KUNSTAGENDA BUITENLAND

Gedurende de lente in zestien galeries in Rome de manifestatie Kunst in Europa, met werk van tientallen kunstenaars, onder wie Appel, Prampolini, Germanà, Jagu, Boecklin en Lindsay Kemp....

ITALIE

De schat van de stad: schilderijen, sculpturen, sieraden en andere objecten die jarenlang niet te zien zijn geweest, vertellen de culturele geschiedenis van Turijn vanaf de vroegste middeleeuwen. Tot eind mei in Palazzina di Stupinigi, Turijn.

Prehistorische vondsten in de Grot van de Beer, tot en met 16 juli in het Prehistorisch museum van de Monte Cetona in Cetona (bij Siena).

In het Nationaal archeologisch museum in Ancona is een permanente tentoonstelling geopend over het begin van de metaalbewerking.

Zestien sculpturen en elf schilderijen van Giò Pomodoro, tot en met 26 juli in Palazzo Vecchi, Florence.

Ter gelegenheid van het tweede eeuwfeest van de Carrara-Academie in Bergamo wordt een kostbare collectie tentoongesteld van een bank in Bergamo. Tot en met 15 mei in de Pinacoteca van de Academie. Bovendien een expositie van tekeningen en schilderijen van Carlo Carrà (1881-1966), tot en met 9 juni in de Galleria d'arte moderna e contemporanea, Bergamo.

Hedendaagse kunst uit Oostenrijk, tot en met 12 mei in het Museo di Roma, Palazzo Braschi, Rome.

Moderne kunst uit Chili, tot en met 10 mei in Istituto Latino Americano, EUR, Rome.

Een expositie over de ex-libris in de laatste twee eeuwen, tot en met 5 mei in Galleria Cervantes, Rome.

Tentoonstellingen over het futurisme, antiekmarkt en veiling van werk van en over futuristische meesters, van 21 april tot en met 5 mei in Sabbioneta (bij Mantua). Tel. 0039-375-52085.

Aflopende manifestaties: De engelen boven Rome: films, tentoonstellingen, muziek, dans, bijeenkomsten in Centro Iniziative Multimediali Diagonali, Piazza Rondanini 48, Rome, tel. 0039-6-6874705 (tot en met 25 april); Frederik II en Italië in Palazzo Venezia, Rome (tot en met 30 april).

GROOT-BRITTANNIE

Newcontemporaries 96 is Engelands belangrijkste expositie van kunst-studenten en pas afgestudeerde kunstenaars. In de Tate Gallery in Liverpool is tot en met 27 mei werk van 33 veelbelovende kunstenaars te zien: foto's, video's, geluidsinstallaties en schilderijen. Eveneens in de Tate Gallery wandering about in the future: een expositie van de laatste aanwinsten moderne kunst van de Gallery.

De Britse kunstenaars Ben Langlands en Nikki Bell maken reliëfs en 'meubelen' waarin ze de relatie tussen architectuur en menselijk gedrag onderzoeken. In de Serpentine Gallery (Kensington Gardens) in Londen het eerste grote overzicht van hun werk, van 30 april tot en met 26 mei.

De Contempory Print Show biedt het beste op het gebied van de druktechniek. In het Barbican Centre in Londen tot 22 april deel één, en van 26 april tot en met 8 mei deel twee van de verkoopbeurs voor galeries en uitgevers: etsen, litho's, reliëf prints en screen prints.

In het British Museum in Londen een expositie van de collectie van de markante achttiende-eeuwse verzamelaar Sir William Hamilton: antiquair, natuurvorser, vulkaan-liefhebber en amateur-archeoloog. In Italië verzamelde hij beelden, bronzen, juwelen en Griekse vazen. Vases and volcanoes, tot en met 14 juli.

Voor het eerst in Europa te zien: vijftig aquarellen van 19de en 20ste-eeuwse Amerikaanse schilders, afkomstig uit Boston. Awash in Colour, van 25 april tot en met 14 juli in de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Werk van John Singer Sargent, Winslow Homer, Edward Hopper en Georgia O'Keefe.

Jeff Wall in de Whitechapel Art Gallery. Tot en met 5 mei.

BELGIE

'Dit stuk zou beschreven kunnen worden als De Sade gezien door vrouwenogen', schreef Yukio Mishima in het nawoord van zijn stuk Madame de Sade. De Koninklijke Vlaamse Schouwburg brengt het stuk in een regie van Franz Marijnen vanavond in Brussel in première. Tot en met 5 mei; na een tournee opnieuw in Brussel van 28 mei tot en met 2 juni.

Een overzicht van de installaties van Guillaume Bijl in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Tot en met 9 juni.

De Newyorkse Wooster Group staat in het Brusselse Lunatheater. Tot en met 22 april met The Emperor Jones van O'Neill; van 26 april tot en met 4 mei The Hairy Ape van O'Neill. Op 20 en 27 april rijden er bussen van Amsterdam naar Brussel (reserveren bij NEStheaters, tel. 020-6266866).

