KUNSTAGENDA BUITENLAND

Het Brucknerhaus in Linz maakt zich in het honderdste sterfjaar van de componist op voor een bijzonder Brucknerfestival. Het duurt van 8 tot en met 30 september, en bevat een cyclus van negen Brucknersymfonieën, door het Bruckner Orchester Linz, het orkest van de Weense omroep ORF, het Gewandhausorchester Leipzig, de...

OOSTENRIJK

Parallel aan het Brucknerfestival loopt de tentoonstelling Vom Ruf zum Nachruf. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler.

In Kunsthalle Wien in Wenen vanaf 30 augustus Illusion - Emotion - Reality, een grote tentoonstelling over 100 jaar cinema. Tot en met 17 november.

FRANKRIJK

De achtste editie van Visa pour l'Image, een groot internationaal festival voor fotojournalistiek in Perpignan wordt dit jaar gehouden van 31 augustus tot en met 15 september.

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Meer dan tachtig werken uit de periode 1930-1980 van deze fascinerende schilder van vrees, wanhoop en verval. Tot en met 14 oktober.

In het Musée d'Art Moderne in Villeneuve d'Ascq tot en met 15 september Collections, collection: een hernieuwde en uitgebreidere presentatie van de vaste collectie. Voor de eerste keer sinds de opening van het museum dertien jaar geleden is de schenking Masurel geheel te zien, met meesterwerken van Bracque, Picasso, Léger en Modigliani.

De verbeelding van het lichaam, van Man Ray tot nu, is het thema van de expositie L'Art au corps in de MAC, galeries contemporaines des musées, in Marseille. Tot en met 15 oktober.

Een honderdtal schilderijen en tekeningen uit de periode van de Russische romantiek, afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van het Russische Tver, zijn uitgeleend aan Musée de Picardie in Amiens. Tot en met 3 november zijn werken te zien van Soroka, Chtchedrine en Alekseev.

Avignon opent de deuren van twee paleizen voor Rodin. In het Palais des Papes zestig bronzen, waaronder De Kus en De Denker, aangevuld met een dertigtal foto's die een beeld geven van het leven van de beroemde beeldhouwer. In het Petit Palais tekeningen van Rodin uit Les Cathedrales de France, die laten zien hoezeer Rodin geïnspireerd was door de Romaanse en Gotische architectuur. Tot en met 1 september.

DUITSLAND

De Berlijnse kunstwereld moet onder druk van de bezuinigingen wat inbinden, maar de Berliner Festwochen hebben - van 2 tot en met 30 september - nog genoeg te bieden. Tot de attracties horen Simon Rattle en zijn orkest van Brimingham, Kurt Masur en The New York Philharmonic en de Tsjechische Philharmonie onder leiding van Gerd Albrecht. De Junge Deutsche Philharmonie en vijf Berlijnse orkesten spelen thuiswedstrijden. Verder koorconcerten, recitals (Pollini, Barbara Bonney) en veel kamermuziek (Vermeer Quartet, Guarneri Quartet en ensembles met Sabine Meyer en Viktoria Mullova). Grote musici verenigen zich 29 juli in strijksextetten; zigeuners en improvisatoren in Nachtstudios. In de Gropius Bau gaat 15 september de tentoonstelling Marianne und Germania open, over de relatie van Frankrijk en Duitsland van de Franse Revolutie tot en met de Frans-Duitse Oorlog. Tel. 00-49-3025489-250; fax 25489-111.

Foto's van Bernhard Prinz zijn tot en met 5 oktober te zien in de Produzentengalerie Hamburg, Michaelisbrücke 3.

Meer dan zestig werken van de Britse schilder Howard Hodgkin zijn verzameld op een retrospectief in de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen in Düsseldorf. Tot en met 20 oktober.

De Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn presenteert in de serie 'grootse verzamelingen' tot en met 12 januari 1997 de collectie moderne kunst uit het Moderna Museet Stockholm.

Otto Mueller (1874-1939) behoorde tot de minst uitbundige expressionistische leden van Die Brücke. Tot en met 8 september in het Brücke-Museum in Berlijn een overzicht van zijn werk.

BELGIE

De tentoonstelling Meesterwerken op doek & keramiek in kunstcentrum Oud Sint-Jan toont een zeldzame combinatie van keramiek, schilderkunst en grafische kunst uit de fauvistische periode. Werk van Jean Puy, Louis Valtat, Georges Rouault en Kees van Dongen. Tot en met 17 november.

