KUNSTAGENDA BUITENLAND

Het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen wijdt een expositie aan 'eten en eetcultuur'. Werk van onder anderen Mareen Connor, Maria Hahnenkamp, Jana Sterbak en Marc Quinn....

OOSTENRIJK

Op de tentoonstelling Proforma in het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien in Wenen is voor het eerst het hele oeuvre van de Oostenrijkse beeldhouwer Franz West samengebracht. Tot en met 19 mei.

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een grote overzichtstentoonstelling van sculpturen van deze grote Zwitserse kunstenaar. Meer dan 250 beelden waaronder een aantal onbekende beelden. In de Kunsthal ook een tentoonstelling van foto's van Giacometti. Tot en met 5 mei.

BELGIE

Van 2 tot en met 11 mei staat kunstencentrum Vooruit in Gent in het teken van het Vooruit Geluid Festival 96 met ruim twintig concerten, variërend van metal-dub-ambient van Bill Laswell tot de doedelzakmuziek uit de Schotse muziektraditie van The World's Smallest Pipe Band. Informatie: 00 32 (0)9 267.28.28.

In de Muntschouwburg in Brussel tot en met 11 mei Pelléas et Melisande van Debussy in een enscenering van Herbert Wernicke. Muzikale leiding heeft Antonio Pappano.

'Dit stuk zou beschreven kunnen worden als De Sade gezien door vrouwenogen', schreef Yukio Mishima in het nawoord van zijn stuk Madame de Sade. De Koninklijke Vlaamse Schouwburg speelt het stuk in een regie van Franz Marijnen, tot en met 5 mei in Brussel.

Een overzicht van de installaties van Guillaume Bijl in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Tot en met 9 juni.

In het Hessenhuis in Antwerpen tot en met 26 mei Het kabinet van de Tsaar, Russische profane schilderkunst, van barok tot realisme.

De Newyorkse Wooster Group staat in het Brusselse Lunatheater. Van 26 april tot en met 4 mei The Hairy Ape van O'Neill. Op 27 april rijden er bussen van Amsterdam naar Brussel (reserveren bij NEStheaters, tel. 020-6266866).

Fotograaf Michael Wesely concentreert zich in zijn werk met name op belichtingstijden. Voor zijn serie stations gebruikte hij voor de belichting de tijd die overeenkwam met de duur van de treinreis naar dat station. Tot en met 16 juni zijn zijn foto's te zien in het Museum voor Fotografie in Antwerpen.

Stichting Muziektheater Festival haalde een aantal muziektheaterprodukties uit Java, Korea, Tibet en India naar België: op 4 mei in Zuiderpershuis het Yalong Art Ensemble uit Tibet, op 12 mei in cultureel Centrum Berchem Indiaas muziektheater door Rukmini Kalyanam & Bhama Kaplan.

Foto's van Magnum-fotograaf Carl de Keyzer in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent. De Keyzer maakte een fotoreportage over het Oostblok, East of Eden. Een tweede reeks foto's op deze tentoonstelling gaat over macht. Tot en met 12 mei.

GROOT-BRITTANIE

In het Design Museum in Londen ging deze week de tentoonstelling 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th Century open. Een overzicht van meubels, tot en met de laatste modellen. Tot en met 10 oktober.

Laatste weekeinde voor het retrospectief van de Franse impressionist Paul Cézanne in de Tate Gallery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen.

Close harmony- en a cappellagezelschappen uit heel de wereld verzamelen zich van 4 tot en met 6 mei in Londen. Hoofdact is het Amerikaanse ensemble Sweet Honey in the Rock dat op 6 mei optreedt in the Barbican Hall. Andere gastensembles zijn het Georgische koor Mtiebi en Eliza Carthy & Nancy Kerr.

In de National Portrait Gallery in Londen tot half juli een honderdtal foto's van John Deakin (1912-1972). Deakin fotografeerde voor Vogue veel schrijvers en beeldend kunstenaars, die zich in het Londense Soho ophielden.

Er is een hernieuwde belangstelling voor het werk van de Belgische schilder Eugeen van Mieghem (1875-1930) die vooral het leven van (haven)arbeiders verbeeld heeft. Wolseley Fine Arts in Londen toont een overzicht van 9 mei tot en met 1 juni.

De tentoonstelling Cinemas in Britain in het architectuurcentrum RIBA in Londen trekt een spoor langs de Britse bioscooparchitectuur. Tot en met 5 mei.

De Contemporary Print Show biedt het beste op het gebied van de druktechniek. In het Barbican Centre in Londen tot en met 8 mei deel twee van de verkoopbeurs voor galeries en uitgevers: etsen, litho's, relief prints en screen prints.

In de Saatchi Gallery (Boundary Road) in Londen Young Americans Part 2, met werk van Jaqueline Humphries, Richard Prince, Tony Oursler, Charles Ray en Kiki Smith. Tot en met 12 mei.

