KUNSTAGENDA BUITENLAND

Ter gelegenheid van de Frankfurter Buchmesse, waar dit jaar de Oostenrijkse literatuur Schwerpunkt is, heeft de Kunstverein een tentoonstelling ingericht met Oostenrijkse kunst op papier van 1908 tot en met 1938....

DUITSLAND

De tentoonstelling Moskou-Berlijn/Berlijn-Moskou in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn schetst een panorama van de culturele relaties van de twee steden. Over de overeenkomsten en verschillen tussen Moskou en Berlijn, Hitler en Stalin, kunstenaars en monteurs. Tot en met 7 januari.

De Kunsthalle Tübingen toont tot en met 10 december honderdvijftig werken van Egon Schiele.

De Nederlandse kunstenaar Wessel J. Huisman exposeert in de ontvangstruimte van de Dresdner Bank (Ostwal 101-107) in Krefeld, Das frühe Licht. Van 9 tot en met 27 oktober.

In Ludwigs Forum (Jülicherstrasse 97-109) in Aken werk van elf aboriginal-kunstenaars, afkomstig uit de verzameling Holmes à Court. Tot en met 23 november.

George Grosz: Berlin - New York, de grote overzichtstentoonstelling die eerder in Düsseldorf te zien was, staat nu in de Staatsgalerie in Stuttgart.

Vijfentwintig nieuwe werken (grafiek, sculpturen en foto's) van de Vlaamse kunstenaar Jan Vercruysse (1948) vanaf 8 oktober in Haus Lange en Haus Esters (beide van de architect Mies van der Rohe), in Krefeld. Tot en met 31 december.

In het Wilhelm-Hack-Museum (Berlinerstrasse 23) in Ludwigshafen tot en met 22 oktober een retrospectief van de Franse kunstenaar Aurélie Nemours.

Laatste week van de derde internationale Fototriënnale in Esslingen. Met werk van achtentwintig fotografen uit Europa, Japan, Canada en de Verenigde Staten.

Een retrospectief van Cy Twombly in de Neue National Galerie in Berlijn, tot en met 19 november.

In de Hamburgse kunsthal tot en met 22 oktober een retrospectief van tekeningen uit de periode 1954-1994 van David Hockney.

LUXEMBURG

Het Casino Luxembourg, een nieuwe expositieruimte in Luxemburg, heeft vanaf 9 september Wege des Expressionismus in huis. Deze tentoonstelling geeft een aardig overzicht van 'Die Brücke' (1905), een groep expressionisten in de Duitse moderne kunst. Werk van Kirchner, Bleyl, Heckel, Nolde en Müller. Het overzicht is afkomstig uit het Brückemuseum in Berlijn. Tot en met 22 oktober.

In Kasteel van Vianden in Luxemburg in het kader van Luxemburg, culturele hoofdstad een tentoonsteling van vijftig voorbeelden van Vlaamse wandtapijtkunst uit de periode 1490 tot nu. Tot en met 29 oktober.

FRANKRIJK

De geschiedenis van de zes moedige burgers van Calais, die zich in 1347 opofferden om de stad te redden, heeft niet alleen Rodin geïnspireerd tot zijn beroemde beeld. De expositie Les Bourgeois de Calais. Fortunes d'un mythe laat een groot aantal doeken, beelden, tapijten, tekeningen en gravures zien die op deze geschiedenis betrekking hebben. Tot en met 3 december in het Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle in Calais.

In het Musée d'Orsay in Parijs zijn topstukken uit de rijke collectie van de Ny Carlsberg Glypotek in Kopenhagen, en de collecties van het Musée d'Orsay en het Musée Rodin samengebracht. Manet, Gauguin, Rodin... toont niet alleen het werk van deze drie meesters, maar ook schilderijen van Monet, Manet, Toulouse-Lautrec en Van Gogh. Vanaf 12 oktober, tot en met 28 januari 1996.

Dat Picasso ook fotograaf was, wordt nog wel eens vergeten. In het Musée Picasso in Parijs Picasso et la photographie: 230 foto's uit de periode 1913-1967. Tot en met 31 december.

In Galerie nationale du Jeu de Paume in Parijs een tentoonstelling over de film D'Est van Chantal Akerman, gedraaid in de voormalige Sovjet-Unie. Van 10 tot en met 26 november. In die periode ook een retrospectief van haar films. In Jeu de Paume exposeert ook de Canadese kunstenaar Jeff Wall (tot en met 25 november).

