KUNSTAGENDA BUITENLAND

Dinsdag opent in het Centre Georges Pompidou in Parijs een retrospectief van Robert Morris, in samenwerking met het Guggenheimmuseum in New York....

FRANKRIJK

In het Musée National Message Biblique Marc Chagall in Nice begint zaterdag een tentoonstelling met werk dat Chagall voor het theater maakte, Marc Chagall, le Ballet, l'Opéra. Tot en met 2 oktober.

Ook Léger maakte décors voor ballet en opera. Het Musée National Fernand Léger in Biot wijdt een tentoonstelling aan dit werk, Léger et le Spectacle. Tot en met 2 oktober, vanaf zaterdag.

In de tentoonstelling Le monde après la Photographie in het Museum voor Moderne Kunst in Villeneuve d'Ascq buigen twaalf kunstenaars, onder wie Dennis Adams en Stan Douglas, zich over de vraag of fotografie als middel aan betekenis heeft verloren sinds andere media (video en film) opkwamen. Tot en met 1 oktober.

Een overzicht van vroeg werk van Marc Chagall uit de periode 1907 tot 1922, tot en met 17 september in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris.

In de Chapelle de l'Oratoire in Beaune een tentoonstelling over het werk van Marey, die in 1882 een fotografisch apparaat ontwikkelde waarmee hij beweging kon vastleggen. Deze chronofotografier vormde in zekere zin de basis voor de cinematografie, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. Tot en met 10 september.

Sculpturen, tekeningen en schilderijen van Brancusi, tot en met 21 augustus in het Centre Georges Pompidou in Parijs.

In het Musée du Luxembourg in Parijs Les peintres de la couleur en Provence 1875-1920 met werk van de 'les naturalistes' zoals Loubon en Guigou, 'les Fauves de Provence' zoals Camoin en Verdilhan en 'L'attrait du Midi' zoals Monet, Renoir en Cézanne. Tot en met 6 augustus.

Aan de hand van een groot aantal houten maquettes, documenten, en tekeningen en schilderijen van onder anderen Michelangelo en Da Vinci geeft de expositie Architecture de la Renaissance Italienne een overzicht van de architectuur in Italië in de vijftiende en zestiende eeuw. In het Musée des Monuments Français in Parijs, tot en met 31 juli.

Nog tot en met zondag in het Petit Palais in Parijs mozaïeken, beeldhouwwerk en schilderijen die betrekking hebben op de prehistorische stad Carthago.

BELGIE

Zaterdag en zondag in Torhout en Werchter het jaarlijkse popfestival met R.E.M., Live, Cure, Body Count, Offspring, P.J. Harvey.

De dichtbevolkte negentiende-eeuwse wijk Stuyvenberg in Antwerpen is vanavond, zaterdag en zondag het toneel van de tweede Beweegingspromenade: een wandeling langs vier lokatie-dans- en mimevoorstellingen door Eric Raeves, Jan Ruts, Marian Del Valle en Simone Sandroni. Informatie tel. 00 32 32551066.

In het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent begint zaterdag Corpus delicti, een groot overzicht moderne kunst uit privé-verzamelingen. Tot en met 3 september.

De Poëziezomer, een jaarlijkse manifestatie die poëzie en beeldende kunst met elkaar verbindt in het dorpje Watou (nabij Poperinge), wordt dit keer ingevuld door beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre: 3x7 kamers, 3x7 gedichten. Dagelijks van 8 juli tot en met 3 september.

In de galerie van de Kredietbank in Brussel tot en met 15 augustus Venster op Taiwan, foto's van Mark De Fraeye.

In Turnhout vandaag en zaterdag het festival Open Tropen met Bunny Wailer (Jamaïca), Tim Balada (Brazilië), Myriam y las Chicas (Dominicaanse Republiek), Sierra Maestra (Cuba), Alfredo de la Fé (Columbia) en Wenge Musica (Zaïre).

Het schilderijenoverzicht Van realisme tot symbolisme, dat vorig jaar in Londen was te zien, opent op 8 juli in Kunstcentrum Oud Sint-Jan te Brugge. Tot half oktober.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een grote tentoonstelling van pop art-kunstenaar Roy Lichtenstein, die werd samengesteld door het Guggenheim Museum in New York. Schilderijen, schulptuur en werken op papier. Tot en met 3 september.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

ITALIE

Van 3 tot en met 25 juli op diverse prestigieuze locaties in Rome het tiende festival Romaeuropa, met balletpremières, zang-, rock- en jazzvoorstellingen en de 'paardenopera' Chimere (8-18 juli op Piazzale Clodio).

Zomernachten in Villa Pamphilj, met als kernthema honderd jaar film. Tot en met 10 september in het grote Romeinse park Villa Pamphilj.

In Villa Giulia in Rome vrijwel dagelijks tot en met 28 juli een gevarieerd concertprogramma, met onder meer de beroemdste filmmuziek van de laatste honderd jaar door het Royal Philharmonic Concert Orchestra. Tel. 00396-3226571.

De culturele en commerciële kermis Teverexpo aan de oevers van de Tiber, van de Engelenburcht tot de Ponte Cavour, loopt tot en met 30 juli.

Exposities in Rome van grote beeldhouwers: Alberto Giacometti en Fausto Melotti (tot eind juli in Galleria Anna d'Ascanio) en Giacomo Manzù (tot en met 23 juli in de Engelenburcht).