FRANKRIJK

Frantisek Kupka's Quatre Histoire de blanc et noir staat centraal op een tentoonstelling van kunst gegroepeerd rond de (non)kleuren zwart en wit, van de jaren dertig tot nu. Zijn gravures worden omringd door werken van Marcelle Cahn, Victor Vasarely, François Morellet en met het werk van een aantal jongere collega's als François Perrodin, Christian Floquet en Dominique Dehais. Van 4 mei tot en met 19 augustus in Musée de Grenoble.

Halverwege de vorige eeuw was er een groep schilders die zich liet inspireren door het platteland, de dorpen van Normandië, de Seine. Schilderijen uit deze periode (1849-1990) van deze School van Rouen zijn tot en met 1 juli tentoongesteld in Musée des Beaux-Arts in Rouen. De collectie omvat negentig werken van onder anderen Charles Angrand, Pierre Dumont en een aantal vroege werken van Marcel Duchamp, afkomstig uit particuliere verzamelingen.

In het Centre Pompidou in Parijs een groot overzicht van de 52-jarige Franse architect Christian de Portzamparc, die wolkenkrabbers gaat bouwen in Tokio en New York. Tot en met 27 mei.

In Parijs lopen dit weekeinde de twee retrospectieven af van de Spaanse schilder en beeldhouwer Miquel Barceló. In het Centre Pompidou Impressions de Afrique: gouches, aquarellen, schetsen, gemaakt Afrika. Barceló's grote doeken en beelden in de Galerie Nationale du Jeu de Paume.

Ook het laatste weekeinde voor het overzicht van François Auguste Ravier, een schilder die zich vooral toelegde op landschappen, in het Musée des Beaux Arts in Lyon. De 140 schilderijen en aquarellen zijn onder meer afkomstig uit particuliere verzamelingen.

Tot en met zondag op de grafiek-afdeling van het Musée des Beaux-Arts de Tourcoing nog grafiek van de Duitse expressionisten Emil Nolde, Erich Heckel, Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee en Otto Dix.

In Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Tekeningen van de Italiaanse kunstenaar Claudio Parmiggiani tot en met 13 mei in Musée des Beaux-Arts in Dijon.

In het Grand Palais in Parijs tot en met 27 mei een groot retrospectief van de grote Franse landschapsschilder Jean Baptiste Camille Corot.

ITALIE

De grote expositie De Grieken in het Westen (tot en met 8 december in Palazzo Grassi, Venetië) wordt begeleid door tentoonstellingen in Zuid-Italië, het oude 'Groot-Griekenland': in de archeologische musea van Policoro, Paestum, Napels, Reggio Calabria en Crotone, het Convento di San Domenico in Tarente, het Museo della Sibaritide in Sibari en het Noormannenkasteel in Vibo Valentia.

Antonin Artaud, de waanzin en de kunst is een expositie over de honderd jaar geleden geboren acteur, schrijver, dichter die waanzinnig werd. Met een Van Gogh, sculpturen van Camille Claudel en werken van Pierre Courtens en Carlo Zinelli. Tot en met 30 mei in Museo Correr, Venetië.

Lenzen van het verleden, lenzen van de toekomst bestaat uit curieuze foto's, gemaakt tijdens de pauzes van filmopnames. Deze eerste van een serie manifestaties in het kader van de Biennale van Venetië over honderd jaar fotografie is te zien tot en met 8 september in Palazzo Querini Dubois in Venetië.

Van 2 tot en met 16 mei gaat de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado op tournee door Italië, met uitvoeringen in Florence, Napels, Rome, Venetië, Turijn en Ferrara.

Oostenrijkse kunstenaars exposeren tot en met 12 mei in Palazzo Braschi, Rome, en 23 Romeinse galerieën.

Retrospectief van de schilder Attilio Rossi (1909-1984), tot en met 12 mei in Palazzo della Permanente, Milaan.

Tot en met 2 juni zijn tientallen monumenten van Napels voor het eerst sinds lange tijd voor het publiek toegankelijk.

Aflopende manifestaties: de pocketboekenbeurs van Belgioso bij Pavia, met manuscripten en (aan)tekeningen van bekende auters, tot en met 28 april; oude Chinese en Japanse boeken, tot en met 30 april (Biblioteca Nazionale, Rome); de beeldhouwer Pietro Consagra van de Romeinse groep Forma van 1947, tot en met 5 mei (Accademia di Brera, Milaan); de beeldhouwer Timo Bortolotti (1884-1954), tot en met 5 mei (Auditorium comunale, Montevarchi).

