KUNSTAGENDA BUITENLAND

Rue de Fürstenberg 6 in Parijs is het adres van het huis annex atelier van Eugène Delacroix (1798-1863). Na een restauratie die vele maanden in beslag nam, is het pand weer open voor het publiek....

FRANKRIJK

Beelden van Alison Wilding in het museum van Calais. Wilding hoort samen met onder anderen Tony Cragg en Bill Woodrow tot de groep van New British Sculpture. Twee recente beelden van haar, Echo en Blue, vormen het middelpunt van een overzicht van haar werk van de afgelopen zeven jaar. Van 22 juni tot en met 10 september.

Histoires de blanc & noir is een hommage aan Aurélie Nemours in het musée de Grenoble. Tot en met 19 augustus.

La photographie Américaine de 1890 à 1965 toont meer dan 200 foto's van een honderdtal Amerikaanse fotografen. Een greep uit de collectie van het Museum of Modern Art in New York. In het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 27 juni.

Tot en met 8 juli toont het Louvre in Parijs zijn nieuwe aanwinsten op het gebied van de beeldhouwkunst.

In het Musée du Petit Palais (av. Winston Churchill) in Parijs een (bijna) compleet overzicht van de grafiek van Albrecht Dürer (1471-1528): 102 kopergravures en 122 houtsneden. Tot en met 21 juli.

De impressionist Charles Angrand en de modernist Marchel Duchamp komen beiden uit (de buurt van) Rouen. Reden voor het Musée Moderne des Beaux-Arts Rouen het werk van de twee kunstenaars tegenover elkaar te stellen. L'école de Rouen, de l'impressionisme à Marcel Duchamp, tot en met 1 juli.

Avignon opent de deuren van twee paleizen voor Rodin. In het Palais des Papes zestig bronzen, waaronder De Kus en De Denker, aangevuld met een dertigtal foto's die een beeld geven van het leven van de beroemde beeldhouwer. In het Petit Palais tekeningen van Rodin uit Les Cathedrales de France, die laten zien hoezeer Rodin geïnspireerd was door de Romaanse en Gotische architectuur. Tot en met 1 september.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

Duitse tekeningen uit de jaren twintig in Galerie Pierre Brullé (25 Rue de Tournon) in Parijs, van Dix, George Grosz en Rudolf Schlichter. Tot en met 13 juli.

DUITSLAND Laatste weekeinde voor de overzichtsexpositie van Egon Schiele in de Kunsthalle in Hamburg. Tot en met 16 juni.

Op 19 juni brengt het Berliner Ensemble in het eigen Berlijnse theater in de regie van Matthias Wuttke de première van Germania 3. Gespenster am toten Mann van Heiner Müller.

In het Kunstverein in Mannheim nieuwe schilderijen van

A.R. Penck.

In het kader van de derde internationale congres van edelsmeden in Aken van 15 juni tot en met 28 juli de tentoonstelling Massiv Fragil in het Ludwig Forum. Deze valt uiteen in twee delen: Aspekte eines Materials, met veel kunstvoorwerpen (Habekotté, Paley, Suter) en Raum, met ruimtelijk werk (Bandau, Schad,

Serra).

Het vijfdelige werk Stations van videokunstenaar Bill Viola, tot en met 7 juli in de Württembergischer Kunstverein in Stuttgart.

In de Kunsthalle Tübingen begint op 22 juni een retrospectief van kunstenaar, schrijver, dichter en muzikant Gaston Chaissac (1910-1964). Met schilderijen, tekeningen, sculpturen en totems. Tot en met 25 augustus.

Een stoel voor Barbie, het zat erin: de verzameling miniatuurstoelen van Vitra, kleine versies van klassiekers, is nu gekoppeld aan de miniatuurversie van De Vrouw. Ze zit op Gehry, Starck, Aalto, Hardoy en ander grootmeesterlijk zitwerk. Inzenders, 415 in getal, hebben bovendien hun idee van de ideale stoel getekend of geknutseld. Het is sinds 11 juni te zien in het Vitra-museum, Eamesstrasse 1 in Weill bij Basel. Tot en met 31 oktober.

Onlangs heeft het Vitra Design Museum het gehele archief verworven van de Mexicaanse architect Luis Barragán (1902-1988). Vooruitlopend op een tentoonstelling in 1997 over deze tot nu toe relatief onbekende architect, houdt het Vitra Design Museum op 19 juni een seminar. Onder de sprekers Kenneth Frampton, Marco de Michelis, Kurt Foster, Alvaro Siza. Informatie: 020-6249519.

In een tijdperk van telecommunicatie, verliest 'het handschrift' steeds meer terrein. Ook in schetsen en tekeningen is een handschrift van een kunstenaar een karakteristiek. Het Schlossmuseum in Murnau heeft handschriften van kunstenaars opgehangen naast hun werk. Bijna honderd handschriften van onder anderen Caspar David Friedrich, Emil Nolde, Beckmann, Schlemmer, Beuys en A.R. Penck. Tot en met 7 juli.

