KUNSTAGENDA BUITENLAND

GROOT-BRITTANNIE..

Van 11 tot en met 31 augustus Edinburgh: de vijftigste editie van een all round festival, met enkele honderden opera-, dans-, toneel- en muziekevenementen in het hoofdprogramma, en met fringe in tientallen zaaltjes en in de straten op en rond de indrukwekkende citadel. De choreografen Mark Morris en Pina Bausch regisseren Glucks opera's Orfeo ed Euridice en Iphigenie auf Tauris (de Weense versies); gedirigeerd door Christopher Hogwood en Jan Michael Horstmann. De countertenor Michael Chance is Orfeo. Bob Wilson en Richard Bado leiden Virgil Thomsons opera Four Saints in Three Acts (naar Gertrude Stein). De Scottish Opera brengt James MacMillan's Ines de Castro in première. Verder de Mark Morris Dance Group, Japans Butoh-theater door Tamoe Shizune en Hakutobo, het Nederlands Dans Theater en de Martha Graham Dance Company, en veel beroemde orkesten, solisten en oude-muziekgezelschappen. 'Schots' zijn de avonden met Fiddle music en een avond met liederen op gedichten van Robert Burns. Tel. 00-44-2255756; fax 2267669.

Het Glyndebourne Festival Opera Season duurt tot en met 25 augustus. Peter Sellars regisseerde Handels Theodora, met Dawn Upshaw in de hoofdrol. Christine Schäfer zingt Lulu in de gelijknamige opera van Berg, een rol waarmee ze vorig jaar furore maakte in Salzburg. Verder reprises van Mozarts Così fan tutte en Strauss' Arabella, met The Orchestra of the Age of Enlightenment en het huisorkest van Glyndebourne, The London Philharmonic. Tel. 00-44-273813813.

De tentoonsteling David Livingstone and the Victorian Encounter with Africa van de Scottish National Portrait Gallery (in de Royal Scottish Academy) in Edinburgh biedt een fascinerend overzicht van deze Victoriaanse wereldreiziger aan de hand van kaarten, dagboeken, brieven en reisuitrusting. Tegelijkertijd worden de Afrikaanse foto's van Magnum-fotograaf George Rodger tentoongesteld.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

The Open is een manifestatie in Oost-Londen met een tentoonstelling in de Whitechapel Art Gallery van bijna tweehonderd kunstenaars en een atelierroute (elke zaterdag en zondag) waar meer dan duizend kunstenaars aan meewerken. Tot en met 15 september.

In de Hayward Gallery in Londen tot en met 18 augustus een retrospectief van 150 sculpturen, tekeningen, foto's en films van Claes Oldenburg, sleutelfiguur in de Amerikaanse pop art-beweging.

BELGIE Vanavond en zaterdag in Theater Zuidpool, Lange Noordstraat 11, Antwerpen, het 23ste Free Music-festival, gewijd aan 'actuele improvisatiemuziek'. Deelnemers zijn onder anderen de pianist Fred van Hove, cellist Tristan Honsinger, contrabassist Peter Kowald, trombonist Johannes Bauer, zangeres Annick Nozati en violist Phil Wachsmann.

Het Jazz-Blues Festival in Sterpigny-Gouvy, een plaatsje in de Ardennen ten noorden van Bastogne, biedt vanavond onder anderen het Slide Hampton Kwartet en het Archie Shepp/ Ted Curson Quintet. Zaterdag tenorsaxofonist Rutger Molenkamp, het Ricky Ford/ Walter Bishop Quartet en altist Phil Woods met het kwartet van pianist Cedar Walton. Zondag Calvin Owens Blues Band en Joe Louis Walker Blues Band.

Van 10 tot en met 18 augustus staat het Scharpoord in Knokke voor de 21ste keer in het teken van de internationale Kunst- en Antiekbeurs Knokke.

In het kader van het 100ste geboortejaar van de dichter-kunstenaar Paul van Ostaijen in het Hessenhuis in Antwerpen een tentoonstelling van schilderijen en beelden van de gebroeders Floris en Oscar Jespers. Van Ostaijen bracht destijds als kunstcriticus het werk van de beide broers op internationaal niveau. Tot en met 3 november.

In het Casino van Spa tot en met 1 september een tentoonstelling van het werk van Jean Cocteau. De tentoonstelling omvat 216 schilderijen, tekeningen, keramiek, foto's, geïllustreerde boeken en manuscripten van en over deze dichter.

De Fondation pour l'architecture bestaat tien jaar en viert dat met een overzicht van de art decostijl van de jaren twintig en dertig die zijn stempel heeft gedrukt op Brussel (Palais Stoclet, Victor Horta). Tot en met 1 december foto's, maquettes en decoraties in de Kluisstraat 55 Brussel.

'Wereld je bent een geduldig woord.' Deze dichtregel van Rutger Kopland is dit jaar uitgangspunt voor Watou Poëziezomer 1996. Het poëziefestival is gecentreerd rond vier beeldend kunstenaars: Marcel Broodthaers, Roel d'Haese, Aernout Mik en Carlo Mistiaen. Centrale dichters zijn dit jaar onder anderen Benno Barnard, Hugo Claus, Ed Leeflang, Paul van Ostaijen en Rutger Kopland. Tot en met 8 september dagelijks van 14 tot 19 uur.

FRANKRIJK

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen. Laatste weekeinde.

In het Musée d'Art Moderne in Villeneuve d'Ascq tot en met 15 september Collections, collection: een hernieuwde en uitgebreidere expositie van de vaste collectie. Voor de eerste keer sinds de opening van het museum dertien jaar geleden is de schenking Masurel geheel te zien, met meesterwerken van Bracque, Picasso, Léger en Modigliani.