De nieuwe produktie van de Blauwe Maandag Compagnie, Faeces (Bring the blaffon down!) is geschreven en geregisseerd door Stany Crets. Het is een 'theatraal onderzoek van het feestelijk ritueel: herinneringen, liedjes, oude en nieuwe teksten'. Voorstellingen tot en met 25 mei in Schouwburg de Minard in Gent.

In het Hessenhuis in Antwerpen tot en met 26 mei Het kabinet van de Tsaar, Russische profane schilderkunst, van barok tot realisme.

Stichting Muziektheater Festival heeft een aantal muziektheaterprodukties uit Java, Korea, Tibet en India naar België gehaald: op 21 april in Cultureel Centrum Berchem Koreaanse p'ansori door Chun Hyang Ga; op 24 april in het Zuiderpershuis in Antwerpen schaduwpoppentheater uit Java door Raras Budaya; op 4 mei in Zuiderpershuis het Yalong Art Ensemble uit Tibet, op 12 mei in cultureel Centrum Berchem Indiaas muziektheater door Rukmini Kalyanam & Bhama Kaplan.

In Charleroi van 23 april tot en met 4 mei Charleroi/Danses International Biennial '96. Het tweejaarlijks dansfestival, met dit jaar als thema 'snelheid en geheugen', biedt ondermeer voorstellingen in de Grote Zaal van Palais des Beaux-Arts: La La La Human Steps (op 26 april), DCA van Philippe Decouflé (op 23 en 24 april in Palais des Beaux-Arts), het gezelschap van choreograaf Josef Nadj (op 2 mei) en een bijzonder samenwerkingsproject van choreograaf Frédéric Flamand en de architecten/beeldend kunstenaars Diller + Scofidio (van 27 april tot en met 1 mei). Informatie tel. 00 32 (0)71 311212.

25 jaar lang verzamelde Michel Wittock oude drukken over geschiedenis, topografie, genealogie en de heraldiek van de Zuidelijke Nederlanden. Deze 'Bibliotheca topographica et genealogica Belgica' wordt geveild op 27 april in Bibliotheca Wittockiana in Brussel.

FRANKRIJK

Fantastische geschiedenissen, exotische reizen en bloederige drama's. In de Galeries nationales du Grand Palais in Parijs schilderijen uit de Franse Romantiek (1815-1850), van onder anderen Ingres, Delaroches, Delacroix en Chassériau. Meer dan 180 werken van 130 kunstenaars, afkomstig uit een groot aantal Franse musea. Vanaf vandaag, tot en met 15 juli.

In het Musée d'Art Moderne in Saint-Etienne een overzicht van tekeningen van Christian Jaccard. Dessins et objets 1975-1995, tot en met 2 juni. In hetzelfde museum ook een overzicht van de Russische kunstenaar Dmitrij Prigow, eind jaren zestig een van de grondleggers van het Russische conceptualisme. Travaux 1975-1995, eveneens tot en met 2 juni.

De impressionist Charles Angrand en de modernist Marchel Duchamp komen beide uit (de buurt van) Rouen. Reden voor het Musée Moderne des Beaux-Arts Rouen het werk van de twee kunstenaars tegenover elkaar te stellen. Lécole de Rouen, de l'impressionisme à Marcel Duchamp, tot en met 1 juli.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Het Louvre presenteert vanaf vandaag een collectie schilderijen van onbekende tijdgenoten van de Franse schilders Ingres en Delacroix. Tot en met 15 juli.

Tot en met 8 juli toont het Louvre in Parijs zijn nieuwe aanwinsten op het gebied van de beeldhouwkunst.

Investments van het duo Diller + Scofidio, tot en met 27 mei in het Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle in Calais.

De tentoonstelling L'Amérique furtivement van Henri Cartier-Bresson beperkt zich tot zijn fotografische visie op Amerika. Tot en met 10 juni in Musée National de La Coopération franco-américaine in Chateau de Blérancourt, ten noordoosten van Parijs.

DUITSLAND

Laatste weekeinde in het Haus der Kunst in München voor het retrospectief van Frank Stella: een belangrijke exponent van de late 20ste-eeuwse, Amerikaanse kunst.

Onder de titel Mixed Pixels is tot en met 5 mei werk van 'leerlingen' van Nam June Paik in Kunstmuseum Düsseldorf bijeengebracht.

Ook het laaste weekeinde in het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld voor de grootste overzichtstentoonstelling ooit gehouden van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935), die vanaf de jaren zestig een belangrijke invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. In Krefeld de beelden die vragen om een rustige, gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van lichtgewicht materiaal, en de latere massieve objecten.

De serie Jazz (geknipte gouaches) van Henri Matisse wordt tot en met 27 mei tentoongesteld in het Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld.

Szenenwechsel IX in het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt am Main toont werk van Tüllmann, Freund, Wall, Richterr, Koch, Slominski, Stadler, Kawara, Ruthenbeck, Polke, Boetti, Gertisch en Nam June Paik. Tot en met 12 mei.

