KUNSTAGENDA BUITENLAND

Dit weekeinde in het Belgische Hasselt Pukkelpop. Op drie podia treden dertig groepen op met vanavond als hoogtepunt een optreden van Neil Young....

BELGIE

Vrijdag, zaterdag en zondag Jazz in de Piramiden. De wederopstanding van het Belgische festival Jazz au Château is dit keer in Welkenraedt. Thema is de invloed van de Afrikaanse muziek op Europese en Amerikaanse jazzformaties en omgekeerd. De Afrikaanse musici Bheki Mseleku (Zuid-Afrika, piano), Tchangodei (Bénin, piano), Moussa Cissokho (Senegal, percussie met de Duitse pianist Joachim Kuhn). De Duitse free-trombonist Albert Mangelsdorf laat zich voortstuwen door trommelaars uit Ghana, Iran, India en Zwitserland. Uit Nederland komt het Trio Clusone. Het Italiaanse Trovesi Octet laat zich deze keer juist inspireren door de Luikse volksmuziek. Informatie: 00 (33) 41643127.

Vanavond begint in Gent het Vlaamse deel van Het Theaterfestival waarvoor negen Vlaamse en Nederlandse critici twaalf voorstellingen selecteerden. De meeste voorstellingen zijn later ook in Nederland te zien, behalve Written on the Wind van Douglas Sirk in regie van Rieks Swarte (4 september in Kunstencentrum Vooruit) en Perzen van Aischylos door theatergroep Hollandia (locatievoorstelling; vanavond, zaterdag en zondag). Vanavond en zaterdag in Kunstencentrum Vooruit in regie van Dirk Tanghe Who's afraid of Virginia Woolf van Edward Albee (op 4 en 5 september in de Stadsschouwburg Amsterdam). Maandag en dinsdag Het Zuidelijk Toneel met O' Neills Rijkemanshuis in Vooruit (op 2 en 3 september in de Stadsschouwburg Amsterdam). Op 1 en 2 september de Mug met de Gouden Tand met Onder controle in de Domzaal van Vooruit (op 4, 5, en 6 september in theater Bellevue in Amsterdam). Moeder & Kind van Alain Platel door Victoria vanavond, zaterdag en zondag in het Nieuwpoortteater in Gent (op 2 en 3 september in Theater Bellevue in Amsterdam). Klaagliederen naar Jeremia door Toneelgroep Amsterdam op 8 september in Vooruit (op 10 september in de Stadsschouwburg Amsterdam). Tot slot het Kaaitheater met Kopnaad van Stefan Hertmans in het Nieuwpoortteater in Gent (op 10 september in Theater Bellevue in Amsterdam). Informatie: 00 32 92672828.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan te Brugge de tentoonstelling Van realisme tot symbolisme, over de Belgische avantgarde schilders. Tot half oktober.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een grote tentoonstelling van pop art-kunstenaar Roy Lichtenstein, samengesteld door het Guggenheim Museum in New York. Schilderijen, sculptuur en werken op papier. Tot en met 3 september.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

DUITSLAND

Marcel Duchamp (1887-1968) maakte zich onsterfelijk toen hij een urinoir tot kunst verklaarde. Het Rijksmuseum in Schwerin toont tot en met 19 november honderddertig werken van Duchamp.