OOSTENRIJK

Hoe zagen fotografen van Magnum de filmwereld? De Kunsthalle in Wenen toont meer dan 200 unieke portretten van filmsterren en filmhelden van onder anderen Henri Cartier-Bresson, Robert Capa en Raymond Depardon, Magnum Cinema. Tot en met 23 juni.

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van componist en organist Anton Bruckner de dubbeltentoonstelling Vom Ruf zum Nachruf. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed of die een fase van zijn leven markeren. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler. In Stift St. Florian (bij Linz) een tentoonstelling over het werk en leven van Bruckner. Tot en met 28 oktober.

GROOT-BRITTANNIE

Ter gelegenheid van het Europees kampioenschap voetbal in Manchester organiseren de Manchester City Art Galleries (Mosley Street) de expositie Offside! Contemporary Artists and football. Hedendaagse kunstenaars geven in vooral installaties en videowerken hun visie op voetbal. Een reflectie op een massa-sport. Tot en met 1 september.

In de Waddington Galleries in Londen een bescheiden expositie van de kleurrijke schilderijen van de Britse kunstenaar Ivon Hitchens (1893-1979): landschappen en interieurs. Van 19 juni tot en met 13 juli.

De Nederlandse kunstenaar Paul Klemann (1960), die in 1993 de Prix de Rome voor tekenen won, exposeert vanaf 20 juni bij Wolseley Fine Arts (12 Needham Road) in Londen. Klemann maakt 'droomtekeningen': hij zet een paar keer per nacht de wekker om zijn dromen te noteren, die hij later uitwerkt in tekeningen. Tot en met 13 juli.

Etsen en grafiek van Joan Miró in de Tate Gallery in Liverpool. Joan Miró, Printmaker, tot en met 26 augustus.

Het Britse koningshuis bezit honderd tekeningen van Leonardo da Vinci. Voor het eerst te zien The Queen's Gallery, Buckingham Palace. Tot en met 12 januari 1997.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

Voor het eerst in Europa te zien: vijftig aquarellen van 19de en 20ste eeuwse Amerikaanse schilders, afkomstig uit de collectie van het Museum of Fine Arts in Boston. Awash in Colour, tot en met 14 juli in de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Werk van John Singer Sargent, Winslow Homer, Edward Hopper en Georgia O'Keefe.

Het Museum of the Moving Image in Londen toont Visions of future images: toekomstmuziek van (science-fiction) filmmakers. De camera haalt onbekende verten dichtbij: de wolken van Jupiter, de diepte van de oceaan. Vanaf vandaag, tot en met 9 oktober.

Vanaf vandaag tot en met 17 juni in The Park Lane Hotel (Picadilly) in Londen The International Ceramics Fair & Seminar. Veertig handelaren uit vijf landen verkopen aardewerk, porcelein en glaswerk, van de Han-Dynastie tot hedendaagse keramiek.

De Maas Gallery in Londen exposeert Victoriaanse schilderijen: van romantische portretten van vrouwen tot schilderachtige beelden van het Engelse landschap. Tot en met 12 juli.

BELGIE

In de Muntschouwburg in Brussel gaat op 16 juni Carmen van Bizet in reprise in de enscenering van Guy Joosten. In de titelrol wisselend de Chileense Graciele Araya en de Noorse Randi Stene. Bertrand de Billy leidt het orkest. Voorstellingen tot en met 30 juni.

In het Expo Park in Bornem Monumental 96 met beelden van de Britse kunstenaars Ralph Brown, Jon Buck en anderen. Tot eind oktober.

In de Vooruit in Gent van 22 juni tot en met 6 juli een Midzomernacht Festival met elke dag een belangrijke eigentijdse speelfilm en een korte uit de oude doos: Manneken Pis van Frank Van Passels en Straw Dogs van Sam Peckinpah naast Royaume des Fées uit 1903 en The Great Train Robbery (1903).

Het overzicht van sierkunstenaar en edelsmid Jan Eisenloeffel, dat in april en mei in het Singer Museum in Laren te zien was, is naar Gent verhuisd. Van 22 juni tot en met 15 september in het Museum voor Sierkunst en Vormgeving.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan (Mariastraat 38) in Brugge Nangara, Het Mythische Paradijs, een overzicht van kunst uit het Aboriginal Australië. Tot en met 23 juni.

Het Africa Museum in Tervuren schetst via een grote collectie gebruiksvoorwerpen een beeld van de verschillende volkeren van Ethiopië. Aethiopia, tot en met 21 september.

Abstracte schilderkunst in België uit de periode 1920-1970 tot en met 7 juli in de Galerie van het Gemeentekrediet in Brussel.

Matthias Groebel en Joseph Nechvatal (VSA) presenteren in galerie InSitu in Aalst computergestuurde robotschilderijen, ontstaan door het gebruik van Internet en digitale schildermethodes. Tot en met 23 juni.