NEW YORK

Aandacht voor verleden en toekomst in het American Museum of the Moving Image (35th Avenue, t.h.v. 36th Street, Queens). Behind the Screens geeft een kijkje achter de schermen van de film- en televisie-industrie. Te zien zijn ook de laatste technologische snufjes met een futuristische invalshoek, in Computer Space: A Digital Game Arcade.

Zwart en bruin geglazuurd keramiek uit de vijfde tot en met de vijftiende eeuw uit China. Tot en met 6 juli in het China Institute (125 East 65th Street).

Image and Memory omvat welgeteld 141 foto's uit negen Latijns-Amerikaanse landen die een goed beeld geeft van de ontwikkeling van de fotokunst in dit gebied van 1880-1992. Tot en met 13 juni in Museo del Barrio (1230 Fifth Avenue, t.h.v. 104th Street).

Liefhebbers van Spaanse muziek, toneelstukken en poëzie kunnen tot en met 13 juli terecht in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street), waar de tentoonstelling Voices of Spain met behulp van de eigen collectie is samengesteld.

Larry Sultan: Pictures from Home is een installatie van Dennis Adams, die daarvoor het Ederle Amphitheater heeft gebruikt. Dit theater was onderdeel van de wereldtentoonstelling in 1939. Tot en met 7 juli in het Queens Museum of Art (New York City building, Flushing Meadows, Corona Park, Queens).

Een installatie met driedimensionale objecten verbindt tekeningen, schilderijen en inleidende notities, van de hand van Fabrice Hybert. Tot en met 18 mei bij Tilton (49 Greene Street).

Train of Thought is een verzameling van niet eerder gepubliceerde foto's, die de fotograaf Louis Stettner in 1958 in het Penn Station maakte. Tot en met 1 juni bij Benrubi (52 East 76th Street).

De musical Rent won dit jaar de Pullitzer Prize en gaat binnenkort op Broadway in première. Geschreven door de onlangs overleden Jonathan Larson, die Puccini's Bohème in de East Village liet herleven. Tot en met 28 april zijn de voorpremières in The Nederlander (208 West 41st Street).

SPANJE

Ano Goya: 250 anos del aniversario de su nacimiento. Grote overzichtstentoonstelling van Francisco Goya ter gelegenheid van zijn 250ste geboortedag. Bijna tweehonderd schilderijen voor het eerst samen te zien, afkomstig uit de eigen collectie èn particuliere verzamelingen. Reserveren kan, maar hoeft niet: tel. 00 34 15376200 (24 uur per dag bereikbaar). Museo del Prado. Paseo del Prado, Madrid. Tot en met 30 mei.

James Ensor. Overzichtstentoonstelling van het werk van de Belgische meester. In BBV, Castellana 81 in Madrid. Tot en met 17 mei.

De wereld van Escher: El espacio transfigurado. Nederlandse kunst te zien in Spanje. Fundación Carlos de Amberes, Claudio Coello 99, Madrid. Tot en met 11 mei.

De verleiding van Amerika. Stad en architectuur in Europa 1893-1960 is een overzicht in schetsen en modellen van de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het Amerikaanse model op de Europese architectuur. Tot en met 4 mei in het Centro de Cultura Contemporánea, Montealegre 5, in Barcelona.

DUITSLAND

Galerie Artin, Brüsselerstraat 29 in Keulen presenteert een serie collages van de Newyorkse kunstenaar Lisa Fromartz: Prospero's night, van 27 april tot en met 24 mei.

Otto Mueller (1874-1939) behoorde tot de minst uitbundige expressionistische leden van Die Brücke. Tot en met 8 september in het Brücke-Museum in Berlijn een overzicht van zijn werk.

De Duitse rocker Udo Lindenberg maakt ook tekeningen: tot en met 3 juni te zien in het Erotic Art Museum in Hamburg.

Een overzicht van keramiek van de in Duitsland wonende Koreaanse kunstenaar Young-Jae Lee in Museum für Ostasiatische Kunst in Keulen.

Schilderijen van Herbert Hamak en schilderijen en sculpturen van Norbert Prangenberg tot en met 26 mei in het Württembergischer Kunstverein in Stuttgart.

Deichtorhallen in Hamburg presenteert tot en met 28 juli een overzicht van de Russische kunstenaar Ilya Kabakov.

Onder de titel Mixed Pixels is tot en met 5 mei werk van 'leerlingen' van Nam June Paik in Kunstmuseum Düsseldorf bijeengebracht.

Africa, the Art of a Continent, tot en met 1 mei in het Martin Gropius Bau in Berlijn. Met meer dan achthonderd Afrikaanse kunstvoorwerpen.

Kunst uit de jaren negentig geïnspireerd door sex en geweld is bijeengebracht in het Sprengel Museum in Hannover. Sex & Crime, tot en met 12 mei. Werken van Bruce Nauman, Francis Bacon, Kiki Smith en anderen.

Meer over