'Wereld je bent een geduldig woord.' Deze dichtregel van Rutger Kopland is dit jaar uitgangspunt voor Watou Poëziezomer 1996. Anders dan voorgaande jaren waarin steeds één figuur centraal stond, is het poëziefestival gecentreerd rond vier beeldend kunstenaars: Marcel Broodthaers, Roel d'Haese, Aernout Mik en Carlo Mistiaen. Centrale dichters zijn dit jaar onder anderen Benno Barnard, Hugo Claus, Ed Leeflang, Paul van Ostaijen en Rutger Kopland. Tot en met 8 september dagelijks van 14 tot 19 uur.

Op 1 september is het 'Codadag '96': dan lezen de dichters voor uit eigen werk op verschillende locaties in Watou.

In Hasselt tot en met 25 augustus de traditionele Zevenjaarlijkse feesten ter ere van de Virga Jesse, de beschermvrouw van de stad. Veel folklore en een 'Mariale ommegang' door de stad, maar ook exposities, een orgelfestival en optredens van meer dan vijftig koren en muziekensembles.

In het kader van het 100ste geboortejaar van de dichter-kunstenaar Paul van Ostaijen in het Hessenhuis in Antwerpen een tentoonstelling van schilderijen en beelden van de gebroeders Floris en Oscar Jespers. Van Ostaijen bracht destijds als kunstcriticus het werk van de beide broers op internationaal niveau. Tot en met 3 november.

De collectie Marvin en Janet Fishman is een van de belangrijkste op het gebied van de Duitse beeldende kunst in de jaren twintig en dertig. De tentoonstelling In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel geeft een overzicht van de geëngageerde kunst van de Weimarrepubliek. Werk van Ludwig Meidner, Otto Dix en George Grosz. Tot en met 8 september.

GROOT-BRITTANNIE

Edinburgh: de vijftigste editie van een all round festival, met enkele honderden opera-, dans-, toneel- en muziekevenementen in het hoofdprogramma, en met fringe in tientallen zaaltjes en in de straten op en rond de indrukwekkende citadel, nog tot en met 31 augustus. De choreografen Mark Morris en Pina Bausch regisseerden Glucks opera Iphigenie auf Tauris (de Weense versies, te zien op 29 en 31 augustus); Bob Wilson en Richard Bado leiden op 29 en 31 augustus Virgil Thomsons opera Four Saints in Three Acts (naar Gertrude Stein). Verder veel beroemde orkesten, solisten en oude-muziekgezelschappen. 'Schots' zijn de avonden met Fiddle music en een avond met liederen op gedichten van Robert Burns. Tel. 00-44-2255756; fax 2267669.

Richard Wilson stelt met zijn locatie-installaties het begrip ruimte ter discussie. Hij laat basisprincipes als vlakke vloeren, het onderscheid tussen binnen en buiten varen waardoor verrassende installaties ontstaan. Tot en met 15 september 'verbouwt' hij de expositieruimte van de Serpentine Gallery in Londen.

In het Stephen Joseph Theatre in Scarborough tot en met 14 september It could be any one of us, geschreven èn regisseerd door Alan Ayckbourn. Een spannende comedy met alle ingrediënten van een traditionele 'whodunnit': een donker huis, een stormachtige nacht en een lijk. Met Richard Derrington en Juliet Mills.

Een nieuwe generatie architecten afkomstig uit tien landen presenteert zich tot en met 21 september in RIBA Centre in Londen.

Een popfestival van formaat is Reading 96 (23 tot 25 augustus), met Ice T, Offspring, The Prodigy en Rage Against The Machine (23), Moloko, Dodgy, Julian Cope, Garbage en Black Grape (24) en Underworld, Ash, Sonic Youth en The Stone Roses (25 augustus).

In het Design Museum (Butlers Wharf) in Londen een overzicht van topstukken van meubeldesign uit de twintigste eeuw. 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th century. Tot en met 6 oktober.

ITALIE

Het filmfestival van Venetië, het oudste filmfestival ter wereld, staat dit jaar (28 augustus tot en met 7 september) voor het laatst onder leiding van de aimabele en gedreven Gillo Pontecorvo. Een doorgaans uitstekend hoofdprogramma wordt aangevuld met een overzicht van de jongste Italiaanse film, retrospectieven, experimentele films en een symposium over problemen van de hedendaagse cinema. Hoewel Pontecorvo artistieke films mengt met Hollywoodsuccessen ontbreekt de commerciële druk die Cannes tot zo'n gekkenhuis maakt. Tel. 00-39-415218860.