Zeventig werken van de in 1975 overleden schilder Fausto Pirandello, zoon van de grote toneelschrijver, tot en met 1 oktober in Palazzo Reale, Milaan.

Menselijke monsters in de fotografie van de Amerikaan Joel Peter Witkin, tot eind september in het Castello di Rivoli, Turijn.

De oude fabriekshal van de staalfabriek Italsider in Milaan, waar de Amerikaan David Smith (1906-1962) 26 grote ijzeren sculpturen maakte, is ingericht tot museum.

De Australische aboriginal-schilder en beeldhouwer Biggibilla, tot en met 29 augustus in Scola dei Tiraoro e Battioro, Venetië.

DUITSLAND

In het Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1 in München, drieduizend werken van onder anderen Rafaël, Titiaan en El Greco uit de verzameling van de invloedrijke Italiaanse familie Farnese. Tot en met 27 augustus.

Klangskulpturen - Augenmusik in het Ludwig Museum in Koblenz, is een tentoonstelling over het grensgebied tussen muziek en beeldende kunst. Met werk van Acconci, Beuys, Filliou, Hill, Horn, Oppenheim, Tinguely, Zorio en vele anderen. Tot en met 24 september, vanaf zondag.

Zwischenräume, sculpturen en tekeningen van Alf Lechner in galerie Hans Strelow, Luegplatz 3 in Düsseldorf. Tot en met 26 augustus. In het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg stalen objecten van Alf Lechner uit de periode 1985-'95 (tot en met 24 september). Ook in het Von der Heydtmuseum in Wuppertal werk van Lechner (tot en met 23 juli).

Tot en met 27 augustus in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main Okkultismus und Avantgarde 1900-1915.

Zaterdag gaat bij de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn Apropos Scheherazade in première, een 'spektakel in drie delen' van Maurice Béjart op muziek van Ravel, Stravinsky, Rimski-Korsakov en Iraanse volksmuziek. Herhalingen op 2, 4 en 7 juli; op 20 en 21 juli op het Festival de Saint-Florent le Vieil in het Franse Nantes.

De collectie van Marlene Dietrich vormt het middelpunt van de grote expositie Movie Kino Cinema; een imponerend overzicht van honderd jaar filmgeschiedenis. Met veel foto's, filmfragmenten, rekwisieten en kostuums. In het Martin Gropius Bau in Berlijn, tot en met zondag.

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een tentoonstelling van de Duits-Amerikaanse schilder George Grosz, aangevuld met schilderijen van Georgia O'Keefe, Edward Hopper, Beckmann en Schlemmer die een beeld van Berlijn en New York geven, waar Grosz woonde en werkte. George Grosz: Berlin - New York, tot en met 30 juli.

In de Bundeskunsthalle in Bonn The Great Collections III: meer dan vierhonderd stukken uit de collectie van het Russisch Staatsmuseum in Sint Petersburg, waaronder Russische kunst uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw, en Sovjetkunst. Tot en met 13 augustus.

ZWITSERLAND

Tot en met 3 september voor de zestiende keer de Biënnale Internationale de Lausanne waar de nadruk ligt op textielkunst. Werk van Joseph Beuys, Christo Penck, Rebecca Horn.

In het Museo Cantonale d'Arte in Lugano negentig schilderijen en aquarellen van Wassily Kandinsky, deels afkomstig uit Zwitserse privéverzamelingen. Tot en met 8 oktober.

In Kunsthaus Zürich tot en met 30 juli een groot overzicht van de fotograaf Robert Frank, Moving Out, georganiseerd door de National Gallery of Art in Washington.

In de Hallen für Neue Kunst in Schaffhausen een tentoonstelling van Bruce Nauman (tot en met 31 oktober). Tot die tijd is ook het internationale overzicht Minimal Art? te zien.

GROOT-BRITTANNIE

Het Apsley House, het vroegere huis van de Duke of Wellington, is weer open voor publiek. De schilderijen, meubels en keramiek in het huis aan Hyde Park Corner zijn drie jaar niet te zien geweest. Van dinsdag tot en met zaterdag.

In de Scottisch National Gallery of Modern Art in Edinburgh de tentoonstelling From London: Bacon, Freud, Kossoff, Andrews, Auerbach, Kitaj. Tot en met 5 september, vanaf zaterdag.

In Royal Academy of Arts in Londen (Burlington House, Piccadilly) de jaarlijkse zomertentoonstelling, die de grootste 'open' tentoonstelling van hedendaagse kunst is in de wereld. Tot en met 13 augustus.

Op het festival in Glyndebourne dirigeert Andrew Davis Rossini's opera Ermione, en Makropoulos van Janacek. Birtwistle's The second Mrs. Kong wordt herhaald. Tsjaikovski's Pique Dame en Mozarts Clemenza en Don Giovanni staan onder leiding van Gennadi Rozdjestvenski, Mark Elder en Yakov Kreizberg. Huisorkest is The London Philharmonic; in Don Giovanni maakt het plaats voor The Orchestra of the Age of Enlightenment. Tot en met 27 augustus. Tel. 00 (44) 273813813.

In het Designmuseum in Londen Frank Lloyd Wright in Chicago, over de vroege jaren van deze grote Amerikaanse architect. Tot en met 3 september.

In het National Theatre in Londen Richard II van Shakespeare met een vrouw in de hoofdrol, Fiona Shaw. De regie is van Deborah Warner.

Meer over