L'art et le 7ème art in het Musée des Beaux-Arts in Tourcoing toont de kunstcollectie van de Cinémathèque Française. Het Franse filminstituut, dat in 1936 werd opgericht, beschikt over het rijkste archief ter wereld. Affiches, foto's, ontwerpen, tekeningen, maquettes, video's en films. Tot en met 8 januari.

Het Musée National des Arts d'Afriques et d'Océanie in Parijs presenteert in de 'Galerie des Cinq Continents' het werk van kunstenaars uit vijf continenten: Frédéric Bruly Bouabré uit Ivoorkust, Joe Ben Junior uit de Verenigde Staten, Huang Yong Ping uit China, Bertrand Lavier uit Frankrijk en David Malangi uit Australië. Tot 15 januari 1996.

Jeffrey Tate en de regisseur Graham Vick leiden in de Parijse Opéra-Bastille een nieuwe produktie van Grandeur et décadence de la ville de Mahagonny - beter bekend als Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, de opera van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Felicity Palmer, Robert Wörle, Franz Hawlata en Marie McLaughlin zingen en spelen van 14 oktober tot en met 7 november de hoofdrollen in dit (omgekeerde) Utopia in de Woestijn, in een decor van Maria Björnson. De operaproduktie gaat vergezeld van het programma Autour de Kurt Weill, en krijgt in het kleine Amphithéâtre van de Bastille van 13 tot en met 17 november een vervolg in de vorm van Der Jasager ('Celui qui dit oui'), een kameroperaatje van Brecht en Weill. Informatie: Tel. 00 (33) 44731300.

Zestig jaar na de laatste grote Paul Cézanne-expositie in Parijs, wijdt het Grand Palais in Parijs tot en met 7 januari een groot retrospectief aan deze 'wegbereider van de moderne schilderkunst'. Met 109 doeken, 42 aquarellen en 26 tekeningen.

In het museum van Grenoble een retrospectief van Kurt Schwitters. Tot en met 27 november.

NEW YORK

Het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue) in New York wijdt een retrospectief aan beeldend kunstenaar Claes Oldenburg, pop art-vertegenwoordiger uit de jaren zestig. An Anthology, tot en met 13 januari.

Zelden vertoond beeldmateriaal van de jong overleden filmacteur James Dean, waaronder reclamefilmpjes, is bijeengebracht in het Museum of Television and Radio, gevestigd aan 25 West 52d Street, New York.

Bij Ronald Feldman (31 Mercer St) in New York zijn tot en met 13 oktober meer dan zestig niet eerder vertoonde werken van Andy Warhol te bezichtigen. Deze tentoonstelling, Unpublished Prints Part One, geeft op thematische wijze Warhols ontwikkeling weer.

The Garden of Earthly Delights, een fototentoonstelling met werk van Edward Weston en Robert Mapplethorpe. In I.C.P. Midtown, 1133 Avenue of the Americas, ter hoogte van 43d Street, New York. Tot 26 november.

Nog tot 15 oktober in het Whitney Museum of American Art de veelgeprezen tentoonstelling van de schilder Edward Hopper (The American Imagination). 945 Madison Avenue, ter hoogte van 75th Street, New York.

OOSTENRIJK

De expositie Positionen in Atelier im Augarten (Scherzergasse) toont hedendaagse kunst uit Zuid-Tirol. Met werk van Gotthard Bonell, Arnold Mario Dall'o, Jörg Hofer, Florin Kompatscher, Erich Kofler, Heinz Mader, Manfred A. Mayer en Carmen Müller. Tot en met 12 november.

In de serie tentoonstellingen in de Kunsthal in Wenen met als thema 'kunst en nieuwe media' vanaf 8 oktober een retrospectief (video's, installaties, en ontwerpen voor boeken) van de Amerikaanse kunstenaar Gary Hill. Tot en met 19 november.

In perfect harmony, die eerder in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien was, is verhuisd naar de Kunstforum Bank Austria in Wenen. Zeventig schilderijen van Van Gogh tot Mondriaan bijeengebracht vanwege de lijst. Tot en met 26 november.

SPANJE

De Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc) in Barcelona heeft tot 5 november tekeningen en maquettes in huis van de Japanse architect Arata Isozaki.

In Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofia in Madrid tot en met 9 januari driehonderddertig tekeningen van Modigliani uit de collectie van zijn mecenas Paul Alexandre.