Tekeningen en 'visuele klankbeelden', Rhapsodie, van Wasa Marjanov in galerie Klaus Fischer in Berlijn (tot en met 25 mei).

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf tot en met 2 juni een tentoonstelling van Markus Lüpertz.

De fototriënnale Prospect 96, tot en met 12 mei in Frankfurt am Main, focust dit jaar op de positie van de fotografie in de hedendaagse kunst. Op de vierduizend vierkante meter van de Schirn Kunsthalle Frankfurt én de Frankfurter Kunstverein worden fotowerken van tachtig internationale kunstenaars geëxposeerd, onder wie Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Cindy Sherman.

Schilderijen en tekeningen van Imi Knoebel en toonsculpturen van Ulf Hegewald, tot en met 28 april in het Ludwig Forum in Aken.

Warhol/Basquiat/Clemente in Museum Fridericianum in Kassel toont tweeënveertig kunstwerken waarbij sprake is geweest van samenwerking tussen de kunstenaars Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en/of Francesco Clemente. Tot en met 5 mei.

NEW YORK

Making Music gaat over twee eeuwen muziekinstrumentenbouw in New York. Tot en 28 juli in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street).

Hoogtepunten uit de collectie van het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103rd Street) zijn samengebracht in Currier and Ives, Printmakers to the American People. Tot en met 4 augustus.

Een geschiedenis in foto's van een sterk veranderend deel van New York in Upper West Side: Then and Now. Tot en met 19 mei in de New York Historical Society (170 Central Park West, t.h.v. 77th Street).

Paradise Alley omvat schilderijen uit de Times Square-serie van de hand van Jane Dickson. Tot en met 28 juni in het Whitney Museum at Philip Morris (120 Park Avenue, t.h.v. 42nd Street).

Love and Pain is de verzamelnaam voor tekeningen en schilderijen van Latijns-Amerikaanse kunstenaars, onder wie Kahlo en Climent. Tot en 11 mei in galerie Martin (23 East 73rd Street).

Tien jaar onderzoek in het vleesverwerkingsdistrict door de kunstenaar Sue Coe resulteerde in een gevarieerde tentoonstelling, waarvoor Coe verschillende disciplines heeft gebruikt. Tot en met 24 mei in St. Etienne (24 West, 57th Street).

Honderd jaar kunst in Gloucester en Rockport heeft voldoende materiaal opgeleverd om dit gezamenlijk te exposeren onder de titel Painters of Cape Ann, 1840-1940. Met onder meer werk van Avery, Hartley en Hopper. Tot en 22 juni in Spanierman (45 East 58th Street).

Werk van twintigste-eeuwse modernisten uit Europa en de Verenigde Staten, als Diebenkorn, Giacometti, Klimt en Matisse is bijeengebracht in de tentoonstelling The Human Body, schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerk. Tot en met 11 mei in galerie McEnroe (41 Greene Street).

Chicago Photography, 1935-65 laat het werk zien van fotografen als Moholy-Nagy, Cartier-Bresson, Callahan en Siskind. Tot en met 18 mei bij Danziger (130 Prince Street).

Een overzicht van Roy DeCarava, tot en met 7 mei in het Museum of Modern Art (11 West).

Total Risk, Freedom, Discipline, met Kandinsky, Malevich en Mondriaan in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue). Tot en met 12 mei.

DENEMARKEN

In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, een overzicht van Europees design: Design and identity, tot en met 28 april.

Het nieuwe Deense Museum voor Moderne Kunst toont een retrospectief van de expressionistische schilder Emil Nolde. Tot en met 12 mei.

Tot en met 12 mei in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen een tentoonstelling van 300 etsen en 21 tekeningen van Rembrandt, deels afkomstig uit de eigen collectie, deels afkomstig uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Tot en met 5 mei is daar ook een retrospectief van de Deense 17de eeuwse schilder Christen Kbke te zien.

Drie Deense musea werkten samen bij drie tentoonstellingen waarin de cultuur van de islam wordt belicht. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum richt zich op geschiedenis en cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum gaat meer over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam (tot en met 29 september). De thuisbasis van de David Collection ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over hoe het Nabije Oosten in de negentiende eeuw werd verwoord en verbeeld in Deense kunst en lite-ratuur. Tot en met 29 september.

ZWITSERLAND

Gallerie Jamileh Weber in Zürich presenteert tot en met 22 mei schilderijen van Darryl Pottorf.

Tot en met 12 mei in de Kunsthalle Basel een tentoonstelling van foto's van Nobuyoshi, Larry Clark, Thomas Struth en Christopher Williams, schilderijen van Michel Majerus en sculpturen van Beat Klein.

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich is een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het Oude China. Tot en met 14 juli.

De tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne is een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann, Töpffer, Charles Gleyre en vele anderen. Tot en met 28 april.

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi die zowel monumentaal als transparant aandoet.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei.

Meer over