KUNSTAGENDA BUITENLAND

Vanaf 1 juni in de Barbican Art Gallery in Londen een tentoonstelling van George Rodger, die samen met Henri Cartier-Bresson de grondlegger is van het fotobureau Magnum....

GROOT-BRITTANNIE

In de Anthony d'Offay Gallery in Londen van 18 mei tot en met 24 juni een presentatie van het werk van Gerhard Richter.

In het Camden Arts Centre in Londen een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean-Luc Vilmouth, Animal public. Tot en met 4 juni.

Stevie Wonder staat op 22 en 23 mei in de Royal Albert Hall in Londen.

Still Waters is een tentoonstelling van aquarellen van Cotman, Turner en andere Engelse schilders, in de Leeds City Art Gallery, tot en met 27 mei.

In het Oxford Museum of Modern Art exposeert Marina Abramovic sculpturen, foto's en video-installaties, geïnspireerd door rituelen en gebruiken van verschillende culturen. Tot en met 2 juli.

In de National Gallery in Londen Spanish Still Life, from Velasquez to Goya. Met werk van Cotan, Velasquez, Zurbaran en Antonio de Pereda. Tot en met 21 mei.

De National Portrait Gallery in Londen toont tot en met 11 juni een overzicht van portretten uit de periode 1945 tot 1959; tot en met 18 juni bovendien een tentoonstelling van fotograaf Richard Avedon.

In de Lyttelton in Londen tot 17 juni What the butler saw van Joe Orton in een produktie van de Royal National Theatre. Met Nicola Pagett en Richard Wilson.

ITALIE

Het festival Maggio Musicale Fiorentino in Florence biedt Sergiu Celibidache met de Münchner Philharmoniker, en Georg Solti met het Festivalorkest van Boedapest (vanavond en 18 mei met Bruckner en Brahms). Tot eind juni veel internationale orkesten, dans door het Teatro della Pergola, opera (Mozarts Zaide, Schuberts Fierrabras), nieuw muziektheater in het Piccolo Teatro, en (van 22 mei tot 17 juni) het filmfestival Film und Drang. Thema is de Duitse vroeg-romantiek. Tel. 00 (39) 55211158.

Starship, festival over de alternatieve cultuur van de jaren zestig, tot en met 8 juli in Iperspazio, Via Albricci 10, Milaan.

Tekeningen over Rome van begin 16de tot eind 18de eeuw van Vanvitelli, Canaletto, Bernini, Domenichino en andere grote kunstenaars. Tot en met 17 juni in Gabinetto delle Stampe, Villa Farnesina, Rome.

In het kader van de manifestatie Argam 95 werk van dertig jonge Italiaanse kunstenaars. Tot en met 9 juni in veertien Romeinse galeries.

Veertig werken van Corneille, een van de stichters van de Cobra-groep, tot eind juni in Galleria San Carlo, Milaan.

De Italiaanse cubist Bruno Cassinari (1912-1992), tot en met 13 juni in Galleria Braga, Piacenza.

In het voormalige Congrespaleis van San Marino schilderijen en sculpturen van Giorgio De Chirico. Tot en met 27 september.

BELGIE

In Brussel het KunstenFESTIVALdesArts met: de bewerking van Theu Boermans van Faust door De Trust tot en met 20 mei in De Kriekelaar (Gallaitstraat 86). Drie danssolo's van Jan Fabre op muziek van Knapik, nog vanavond en op 18 en 19 mei in het Lunatheater (Sainctelettesquare). Thierry Salmon is met zijn Faustbewerking tot en met 20 mei (behalve maandag en woensdag) in de Jefkazaal van het ULB. De franstalige produktie Filatures van Philippe Blasband, zaterdag en op 25 mei in de Beursschouwburg. S/N, een multimediale evenement van de Japanse groep Dumb Type vanaf zondag tot en met 19 mei in Théâtre Varia (Scepterstraat 78). Op 16 mei De Rode Muzen, de beruchte internationale vrouwenbrigade uit de jaren zestig, met de revue-voorstelling De Mambo van de Vriendschap tussen de Volkeren. Op 16, 17, 19, 20 en 22 mei in Théâtre 140 (Eugéne Plaskylaan 140). Op 21, 22 en 23 mei twee choreografieën van de Amerikaanse Trisha Brown Company: If you couldn't see me, een korte solo uit 1994, en de wereldpremière van M.O., beide als avondvullende voorstelling in de Muntschouwburg. Op 23 mei de première van Snakesong/pourvoir, het tweede deel van The snakesong trilogy van Jan Lauwers & de Needcompany in het Lunatheater. Voor informatie: tel 00 31 (02) 5112005; fax 5115582.

Mocht het niet lukken de Canadese dansgroep La La La Human Steps te zien in Nederland, het gezelschap doet ook België aan: op 18, 19 en 20 mei in De Singel in Antwerpen, en op 25 mei in De Warande in Turnhout.

De Canadese regisseur Robert Carsen, bekend van een serie spraakmakende Puccini-ensceneringen voor de Vlaamse Opera, neemt in juni een barok-opera voor zijn rekening, Orlando van Handel. Handels Razende Roeland, destijds een castraatrol, wordt vertolkt door Patricia Bardon. Dirigent is Paul Dombrecht. Voorstellingen in Antwerpen op 9, 11, 13, 15 en 17 juni, in Gent op 22, 25, 27 en 29 juni. Telefoon 0032 (3) 233 66 85 (Antwerpen) en 0032 (9) 2252425 (Gent).