Het begin van de moderne kunst in München 1896-1914, met werk van Böcklin, De Chirico, Klee en Kandinsky. Tot en met 3 september in Palazzo Forti, Verona.

Aquarellen en etsen over de oorlog van Goya (Los desastres de la guerra) en Otto Dix. Tot en met 1 september in Castel Ivano, Ivano Fracena (bij Trente).

Vijf grote installaties van Jannis Kounellis, tot en met 6 september in Castelluccio, Pienza (bij Siena).

Werk van de beste beeldhouwers van deze eeuw, tot en met 20 oktober in het archeologisch museum van Aosta.

Beeldhouwwerken van Umberto Milani (1912-1969) tot en met 15 oktober in de rotskerken van Matera.

De vrouwen van Manzù: ruim dertig werken van de grote beeldhouwer, tot en met 29 september in Rocca di Ravaldino, Forlì.

Poort van het derde millennium: een monumentale 'architectuur-sculptuur' van Pietro Cascella, tot en met 30 september in de Accademia di San Luca, Rome.

Pop-art-sculpturen van Jim Dine, tot en met 3 november in Palazzo Forti, Triëst.

De jaren '60, tot en met 22 september in Fondazione Mazzotta, Milaan.

Tentoonstelling over het 50-jarige Experimenteel Operatheater van Spoleto, tot en met 29 september in het voormalige Museo Civico, Spoleto.

Het goud van Venetië: vijfhonderd sieraden van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Tot en met 6 oktober in de Biblioteca Nazionale Marciana,

Venetië.

Nog tot en met 25 augustus Tina Modotti'ro in Galleria Civica, Padua.

NEW YORK

From Bauhaus to Pop: Masterworks given by Philip Johnson is een verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, alsmede posters, ontwerpen en architectonische modellen. Tot en met 3 september in het Museum of Modern Art (11 West 53rd Street).

Beeldhouwwerken, schilderijen en werken op papier uit de periode 1931 tot 1985 zijn bijeen gebracht in de tentoonstelling Meret Oppenheimer: Beyond the Teacup. Tot en met 9 oktober in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Een retrospectief met circa 180 werken van Winslow Homer zijn tot en met 22 september te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street). De tentoonstelling bevat tekeningen en schilderingen uit de periode 1863 tot en met 1909.

Drie thematische tentoonstellingen met werk van William Morris, tot en met 1 september in de Pierpont Morgan Library (29 East 36th Street). De exposities omvatten manuscripten, geschiedenisboeken, textielwerken, ontwerpen en tastbare herinneringen aan de Socialistische Partijen.

Puppets and Performing Objects in the 20th Century betreft objecten die zijn ontworpen door kunstenaars als Miró, Calder, Jim Henson en Bill Baird. Tot en met 28 september in de New York Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street).

Acht artiesten werpen hun licht op het heroïsme aan het eind van de twintigste eeuw in de tentoonstelling Heroic Painting. Tot en met 8 september in het Queens Museum of Art (Flushing Meadows Corona Park, Queens), tot deze datum tevens een selectie schilderijen van Jack B. Yeats.

De tentoonstelling Africa: The Art of a Continent, tot en met 29 september in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) bestaat uit meer dan vijfhonderd werken: beeldhouwwerken, muurschilderingen, keramiek, sieraden, textiel.

ZWITSERLAND

Kunsthaus Zürich heeft vanaf vandaag een grote tentoonstelling van 20ste-eeuwse fotografie. Uit de eigen collectie werd een overzicht samengesteld met foto's van alle grote fotografen aller tijden: Sander, Strand, Steichen, Man Ray, Laszlo Moholy-Nagy. Im Kunstlicht, tot en met 10 november.

Het muziekfestival van Montreux-Vevey duurt van 28 augustus tot en met 24 september, en biedt vrijwel dagelijks een recital, een kamermuziekoptreden of een orkestconcert. Een revue van grote namen: Alessandra Marc, Staatskapelle Dresden, Giuseppe Sinopoli, Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Orchestre de la Suisse Romande, Barry Douglas, Zoltan Kocsis, Anner Bijlsma's ensemble Archibudelli. Tel. 00-41-21-9635450; fax 9632506.

In de videokunst is het lichaam een belangrijk thema. Het Kunstmuseum Basel heeft dit gegeven als uitgangspunt genomen voor de expositie Fremdkörper, met videoinstallaties van Matthew Barney, Garry Hill, Bruce Nauman en

Bill Viola. Tot en met 29 september.

Meer over