KUNSTAGENDA BUITENLAND

De hele maand januari in Rome de manifestatie Photogrammatica: fototentoonstellingen rond Rodolfo Valentino, de sterren van de stomme film en Rossellini's film Rome Open Stad....

ITALIE

Originele foto's van W. Eugene Smith (1918-1978), waaronder opmerkelijke portretten van Charlie Chaplin uit 1952. Tot en met 28 januari in Galleria Civica, Padua.

Overzichtstentoonstelling van Alberto Burri, een van de grote Italiaanse schilders van deze eeuw, tot en met 6 maart in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Werk van 1950 tot 1968 van de beeldhouwer Ettore Colla, tot en met 30 maart in Rocca di Umbertide (Perugia).

In de Scala van Milaan dirigeert Riccardo Chailly Puccini's opera Madame Butterfly. Japanners zijn verantwoordelijk voor regie (Keita Asari), decors (Ichrio Takada) en kostuums (Hanae Mori). Voorstellingen op 11, 14, 16, 24, 27, 28, 30 januari, 1, 3 en 4 februari.

De expositie Nefertari, licht van Egypte is na het succes in Rome tot en met 8 april te zien in Promotrice delle Belle Arti, Turijn.

Bronzen sculpturen uit het Verre Oosten, afkomstig uit de etnografische collectie van het Castello Sforzesco in Milaan. Tot en met 5 maart in dit museum.

Wolf, van de Abruzzen tot de collectieve verbeelding: tentoonstelling over de wolf - die zich de laatste jaren in Italië vermenigvuldigt - tot en met 18 februari in Salone delle Fontane, EUR, Rome.

Nog tot en met 14 januari de laatste werken van Henry Moore (Piazza Nettuno en Palazzo Re Enzo, Bologna); op 15 januari lopen af: tekeningen en schilderijen van Sebastián Matta (Galleria del l'Oca, Roma), constructies van Marco Bagnoli (Pecci-museum, Prato), vierduizend jaar Japanse kunst (Palazzo delle Esposizioni, Rome).

Iedere zaterdag en zondag van 10 tot 13.30 uur rondleidingen door de weinig bekende kerken en archeologische opgravingen op de Celius-heuvel in Rome. Tel. 00396-70476704/7000511.

Ontdekt: fresco's van Mantegna op de gevel van een 15de-eeuws huis in Mantua (Piazza Marconi 14).

DUITSLAND

In het Museum der bildende Künste in Leipzig begint op 18 januari een overzicht van Marino Marini: schilderijen, beelden en tekeningen uit de collectie Marino Marini. Tot en met 28 februari.

In de Kunsthalle in Tübingen begint op 20 januari een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

De Schirn Kunsthalle in Frankfurt exposeert Expressionistische Bilder uit de rijke verzameling van de Ahlers-bedrijfengroep. Tot en met 18 februari.

In de Neue Nationalgalerie in Berlijn tot en met 4 februari een retrospectief van Paul Thek.

Die Galerie der starken Frauen is een tentoonstelling over de verbeelding van de heldin in de Franse kunst in de zeventiende eeuw en haar voorbeelden. Tot en met 26 februari in het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt.

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een expositie met werk van Egon Schiele; de zogeheten 'Sammlung Leopold' uit Wenen. Tot en met 10 maart.

In de Berlijnse Daad Gallerie (Kurfürstenstrasse 58) tot en met 28 januari een foto-expositie van de Newyorkse fotograaf Peter Hujar, die negen jaar geleden aan aids overleed. Hij fotografeerde kunstenaars, travestieten en ook veel mannelijk naakt.

Othello van Shakespeare als danstheater-produktie in de Volksbühne (Rosa Luxemburg Platz) in Berlijn in de regie van Johann Kresnik, die alle rollen door mannen heeft bezet. De choreografie is van de Braziliaanse danser Ismael Ivo. Voorstellingen van 9 tot en met 12 januari.

In het Berlijnse Hebbel-Theater brengen zangers en het Freie Kammerorchester Berlin op 10 januari de première van een 'Deutsche Operette' van Hans Magnus Enzensberger en Irene Dische. Ze schreven een nieuwe tekst op de muziek van de opera Zaide, een jeugdwerk van Mozart.

GROOT-BRITTANNIE

Nog tot en met 13 januari in het Barbican Theatre in Londen A Christmas Carol van Charles Dickens in een bewerking van John Mortimer. Regie: Ian Judge.

In de Tate Gallery in Londen een overzicht van de Britse popkunstenaar Colin Self. Tot en met 24 maart.

Sinead Cusack en Adrian Dunbar spelen de hoofdrollen in The Tower van Alexander Dumas in een produktie van het Almeida Theatre in Londen.

The Art of a Continent in de Royal Academy of Arts, de hoofdexpositie van de manifestatie Africa95 in Londen duurt nog tot en met 21 januari.

In de Whitechapel Art Gallery in Londen een retrospectief van de Duitse expressionistische schilder Emil Nolde. Met meer dan zestig schilderijen en dertig aquarellen en prenten. Tot en met 25 februari.

