika. Stad en architectuur in Europa 1893-1960 is een overzicht in schetsen en modellen van de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het Amerikaanse model op de Europese architectuur. Tot en met 4 mei in het Centro de Cultura Contemporánea, Montealegre 5, in Barcelona.

Het eerste retrospectief van Tom Wesselman in Europa met 92 werken van de Amerikaanse pop-art kunstenaar. Tot en met 20 april in Fundación Juan March, Castelló 77, in Madrid.

Caja de visiones is een selectie uit het werk van de grote Mexicaanse fotograaf Manuel Alvarez Bravo. Tot half maart in hetzelfde Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

FRANKRIJK In galerie Mansart (25 Rue de Richelieu) in Parijs grafiek en tekeningen van de grote schilder Jean Baptiste Camille Corot, aan wie het Grand Palais een dezer dagen een retrospectief wijdt. Tot en met 19 mei.

Video's van Matthew Barney van de afgelopen vijf jaar, tot en met 31 maart in het Musée des Beaux Arts in Bordeaux.

Qui est la is een 'theatraal onderzoek' van Peter Brook, geïnspireerd op het thema van Shakespeare's Hamlet. Tot en met 23 maart in de Bouffes du Nord. Eveneens in Parijs: Ubu Toujours, naar het beroemde, absurdistische stuk van Alfred Jarry, een voorstelling van het Sanza Théâtre in samenwerking met Afrikaanse acteurs. In het TILF, Palvillon de Charolais, parc de la Villette, tot en met 3 maart.

De tentoonstelling Le Rhin . Der Rhein . De Waal, onlangs nog te zien in Nijmeegs Museum De Commanderie van St Jan in Nijmegen, is verhuisd naar het Musée de la Ville de Strasbourg in Frankrijk. De tentoonstelling, die een periode bestrijkt van 1862 tot heden, bevat werken van Joseph Beuys, Max Ernst, Sigmar Polke, Jan Dibbets en anderen die zich op de een of andere manier door de rivier lieten inspireren.

Het Musée Matisse in Lille vroeg de Duitse kunstenaar Martin Lersch een tentoonstelling samen te stellen uit de museumcollectie. Le musée imaginaire de Martin Lersch, tot eind maart.

Een retrospectief van François Auguste Ravier, een schilder die zich vooral toelegde op landschappen, tot en met 28 april in het Musée des Beaux Arts in Lyon. De meeste schilderijen komen uit privé-verzamelingen.

BELGIE

De Duitse fotograaf August Sander (1876-1964) heeft vrijwel zijn hele leven gewerkt aan één projekt: Menschen des 20. Jahrhunderts. Het moest een typologie worden van de Duitse samenleving in de vorm van een reusachtig foto-album. Het megaprojekt, dat uiteindelijk onvoltooid bleef, is vanaf vandaag te zien op een overzicht van Sander in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel. Tegelijkertijd worden schilderijen en tekeningen van Patrick Vanden Eynde en een installatie van Mel Bochner getoond. Tot en met 12 mei.

Hal Antwerpen is een nieuw collectief van curatoren, kunstenaars en architecten dat jaarlijks vier kunstenaars vraagt om een kunstprojekt te realiseren in deze monumentale hal. Tot en met 27 april is de beurt aan de Nederlandse kunstenaar Berend Hoekstra. Hal Antwerpen, Bleekhofstraat 22 in Antwerpen.

Het retrospectief van Paul van Hoeydonck in het Museum voor Moderne Kunst in Oostende is verlengd tot en met 17 maart.

De beeldhouwer Pierre Culot maakt fragmenten van muren die opzettelijk zijn beschadigd en teruggebracht tot ruïneuze toestand. Philippe Saenen fotografeerde de beeldentuin van Culot in Roux-Miroir. Tot en met 16 maart in Bibliotheca Wittockiana (Bemelstraat 21) in Brussel.

Discordia speelt in de Kaaitheaterstudio's in Brussel Thomas Bernhardt: vanavond Heldenplatz en op 5 en 6 maart Dodendans.

Frank Eugene is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het 'Picturalisme' in de kunstfotografie van rond de eeuwwisseling. Zijn werk, dat veel grafische kenmerken heeft, is tot en met 7 april tentoongesteld in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

Olieverfschilderijen en werken op papier van Hans Vandekerckhove zijn te zien bij DeWeer Art Gallery in Otegem. Tot en met 10 maart.

In het Stripmuseum in Brussel tot en met 7 april een overzicht van honderd jaar Amerikaanse strips.

Video-sculpturen in Duitsland sinds 1963 in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent geeft een overzicht van videokunst. Tot en met 16 maart.

In het Museum voor Schone Kunsten in Oostende vanaf 3 maart een retrospectief met aquarellen en pentekeningen van Leon Spilliaert die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 27 mei.

GROOT-BRITTANNIE

De kunstkaravaan The British Art Show is aangekomen in Edinburgh. Zeven instituten (waaronder het City Art Centre, en The Scottish National Gallery of Modern Art) verlenen onderdak aan (experimenteel) werk van zesentwintig jonge Britse kunstenaars. Onder anderen Damien Hirst, Georgina Starr en Gillian Wearing. Tot en met 28 april.