Berlijn-Moskou is het thema van de Berliner Festwochen. Tot de attracties horen Edo de Waart en zijn Sydney Symphony Orchestra, die op 11 september optreden met de violist Vadim Repin. De vlootschouw duurt van 5 tot eind september, en biedt alleen al uit Berlijn zes orkesten. De Berliner Philharmoniker staan onder leiding van Abbado, Rattle, Jansons en Harnoncourt. Barenboim dirigeert het orkest van de Staatsoper; Ashkenazy en Rosdjestvenski het Symphonie-Orchester Berlin. Naast Russische orkesten (uit St-Petersburg, en twee uit Moskou) staan Philadelphia en Tel Aviv op de lijst. Centrale componisten zijn Skrjabin, Sjostakovitsj, Lourié, Busoni en Hindemith. Hindemiths kamermuziek is eind september een minifestival waard, met befaamde strijkers als Natalja Goetman en Tabea Zimmermann. Daarnaast veel nieuwe muziek, gespeeld door het Ensemble Modern en andere groepen. De tentoonstelling Moskou-Berlijn/Berlijn Moskou 1900-1950 loopt tot januari '96, het theaterprogramma tot half oktober. Veel produkties uit Moskou: het Meyerhold-theater met Gogols Dode zielen. Nieuw en ouder werk van Chlebnikov, Antonov, Bjeli en Blok. Tel. 00 (49) 3025489-250; fax 25489-111.

David Reed (1946) gebruikt film- en videobeelden als inspriratiebron voor zijn schilderijen, die gewoonlijk het formaat hebben van filmbeelden. De Kunstverein Stuttgart heeft tot en met 10 september een tentoonstelling met achttien schilderijen ingericht, samen met tien installaties van Beat Streuli.

In de Kunsthal in Düsseldorf tot en met 10 september een overzicht van Japans design sinds 1950. Tevens een foto-retrospectief van Otto Umbehr (1902-1980), beter bekend als UMBO. Met László Moholy-Nagy behoort hij tot de belangrijkste fotografen uit de Bauhaus-periode.

OOSTENRIJK

Bruckner (Zevende), Bruckner (Zesde en Eerste), Bruckner (Vijfde), Bruckner (Derde), Bruckner (Vierde) en Bruckner (Te Deum) - daar gaat het om van 10 september tot 1 oktober in het Oostenrijkse Linz. Dirigenten zijn Lorin Maazel, Ingo Metzmacher, Horst Stein, Roger Norrington (met zijn Classical Players: nr 3), Georges Prêtre en Franz Welser-Möst. Tel. 00 (43) 7327612; fax 783745.

Nog altijd wordt op het Domplein Jedermann gespeeld, Hofmannsthals toneelstuk 'over de dood van de rijke man' waaruit de Salzburger Festspiele, 's werelds meest prestigieuze festival 75 jaar geleden ontsprong. Het toneelprogramma biedt ook Tsjechovs Kersentuin in een nieuwe regie van Peter Stein en reprises van Shakespeares Antonius en Cleopatra en Pirandello's Die Riesen vom Berge. Nikolaus Harnoncourt en Luc Bondy maakten een nieuwe Nozze van Mozart, met een droomcast waarin Sylvia McNair en Bryn Terfel. Verder nieuwe ensceneringen van Strauss' Der Rosenkavalier (met Cheryl Studer onder leiding van Lorin Maazel en Herbert Wernicke) en Verdi's La Traviata (Muti/ Lluis Pasqual), een Lulu van Alban Berg uit Berlijn (Michael Gielen/Peter Mussbach), en een reprise van Don Giovanni in de enscenering van Patrice Chéreau. De schier onuitputtelijke stroom van concerten, recitals en liedavonden met beroemde zangers, dirigenten en orkesten brengt ook Scelsi, Messiaen, Walter Benjamin en B.A. Zimmermann mee. Diens Requiem staat op 1 september in een herdenkingsconcert (50 jaar vrede) onder leiding van Michael Gielen. Tel. 00 (43) 662844501; fax 846682.

FRANKRIJK

In musée d'Art Contemporain in Marseille een retrospectief van Benjamin Vautier, een van de meest vindingrijke representanten van de Europese Fluxus-beweging. Tot en met 1 oktober.

Christine Ruiz-Picasso, de weduwe van de zoon van Pablo Picasso en Olga Khoklova, mocht na de dood van haar man schilderijen van Picasso uitzoeken. In Carré d'Art in Nîmes is tot en met 3 september deze nooit eerder vertoonde privécollectie te zien.