Engeland's National Trust, het staatsfonds dat cultureel erfgoed aankoopt en beheert, bestaat honderd jaar. In de National Gallery in Londen eenmalig een tentoonstelling van het bezit van dit fonds. Werken van onder anderen Titian, Velázquez, Murillo, Rembrandt en Brueghel. Tot en met 10 maart.

De tentoonstelling Designing messages in het Design Museum (Shad Thames) in Londen wil het belang van de postzegel voor het grafisch vak onderstrepen. Met voorbeelden van Piet Zwart, M.C. Esher en Jean-Michel Folon. Tot en met 11 februari.

Het Design Museum (Shad Thames) in Londen wijdt een tentoonstelling aan de creaties van de Britse mode-ontwerper Paul Smith. Tot en met 10 april.

Het retrospectief van David Hockney in de Royal Academy of Arts (Piccadilly) in Londen duurt nog tot en met 28 januari.

Het Chinese Staatscircus is in Londen neergestreken. Kleurrijke kostuums, hoogstaande acrobatiek en veel muziek. Tot en met 21 januari in het Londen Rounhouse (Chalk Farm Road). Informatie: 0171-4827318.

In Drill Hall in Londen is onlangs South Pacific in première gegaan, de klassieke musical van Rodgers & Hammerstein. Met Patti Boulaye als Bloody Mary. Tot en met 20 januari.

BELGIE

Na een korte serie voorstellingen in Amsterdam gaat Toneelgroep Amsterdam met Barnes' Beurtzang op tournee door België. Van 9 tot en met 13 januari in Gent (Minard), van 16 tot en met 20 januari in Antwerpen (deSingel), op 23, 24 en 25 januari in Leuven (Stadsschouwburg), op 26 en 27 januari in Brugge (Stadsschouwburg) en op 31 januari, 1, 2 en 3 februari opnieuw in Gent.

Het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen toont zijn collectie filmaffiches, waaronder die van Julien T'Felt (1874-1933). Deze Antwerpse schilder en lithograaf bezorgde het Belgische filmaffiche in de jaren twintig en dertig grote faam. Tot en met 28 januari.

De laars en haar sok is een stuk van Herbert Achternbusch dat in de regie van Annemarie Prins in Theater Zuidpool (Lange Noordstraat 11) in Antwerpen te zien is. Op 11, 12 en 13 januari, 17 tot en met 20 en 24 tot en met 27 januari.

In het Museum voor Schone Kunsten in Gent etsen van Jules de Bruycker en houtsneden van Edgard Tytgat. Nog tot en met 10 januari.

Etsen van de in Israël wonende Arabier Mordecai Moreh in het Stedelijk Prentenkabinet van het Museum Plantijn-Moretus (Vrijdagmarkt 22) in Antwerpen. Tot en met 11 februari.

Tot en met 15 januari in het Koninklijk Jeugdtheater (Theaterplein) in Antwerpen de familievoorstelling De Tovenaar van Oz, die, anders dan de titel doet vermoeden, over de dichter Paul van Ostaijen gaat, die precies honderd jaar geleden werd geboren.

In het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent tot en met 14 januari werken en installaties van de Gentse kunstenaar Frank Liefooghe die met zenboeddhistische en taoïstische principes werkt. Hij reisde naar Birma, Indonesië, Maleisië, Thailand en Sri Lanka. Op uitnodiging van Liefooghe exposeert de Javaanse genezer Solichin zijn tekeningen bij het werk van de Gentenaar.

Indonesia in wording, foto's van Cas Oorthuys en Charles Breijer in het Cultureel Centrum in Hasselt. Tot en met 11 februari.

Vanavond, zaterdag en zondag de laatste voorstellingen van Il Turco in Italia door de Opera van Brussel onder leiding van de Hongaarse dirigent Ivan Fischer.

In het Museum voor Fotografie in Antwerpen een overzichtstentoonstelling van fotograaf Paul Huf. Tot en met 28 januari.

ZWITSERLAND

In het Museum für Gegenwartskunst in Basel Die Donauschule, schilderijen en grafisch werk uit de vroege zestiende eeuw. Met werk van Huber, Altdorfer en Leinberger. Tot en met 14 januari.

In Kunsthaus Zürich 100 Jahre Kino: Illusion, Emotion en Realität. De zevende kunst (film) op zoek naar de andere zes. Parallelen worden getrokken met werken van Balla, Duchamp, Giacometti, Goya en vele anderen. Tot en met 25 februari.

In Musée des Beaux-Arts in Bern een grote tentoonstelling met vroeg werk van Chagall, uit de periode 1907-1917. De werken zijn geleend uit de nalatenschap van Chagall en musea wereldwijd.

In het grafisch oeuvre van Picasso nemen zijn geïllustreerde boeken een bijzondere plaats in. In het Kunstmuseum in Basel zijn een groot aantal van deze boeken - afkomstig uit een privéverzameling - voor de expositie aangevuld met grafisch werk uit het Kupferstichkabinett van Basel. Pablo Picasso - Die illustrierten Bücher, tot en met 10 maart.