Georgina Starr's installatie The hungry brain is te zien in de Tate Gallery in Londen, tot en met 7 april.

In het Shaftesbury Theatre in Londen gaat dinsdag de musical Tommy in première in een co-produktie van Joop van den Ende Theaterprodukties. Met Paul Keating en Kim Wilde.

Sinds de uitvinding van de film door gebroeders Lumière honderd jaar geleden, hebben kunstenaars zich laten inspireren door dit medium. De Hayward Gallery en het British Film Institute in Londen hebben, ter gelegenheid van 100 jaar film, tien kunstenaars gevraagd werk te maken over 'film & kunst'. Spellbound, art and film, tot en met 6 mei. Werk van onder anderen Fiona Banner, Damien Hirst, Peter Greenaway, Steve McQueen.

Laatste week voor de tentoonstelling van de National Trust in de National Gallery in Londen.

Leonardo da Vinci heeft maar weinig plannen daadwerkelijk uitgevoerd. De meeste zijn gelukkig wel vereeuwigd op papier. Het Britse koningshuis bezit honderd tekeningen van Da Vinci, normaal gesproken bewaard in de Royal Library maar vanaf vandaag te zien in The Queen's Gallery, Buckingham Palace in Londen. Tot en met 12 januari 1997.

In Olympia Londen tot en met zondag de Spring Fine Art and Antiques Fair, met exposities van Francis Bacon en Henry Moore.

ITALIE

Een opmerkelijke expositie van portretten van de eerste eeuw vóór tot de vijfde eeuw na Christus uit het westelijk deel van het Romeinse rijk, afkomstig uit musea van Mérida, Tarragona en Toulouse. Tot en met 25 april in Acquario Romano, Rome.

Woestijnlandschappen van de maudit van de Italiaanse schilderkunst, Mario Schifano, die in 1934 werd geboren in Libië. Tot en met 16 maart in Galleria Ruggerini & Zonca, Milaan.

Tentoonstelling rond de negentiende-eeuwse etser Edoardo Chiossone, een erudiete Italiaanse verzamelaar van Japanse kunst. Tot en met 16 maart in Museo Nazionale d'Arte Orientale, Rome.

Toneelmaskers van beeldhouwer/schilder Amleto Sartori, en diens zoon Donato (tevens beeldhouwer). Tot en met 12 mei in Palazzo della Ragione, Padua.

Recent werk van de Britse kunstenares Bridget Riley. Tot en met 20 maart in de Accademia Britannica, Rome.

De Galleria Fabio Sargentini in Rome presenteert tot en met 30 april iedere dag werk van een andere Italiaanse kunstenaar.

Honderd nog niet eerder tentoongestelde werken van Sandro Cherchi: tekeningen, glaswerk, keramiek en sculpturen. Tot en met 24 maart in Palazzo Doria, Loano.

Een expositie van belangrijke kunstcollecties uit Limousin, Rhone-Alpes en Turijn, tot en met 21 april in het Castello van Rivoli bij Turijn.

Kostbaar Italiaans aardewerk van de zestiende tot de achttiende eeuw uit de collectie Vigand-Besner komt op 6 maart in veiling bij Finarte, Piazetta Bossi 4, Milaan. Kijkdagen van 1 tot en met 5 maart.

Aflopende manifestaties: de fotografieschool van Yokohama, 1860-1900 (tot en met 4 maart in Palazzo delle Esposizioni, Rome); afbeeldingen van Rome in tweehonderd boeken en etsen van de zestiende tot de negentiende eeuw (tot en met 8 maart in de Kamer van Afgevaardigden, Piazza San Macuto, Rome).

NEW YORK

In het Alternative Museum (594 Broadway) een installatie van Mei-Ling Hom die een indringende visie geeft op het Chinese ritueel van grafonderhoud. De fotograaf Saiman Li laat zien welke alledaagse moeilijkheden culturele aanpassing met zich meebrengt. Tot en met 6 april.

Alone in the Crowd: Prints by African-American artists of the 1930's-40's, uit de collectie van Reba en Dave Williams. In het Brooklyn Museum (200 Eastern Parkway, bij Prospect Park). Tot en met 21 april.

Counterculture: Alternative Information from the Underground Press to the Internet toont de rol van alternatieve media in de sociale, culturele en politieke veranderingen vanaf 1965 tot heden. Tot en met20 april in Exit Art/The First World (548 Broadway).

Voor zijn serie Garage Pictures bivakkeerde fotograaf Miles Coolidge maandenlang in de garages van gezinnen in Los Angeles. Dat lijkt misschien nietszeggend, maar het tegendeel is waar. Bij Kaplan (580 Broadway), tot half maart.

Hells kitchen sink is een revue die vlijmscherp de sketches in Saturday Night Live en andere Late Night-shows neersabelt. Voor de goede verstaander van de Amerikaanse (talk)show-cultuur. Tot en met 25 maart in Ensemble Studio Theater (549 West 52nd Street).

De Amerikaanse tournee van het Onafhankelijk Toneel begint in New York met een serie voorstellingen van Alleen! (Alone!), van 6 tot en met 17 maart in het Ohio Theatre.

Meer over