Honderd jaar geleden weigerde de kunstvereniging La Libre Esthétique James Ensors tekening Baden te Oostende tentoon te stellen. Nu eert België één van haar grootste kunstenaars met de uitgave van een nieuw biljet van 100 franc met een detail van de tekening, èn een expositie rond Baden te Oostende. Aan de hand van foto's, affiches en prenten wordt een impressie gegeven van het vroegere badtoerisme in Oostende. Tevens is een aantal satirische werken van Ensor en tijdgenoten te zien. In de Venetiaanse Gaanderijen (Zeedijk/Parijsstraat) in Oostende, tot en met 30 september.

Wie naar Brussel gaat, móet met Ilya Kabakov het dak op. De Russische kunstenaar, die vorig jaar nog een grote expositie had in het Centre Pompidou in Parijs, heeft een reusachtige installatie gemaakt voor de grote zalen van het Paleis voor de Schone Kunsten, waarbij het publiek bij nacht op een loopbrug over de daken van een imaginaire stad stommelt. Vanaf vandaag, tot en met 8 september.

De collectie Marvin en Janet Fishman is een van de belangrijkste op het gebied van de Duitse beeldende kunst in de jaren twintig en dertig. Nadat de collectie onder de titel Kunst als Verzet vorig jaar in Het Paleis in Den Haag te zien was, is de expositie nu naar het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel verhuisd. De tentoonstelling geeft een boeiend overzicht van de geëngageerde kunst van de Weimarrepubliek, met werk van Ludwig Meidner, Otto Dix en George Grosz. Tot en met 8 september.

ITALIE

De invloed van Michelangelo op Rodin: een vergelijking tussen ruim vijftig werken van Rodin en schetsen en tekeningen van Michelangelo. Tot en met 16 september in Casa Buonarroti, Florence. Tel. 0039-55-241752.

Meer dan 300 werken van Félicien Rops, de 19de-eeuwse Belgische meester van het moderne demi nu, tot en met 1 september in Palazzo Venezia, Rome.

Het Festival van Spoleto, dit jaar van 26 juni tot en met 14 juli, wordt geopend met de uitvoering van twee werken van de 'vader' van het festival, Giancarlo Menotti, die op 7 juli 85 jaar wordt. De cantate The death of the bishop of Brindisi in de Dom van Spoleto en het ballet Sebastian in het Teatro Nuovo. Informatie: 0039-743-40265/220355.

Het Internationale festival van Ravenna (muziek, dans en theater), van 16 juni tot en met 22 juli, met onder anderen Riccardo Muti, Wolfgang Sawallisch, Pierre Boulez, Maurizio Pollini en Keith Jerrett. Tel. 0039-544-32577.

Het Internationale operette-festival van Triëst is van 18 juni tot en met 10 augustus. Tel. 0039-40-6722111.

De grote rockfestivals van deze zomer in Italië zijn Sonoria op 28, 29 en 30 juni in het Parco Aquatico in Milaan (0039-2-76009400), Arezzo Wave, van 3 tot en met 7 juli in het stadion van Arezzo (0039-575-911005, toegang gratis) en Pistoia Blues op 5, 6 en 7 juni op het Domplein in Pistoia (00039-573-21622)

Het Internationale Filmfestival van Pesaro is van 14 tot en met 22 juni, met werk van de Franse cineast Chris Marker, Afro-Amerikaanse films, recente Italiaanse films, en eenendertig films in de sectie Nuovo Cinema.

Festa europea della musica: ruim honderd concerten in alle genres, van 20 tot en met 23 juni op pleinen, in straatjes en oude kerken in Rome. Tel. 0039-6-6867491.

Van het divisionisme tot de Romeinse school: schilders in Rome in de eerste helft van deze eeuw. Tot en met 31 juli in Galleria Campo dei Fiori, Rome.

Karel Teige, Praagse avant-gardist en slachtoffer van het socialistisch realisme, nog tot en met 23 juni in het Miramare-kasteel, Triëst.

NEW-YORK

From Bauhaus to Pop: Masterworks given by Philip Johnson is een verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, alsmede posters, ontwerpen en architectonische modellen. Tot en met 3 september in het Museum of Modern Art (11 West 53rd Street).

Tot en met 14 september Meredith Monk: Archeology of an artist, in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street).

Werk van grafisch artiest Antonio Frasconi is verzameld in de Grolier Club (47 East 60th Street), The Books of Antonio Frasconi: 50 Years (tot en met 31 juli).

Het Guggenheim Museum Soho (575 Broadway) gaat op de virtuele toer met de ENEL Electronic Reading & ENEL Virtual Reality Gallery, waarbij bezoekers door prominente werken uit de beeldende kunst en literatuur 'lopen' met behulp van geluiden, beelden en gesimuleerde bewegingen.

Een permanente tentoonstelling over de rijke variëteit aan planten en dieren in Central Park in de Henry Luce Nature Observatory (Belvedere Castle, Central Park, t.h.v. 81st Street).

Een tentoonstelling van vroeg-Amerikaans werk van Marc Chagall tot en met 4 augustus in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

Nog tot eind van het jaar in het Museum of Television & Radio (25 West 52nd Street) de tentoonstelling over het leven en werk van Charles M. Schultz, animator van de Peanuts-televisiefilms met Charlie Brown.

Het retrospectief van Kienholz in het Whitney Museum of American Art loopt op 22 juni af.

Meer over