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is vooral bekend geworden om zijn draadplastieken en mobiles. In het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris een retrospectief van Calder: beelden, doeken en werken op papier. Tot en met 6 oktober. Tegelijkertijd toont het Middeleeuwse kasteel de Donjon de Vez in Vaumoise ook werk van Calder. Tot en met 29 september.

Beelden van Alison Wilding in het museum van Calais. Wilding hoort samen met Tony Cragg en Bill Woodrow tot de groep van New British Sculpture. Twee beelden, Echo en Blue, vormen het middelpunt van een overzicht van haar werk van de afgelopen zeven jaar. Tot en met 10 september.

Histoires de blanc & noir is een hommage aan Aurélie Nemours in het musée de Grenoble. Tot en met 19 augustus.

ZWITSERLAND

Hoewel hij zelf graag pessimistisch aankijkt tegen de toekomst van de filmkunst, zorgt directeur Marco Müller er op zijn filmfestival wel voor dat jonge, veelbelovende regisseurs bij hem de kans krijgen zijn ongelijk te bewijzen. Vooral de vertoningen in de schitterende openluchtbioscoop maken Locarno (8 tot en met 18 augustus) tot een aangenaam festival. Tel. 00-41-933310232.

'De genezende kracht van de muziek' is dit jaar het festivalthema in het Zwitserse Luzern. Aarde-muziek, zonne-muziek en maanmuziek klinken op 16 en 17 augustus. Daarna gaat Luzern gauw weer over tot de orde van de dag, met concerten door orkesten uit Berlijn, Oslo, Wenen, New York en Birmingham, en oude-muziekorkesten als die van William Christie en Frans Brüggen. Tot 11 september. Composers in residence zijn Michael Jarell en Beat Furrer. Tel. 00-41-41-2103080. Fax 2109464.

Kunsthaus Zürich wijdt een tentoonstelling aan de fotowerken van de Nederlandse Inez van Lamsweerde. Tot en met 18 augustus.

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

ITALIE

Ars Aevi 2000: werk van tien kunstenaars, onder wie Jan Dibbets, Jannis Kounellis en Sol LeWitt, tot en met 8 september in het Pecci-museum voor moderne kunst in Prato. De baten zijn voor de bouw van een museum voor moderne kunst in Sarajevo.

Caravaggio van Malta tot Florence, tot en met 30 september in Palazzo Vecchio, Florence.

Het Puccini-festival wordt tot en met 20 augustus gehouden in Puccini's woonplaats Torre del Lago. Tel. 0039-584-359322.

Sculpturen van Fausto Melotti (overleden in 1986), tot en met 25 augustus in Museo d'Arte Moderna, Trente.

Ready-mades van Gerhard Richter, tot en met 25 augustus in Museo d'Arte Moderna, Bolzano.

Veertig gerestaureerde oude Italiaanse en buitenlandse films worden tot en met 1 december vertoond in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Rome.

Foto's van Afrikaanse Nuba-krijgers en onderzeese landschappen van de 94-jarige Leni Riefensthal, de cineaste van Hitler. Tot en met 6 oktober in het Palazzo della Ragione, Milaan.

Alighiero Boetti 1965-1994, tot en met 1 september in de Galleria d'arte moderna e contemporanea, Venetië.

De bij een bomaanslag in 1993 verwoeste galerie voor moderne kunst PAC in Milaan is hersteld en heropend met een tentoonstelling van de 88-jarige schilder Leo Castelli.

In de tweede editie van de door Rudi Fuchs bedachte tentoonstellingsserie Accumulations is bij het vorig jaar al geëxposeerde werk van Mario Merz en Jan Dibbets nieuw werk gevoegd van Günther Förg en Marco Bagnoli. Tot en met 28 september in de gerestaureerde hoeve van de Zerynthia-vereniging voor moderne kunst, in Paliano.

DUITSLAND

Een eerste retrospectief in Duitsland voor de Zweedse beeldend kunstenaar Erik Dietman in het Württembergischer Kunstverein in Stuttgart. Dietman was een van de kunstenaars van de Fluxus-beweging, een beweging die in de jaren zestig de museale kunst wilde relativeren. Zijn bronzen, marmeren en glazen sculpturen zijn tot en met 15 september te zien.

De Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn presenteert in de serie 'grootse verzamelingen' tot en met 12 januari 1997 de collectie moderne kunst uit het Moderna Museet Stockholm. Tot en met 25 augustus nog Weisheit und Liebe: 1000 jaar boeddhistische kunst uit Tibet.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz: de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Met schilderijen uit de jaren zestig, maar ook recent werk. Tot en met 29 september.

Een groot retrospectief van de Italiaanse kunstenaar Lucio Fontana in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt. Met tweehonderd werken uit musea en privé-collecties uit de hele wereld, plus nooit eerder geëxposeerde werken uit Argentijnse verzamelingen (het geboorteland van Fontana). Tot en met 1 september.

Drie grote foto-exposities in de Deichtorhallen in Hamburg, alle drie tot en met 1 september. Magnum, 50 Jahre Photographie is een overzichtstentoonstelling van Magnum-fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en George Rodner. Workers, van de Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado biedt met 350 foto's een beeld van 'arbeiders' over de wereld. Das Deutsche Auge, Photo-Journalismus in Deutschland, geeft een overzicht van de Duitse foto-journalistiek van de Weimarrepubliek tot heden.

Foto-onderschriften:De kampioen van een Korongo Nuba worstelwedstrijd in Soedan wordt op de schouders genomen. Foto uit 1949 van George Rodger, wiens foto's in de Royal Scottish Academy in Edinburgh te zien zijn.

'William Tell's enigma' door Salvador Dalí uit de collectie van het Moderna Museet Stockholm, nu tentoongesteld in Bonn.

Meer over