Schilderijen en objecten van Max Bill in Galerie Jamileh Weber, Waldmannstrasse 6 in Zürich. Tot en met 2 maart (tussen 23 december en 15 januari is de galerie gesloten).

In het Musée des Beaux-Arts in Lausanne een overzicht van de Londense School, waartoe schilders als Francis Bacon, Lucian Freud, Michael Andrews, Frank Aerbach en Leon Kossoff worden gerekend. From Londen, tot en met 4 februari.

Passion privées: choix des collectioneurs is een groot overzicht van wat meer dan negentig Franse privé-verzamelaars aan kunst bij elkaar hebben gehaald. Met werk van vierhonderd internationale kunstenaars. Tot en met 24 maart in Musée d'Art Moderne de la Ville in Parijs.

Goldoni's Knecht van twee meesters gaat als L'Arlecchino Servitore di due Padroni in de regie van Serge Lipszyc voor onbepaalde tijd in Théâtre du Ranelagh in Parijs.

Laatste weekeinde voor de Cézanne-tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs.

De thema-tentoonstelling Féminin - Masculin, le sexe de l'art op de vijfde etage van Centre Georges Pompidou in Parijs, loopt nog tot en met 12 februari. Een bonte verzameling schilderijen, sculpturen, video's en foto's met sex als onderwerp.

Qui est là is een 'theateronderzoek' van Peter Brook naar het thema van Hamlet. Tot en met 31 januari in Bouffes du Nord (boulevard de la Chapelle) in Parijs.

Dans la solitude des champs de coton van Koltès in de regie van Patrice Chéreau. In het theater Odéon in Parijs, tot en met 14 januari.

In het oude tolhuis (1a Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons) in Straatsburg een tentoonstelling over de Arte Povera en een van haar belangrijkste vertegenwoordigers, Emilio Prini. Tot half januari.

In het Musée d'Orsay in Parijs zijn topstukken uit de rijke collectie van de Ny Carlsberg Glypotek in Kopenhagen te zien. Manet, Gaugain, Rodin... toont niet alleen het werk van deze drie meesters, maar ook schilderijen van Monet, Manet en Toulouse-Lautrec. Tot en met 28 januari.

NEW YORK

Met overheidsgeld voor de shutdown is het General Grant National Memorial (Riverside Drive ter hoogte van 222nd Street) onlangs gerenoveerd. Behalve als begraafplaats van Grant en zijn echtgenote is er een expositie over zijn leven als generaal en president gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog.

Meer militair vlagvertoon met een kunstzinnige draai op het vliegdekschip Intrepid Sea-Air-Space Museum (Pier 86 West 46th Street aan de Hudson-rivier), waar gedurende de maand januari de tentoonstelling A Wartime Log is ingericht met werken van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Twaalf van de vierenvijftig bestaande Fabergé-eieren zijn in het bezit van miljonair Malcolm Forbes, die het dozijn heeft tentoongesteld in de Forbes Magazine Galleries (62 Fifth Avenue ter hoogte van 12th Street). Tevens tot en met juni First Families, aandacht voor persoonlijke correspondentie van leden van het Witte Huis.

In het Lower East Side Tenement Museum (90 Orchard Street ter hoogte van Broome Street) herleeft dank zij een grondige renovatie tot in de kleinste details het leven van een zevental immigranten-families. Het museum toont de levensstijl die Chinese, Duitse, Ierse, Italiaanse, joodse, Latijnsamerikaanse en Zuidoost-Aziatische gezinnen er rond de eeuwwisseling op nahielden.

The Lost Highway in galerie Meisel (141 Prince Street) toont miniatuur-replica's van vergeten gebwen langs interstate-snelwegen van de hand van David Rose. Expositiegenoot John Doherty herschiep oude tankstations uit Ierland. Tot en met 27 januari.

De raamtentoonstelling Heads van Debra Pearlman in galerie Printed Matter (77 Wooster Street) toont reflecties van de veranderende raciale demografie. Tot en met 13 januari.

Filmposters van de Russische avantgarde tot en met 20 januari bij UBU, 16 East 78th Street.

Frida Kahlo Unmasked herbergt portretten door fotojournalisten, vrienden en familieleden van de kunstenares. Bij fotogalerie Throckmorton (153 East ter hoogte van 61st Street).

Fotograaf Ron Jude haalde Amerikaanse zakenlieden voor zijn camera en stelde vervolgens de expositie Executive Model samen in Miller (138 Spring Street). Ook in deze fotogalerie Abstracting the Vernacular; een overzichtstentoonstelling (1930-'70) van Ralston Crawford.

In galerie Kind (136 Greene Street) is onder de titel The Leaven in the Bread werk te bezichtigen van zes Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke kunstenaars, onder wie Minnie Evans, Bessie Harvey en Georgia Speller. Tot half januari.

Meer over