In Musée des Beaux-Arts in Dijon Budapest 1869-1914: ruim honderd schilderijen van Hongaarse kunstenaars die beïnvloed werden door westerse kunst, het vroege modernisme in het bijzonder. Tot en met 8 oktober.

In het Centre Georges Pompidou in Parijs een retrospectief van Robert Morris, in samenwerking met het Guggenheimmuseum in New York. Tot en met 23 oktober.

Na een grondige restauratie heeft het Musée des Beaux-Arts van Blois zijn deuren weer geopend. Het kasteel dat een rijke, nationale geschiedenis kent, beschikt over een aardige collectie schilderijen en beeldhouwkunst. Tot eind augustus dagelijks geopend van 9 tot 20 uur.

ITALIE

Van 30 augustus tot en met 9 september is het 52ste filmfestival van Venetië, met onder de mededingende films De vliegende Hollander van Jos Stelling en in de afdeling Retrospectief Zuiderzee van Joris Ivens.

Groot retrospectief van Henry Moore, met 79 beeldhouwwerken, 41 tekeningen, 22 etsen en 3 gobelins. Van 26 augustus tot en met 26 november in Fondazione Cini, Venetië.

De decadente atmosfeer van de 19de eeuw in Gorizia, aan de zuidgrens van het voormalige Habsburgse Rijk, wordt herschapen op een expositie aldaar. Tot eind 1995.

Schilderijen en tekeningen van de Transavanguardia-kunstenaar Enzo Cucchi, tot en met 24 september in Palazzo Reale, Milaan.

Zwart-wit-tekeningen van Claudio Parmiggiani, een van de belangrijkste hedendaagse Italiaanse schilders, tot en met 24 september in de Magazzini del sale (Zoutmagazijnen) en het Museo Civico, Siena.

Sculpturen van Luigi Manolfi (1948), tot eind september in Studio d'arte Barnabò, Venetië, en in Rotonda di San Pietro, Asti.

Aflopende manifestaties in Palazzo delle Esposizioni in Rome: de Griekse beeldhouwer Lysippus (tot en met 4 september) en Nederlandse en Vlaamse schilders in Rome van 1508 tot 1608 (tot en met 10 september).

GROOT-BRITTANNIE

Centraal in de vijf maanden durende manifestatie Africa95 in Groot-Britannië staat de tentoonstelling van Afrikaanse kunst in de Royal Academy in Londen. Tot eind december.

In het Bridewell Theatre in Londen speelt in regie van Peter Polycarpu en Annette Yeo Happy end, Kurt Weill en Bertolt Brechts opvolger van de Driestuiversopera. Tot en met 2 september. Informatie: 00 (44) 171 9363456.

The English National Opera opent het seizoen met Bizets Carmen (op 13, 16, 19, 23, 27, 29 september; ook nog in oktober en november) en Mozarts Così fan Tutte (op 22, 28 en 30 september en op 7, 14 en 20 oktober). Verder in het jaar vertolkt The English National Opera Rusalka van Dvorak, Purcells The Fairy Queen, Rossini's The Barber of Seville, en Puccini's Turandot. Informatie: 00 44 171 6328300.

Zeven dagen lang, acht uur per dag zal Tilda Swinton zich laten opsluiten in een glazen kist die deel uitmaakt van een installatie van Cornelia Parker. The Maybe van 4 tot en met 10 september in de Serpentine Gallery, Kensington Gardens in Londen.

In het Imperial War Museum tot en met 8 oktober vijftig schilderijen van Carel Weight.

Hamilton's Gallery, 13 Carlos Place, in Londen toont een selectie van foto's van André Kertész. Hij maakte onder meer portretten van Marc Chagall, Colette en Alexander Calder. Tot en met 31 augustus.

In de Royal Academy of Arts From Manet to Gauguin, een overzicht van meesterwerken uit Zwitserse privé-verzamelingen. Tot en met 8 oktober.

Meer over