Georges Rouault was een van de meest toonaangevende schilders van het Franse expressionisme. Hij liet zich vooral inspireren door religie. De Fundación Juan March (Castello 77) in Madrid heeft tot en met 14 januari

een tentoonstelling met vijfendertig doeken van Rouault,

afkomstig uit particuliere verzamelingen.

GROOT-BRITTANNIE

De manifestatie Africa95 in Groot-Britannië wil Afrikaanse kunst op een serieuze manier benaderen. Middelpunt vormt de tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen. Tot en met 21 januari.

Maggie Smith, Sara Kestelman en Samantha Bond vertolken de rollen in Edward Albee's Three Tall Women, dat vorig jaar de Evening Standard Award won. Het stuk is in reprise genomen en staat tot en met 16 december in het Wyndham's Theatre in Londen. Info: 00 44 (1) 713691736.

Richard III door de Royal Shakespeare Company, nog tot en met 20 oktober in het Royal Shakespeare Theatre (Stradford-upon-Avon) in Londen. Informatie: 00 44 (1) 789295623.

David Bowie maakt in november een tournee door Engeland. Op 14 en 15 november treedt hij op in het Wembley Stadion in Londen. Informatie: 00 44 (1) 819001234.

HG, een multimedia-installatie van de architect Robert Wilson en Peter Kühn, is door de Engelse media ('Don't miss it') positief ontvangen. Tot en met 15 oktober in Clink Street Vaults (Clinkstreet) in Londen. Informatie: 00 44 (1) 713366803.

De tentoonstelling American Photography 1890-1965 is verhuisd van het Amsterdamse Stedelijk Museum naar de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Aan de hand van foto's van onder anderen Steiglitz, Adams, Weegee en Evans wordt de geschiedenis van Amerika verbeeld. Tot en met 26 november.

Harold Pinter speelt zelf de hoofdrol in zijn eigen stuk The Hothouse. David Jones regisseerde deze 'black comedy' die vanaf deze week in het Comedy Theatre (Panton Street) in Londen is te zien. Informatie: 00 44 (1) 713691731.

In het kader van Africa95 wijdt de Barbican Art Gallery voor het eerst een tentoonstelling aan Afrikaans textiel-design. Tot en met 10 december.

BELGIE

De Italiaan Luciano Berio componeerde onlangs Voor, tijdens en na Zaide - de completering van een onvoltooid gebleven opera (Zaide) van Mozart. Het stuk is op 6, 7, 8 en 10 oktober te zien in de Brusselse Muntschouwburg (0032-2-2291211), onder leiding van Justin Brown en in een regie van Lucinda Childs. Mark Tucker en Henriette Bonde-Hansen zingen de hoofdrollen. Herhalingen op 13 en 15 oktober in de Franse steden Colmar en Mulhouse.

De Nationale Opera wijkt voor de gelegenheid uit naar het Brusselse Lunatheater, en speelt daar van 10 tot en met 14 oktober Der Kaiser von Atlantis, een wrange kameropera van Viktor Ullman, in 1943 geschreven in het 'model-concentratiekamp' Theresienstadt. De voorstellingen staan onder leiding van Merion Powell en Sabina Hartmannshenn.

Dit weekeinde in diverse Vlaamse steden (van Aalst tot Zoutleeuw, van Antwerpen tot Veurne, van Brussel tot Maaseik) de manifestatie De Kunststeden nodigen uit. In drieëndertig grotere en kleinere steden zijn musea gratis toegankelijk en zijn er speciale stadstochten.

Informatie: 00 32 (2) 5040390.

Choreograaf Hans van Manen is met drie duetten 'ijkpunt' tijdens het Leuvense dansfestival Klapstuk 95 Internationaal van 10 tot en met 24 oktober. Op 11, 12 en 13 oktober danst het Nederlands Dans Theater Van Manen's Theme (1991) en Different Partners (1993). Op 14, 15 en 16 oktober danst Het Nationale Ballet naast Theme ook Twilight (1972) en Trois gnossiennes (1982). Informatie: 00 32 16208133.

In de tweede helft van de negentiende eeuw oefende Brussel een grote aantrekkingskracht opjonge Nederlandse schilders. In het Museum voor Moderne Kunst in Brussel geeft de tentoonstelling Brussel Kunstenaarskolonie, Nederlandse schilders 1850-1890 een beeld van het werk van deze Brusselse Nederlanders. Tot en met 10 december.