Déluge, de nieuwe choreografie van O Vertigo Danse, het dansgezelschap van de Canadese choreografe Ginette Laurin, gaat op 18 mei in Begië in première in De Warade, Turnhout.

Het Koninklijk Museum voor Middenafrika in Tervuren toont 250 meesterwerken, sculpturen en maskers uit Middenafrika. Verborgen schatten, tot en met 25 november.

De Fondation Rustin organiseert in Antwerpen, Keizerstraat 36a, een tentoonstelling met recent werk van Jean Rustin.

De expositie Outre-mer in Centre d'Art Contemporain, Avenue des Nerviens in Brussel, bestaat uit werk van Julien Babin, Claude Belanger, Claudie Gagnon, Bernard Houde en François Mathieu. Tot en met 27 mei.

FRANKRIJK

Op 16, 17 en 18 mei in Parijs voor de zesde achtereenvolgende keer de theatermanifestatie Prenez une place, venez à deux: een toegangskaartje betalen, de tweede gratis. Voorstellingen onder meer van Marguerite Duras' La Musica Deuxième, Brechts Mère Courage, Loleh Bellons La chambre d'amis. Informatie:

00 33 142784472.

De fine fleur van het Franse jeugdtheater is te zien in Enfantillages, een jaarlijks theaterfestival voor jong en oud. Tot en met 24 mei in Saint-Denis. Informatie: 00 33 42431717.

Abstracte sculpturen, tekeningen en schilderijen van Brancusi tot en met 21 augustus in Centre Georges Pompidou in Parijs. Van 17 tot en met 21 mei speelt het Nederlandse Griftheater Gevilde welving in het Centre Georges Pompidou, een mime-voorstelling die is gebaseerd op leven en werk van Brancusi. De regie is in handen van Frits Vogels.

In het Louvre in Parijs Le photographe et l'architecte; Baldus, Lefuel, et le nouveau Louvre de Napoléon III. Tot en met 3 juli.

De Italiaanse beeldhouwer, tekenaar en schilder Marino Marini (1901-1980) liet zich insprireren door de Etruskische kunst. Tot en met 18 juni exposeert Musée Réattu in Arles veel onbekend werk van deze kunstenaar.

In het Petit Palais in Parijs tot en met 2 juli Carthago. Een verzameling van 250 stukken waaronder mozaïeken, sculpturen en schilderijen die betrekking hebben op de stad Carthago, 840 jaar voor Christus gesticht door de Feniciërs.

DUITSLAND

In het museum Wolfsburg Italienische metamorphose 1943-1968. Deze multidisciplinaire tentoonstelling, die eerder te zien was in museum Guggenheim in New York, toont de veranderingen in de beeldende kunst, film, mode en architectuur tussen 1943 en 1968 in Italië en is samengesteld door Germano Celant. Tot en met 13 augustus.

Het dansgezelschap Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch brengt zaterdag nieuw werk in première in het Operahuis in Wuppertal. Tot en met 21 mei. Op 30 mei is er een reprise van Café Müller/Das Frühlingsopfer van Bausch.

De sopraan Nina Rautio en de tenor Michael Sylvester vertolken bij de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden de hoofdrollen in Verdi's Aïda, een coproduktie met het Florentijnse festival Maggio Musicale. Zubin Mehta en de ontwerper/regisseur Pet Halmen hebben de leiding. Voorstellingen op 27 en 30 mei, en op 2, 5, 8 en 11 juni. Telefoon 00 49 (30) 20354494; fax: 20354483

Dresden herdenkt het bombardement dat vijftig jaar geleden de stad vernietigde, en doet dat, onder meer, in de schitterend gerestaureerde Semper Oper. De Opera van Wuppertal brengt hier Schnittkes Leven met een idioot. De Opera van Dresden heeft Strauss, Puccini en Mozart op het repertoire staan, en opent op 20 mei met Wagners Tristan. Het festivalthema, Apocalyps, krijgt tot 5 juni gestalte met Brittens War Requiem, Stravinsky's Oedipus Rex, Orffs Carmina Burana, symfonieën van Beethoven en Schönbergs Een overlevende uit Warschau. Peter Eötvös leidt spektakelstukken als John Cage's First Construction in metal en Antheils Ballet mécanique. Kamermuziek klinkt in kerken en kastelen en in de open lucht. Tel. 00 (49) 3514715097.

In Berlijn wordt tot en met 25 mei voor de 32e keer het internationale theaterfestival Theatertreffen gehouden, met 10 produkties uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Centraal staan Die Präsidentinnen van Werner Schwab, Raststätte oder Sie machen's alle van Elfride Jelinek, en Der Drang van Franz Xaver Kroetz. Informatie: 00 4930 25489254.

In Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof architectuurmodellen en ontwerpen voor sculpturen van Erwin Heerich, ter gelegenheid van de toekenning van de prijs van de Stankowski-Stiftung. Tot half augustus.

Het Kunstmuseum in Düsseldorf toont tot 25 juni 1400 studieschetsen van barokschilder Giuseppe Passeri, leerling van Carlo Maratta, Zeichne Passeri zeichne... und verliere keine Zeit!

In de Bundeskunsthalle in Bonn The Great Collections III. De kunsthal toont 450 stukken uit de collectie van het Russisch Staatsmuseum in Sint Petersburg, waaronder Russische kunst uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw, en Sovjetkunst. Tot en met 13 augustus.

Meer over