Jonge kastelen is een groepstentoonstelling in De Warande in Turnhout waarvoor André van Hove werk van Chantal Chapelle, Michel Helsen, Koen Liekens en Jörgen Voordeckers koos. Van 7 oktober tot en met 5 november. Tot en met 6 november foto's van Bart W.K. Leye, Voettochten.

Het retrospectief van de Tsjechisch-Franse beeldhouwer Vladimir Skoda in Atelier 340 (Rivierendreef 340) in Brussel is verlengd tot en met 29 oktober.

In het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (Minderbroedersstraat 22) in Antwerpen een overzicht van de tekenaar en illustrator Alfred Ost (1884-1945). Vanaf zaterdag, tot en met 13 januari 1996.

Laatste week van het grote overzicht van Hongaarse schilderkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw, in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Ook de laatste week van de tentoonstelling Van realisme tot symbolisme, over de Belgische avantgarde schilders in Kunstcentrum Oud Sint-Jan in Brugge.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunstvoorwerpen uit Midden-Afrika. Tot en met 25 november.

Het Rova Saxophone Quartet uit San Fransisco, versterkt met gitarist Fred Frith en cellist Tom Cora, treedt dinsdag op in de Vooruit, Gent.

ITALIE

De manifestatie Turijn, stad van de film met exposities, shows, en congressen. Een grote filmkeuze: films van jonge cineasten, vrouwenfilms, homofilms, sportfilms en films over sociale thema's. Tot en met 5 november in Cinema Massimo en andere lokaties in Turijn.

Twee exposities van de in Frankrijk en Duitsland wonende Valerio Adami (in Italië bekend als 'de enige Italiaanse schilder om wie het buitenland ons benijdt'). Werken van 1965 tot heden, tot eind oktober in de abdij Olivetana in Rodengo Saiano bij Brescia (die hiermee in gebruik wordt genomen als expositieruimte voor contemporaine kunst), en recente schilderijen en tekeningen, van 10 oktober tot en met 15 november in Galleria Marconi, Milaan.

Voor het eerst is het in 1752 gestichte Alberoni-seminarie in Piacenza geopend voor het publiek. Hoogtepunten van de collectie van kardinaal Alberoni zijn Ecce Homo van Antonello da Messina uit de vroege Renaissance, Verjaging uit de tempel van Gian Paolo Panini, landschappen van Gaspard Duguet en Vlaamse gobelins. Groepsrondleidingen tot eind oktober op donderdag en zondag. Tel. 00 (39) 523 322074.

Gisteren geopend: een tentoonstelling van tekeningen, schilderijen aquarellen van Man Ray, van 1912 tot zijn dood in 1976. Galleria Civica d'Arte Moderna, Turijn.

Werk van Enrico Baj uit de jaren 1960 tot 1970, tot en met 30 december in Venice Design Art Gallery, Venetië.

Expositie over de musicus Pietro Mascagni (1863-1945), componist van onder meer de Cavalleria Rusticana en de Parisina, nog tot en met 15 oktober in het (veel te krappe) theatermuseum van de Scala van Milaan. Daarna in Bagnara (28 oktober-4 november), het Plaza-hotel in Rome (18-26 november) en in Cerignola (23 december-20 januari).

ZWITSERLAND

Andreo Busto maakt multimediaal werk en wordt gezien als neo-conceptuele kunstenaar. Zijn werk is tot en met 28 oktober te zien in galerie Stobart/Stepczynski (Boulevard Helvétique 16) in Genève.

Tot en met 12 november in de Kunsthal in Basel werk van de kunstenaars John McCracken en Gerhard Merz.

De tentoonstelling Identités et affinités is samengesteld uit de collecties moderne Zwitsers kunst uit de musea in Lausanne. Met werk van Disler, Cahn, Ikemura, Spoerri, Vallotton, Boltanski. Tot en met 5 november in het Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

In 1902 schreef André Derain aan zijn vriend Maurice de Vlaminck: 'Ich möchte die Zeignungen von Kindern studieren. Kein Zweifel: dort liegt die Wahrheit.' Veel kunstenaars gebruiken kindertekeningen als inspiratiebron. In het Museé des Beaux-Arts in Bern werk van onder anderen Matisse, Picasso, Klee, en Kandinsky. Tot en met 26 november.

In galerie Jamileh, Waldmannstrasse 6 in Zürich tot en met 4 november werk van Pia Federspiel.

Meer over