KUNSTAGENDA BUITENLAND

De vraag hoe de mode zich verhoudt tot de beeldende kunst is het thema van de tentoonstelling Mode en Kunst 1960-1990 in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel....

BELGIE

In het Museum Arnold Vander Haegen (Veldstraat 82) in Gent Interbellum in Gent, een historische tentoonstelling die aan de hand van authentieke foto's en ander archiefmateriaal een beeld schetst van Gent tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Jan Lauwers bedacht voor The Needcompany Snakesong trilogy, een theaterdrieluik over liefde en dood. Deel twee, Snakesong/

Le Pouvoir wordt op 4 en 5 oktober in De Singel in Antwerpen opgevoerd.

De expositie Sieraad, symbool, signaal geeft inzicht in de symbolische signaalwaarde van juwelen. In de Koningin Fabiolazaal (Jezusstraat 28) in Antwerpen.

De nieuwe Mey's Art Gallery (St Amandsstraat 32-34) in Brugge opent haar deuren met werk van tien kunstenaars, onder wie Doucet, Labisse en Van Tuerenhout.

Op de tentoonstellingen Breekpunt in Alden Biesen en Glashelder in Lommel wordt een beeld geschetst van de artistieke toepassingen van glas. Tot en met 30 oktober.

In Brussel nog steeds het Festival van Vlaanderen, dat in totaal meer dan driehonderd evenementen kent. Enkele hoogtepunten: concerten met gastdirigent Ivan Fischer die het Collegium Vocale leidt in een Bachprogramma, en zijn Budapest Festival Orchestra met werken van Bartók (Brussel op 5, 6 en 7 oktober). Verder grote namen als Jessye Norman (Brussel op 31 oktober) en Itzhak Perlman (Brussel op 30 oktober). Ook het Mariinski Theater (Kirov) laat van zich horen in Brussel met twee Russische opera's in concertante versie o. l. v Valeri Gergiëv: op 2 oktober Mazeppa van Tsjaikovski en op 3 oktober Kasjtsjei van Rimski-Korsakov. Programma-informatie: voor Brussel 00 (32) 25078444 en Gent 00 (32) 9233778.

In de Schouwburg Gent de première van Verhalen uit het Weense Woud. Een stuk van Ödön von Horvàth over een schijnbare idylle tegen de achtergrond van huichelarij en sadistische spelletjes. In de regie van Jaak van de Velde. Voorstellingen van 4 oktober tot en met 4 november.

ITALIE

De rijke kunstcollectie van de vorstenfamilie Farnese (met werk van Titiaan, Annibale Carracci en vele anderen) werd in 1758 ondergebracht in de Reggia di Capodimonte in Napels en daar bewonderd door de markies De Sade. De heropening van de gerestaureerde Reggia, vandaag door president Scalfaro, wordt luister bijgezet door de expositie Aan het hof van de Farnese's/ Kunst en collecties (tot en met 17 december.)

Graffiti-art uit New York uit het begin van de jaren tachtig, tot en met 11 november in Civica Galleria d'Arte Moderna, Gallarate (bij Milaan).

Zojuist geopende tri- en biennales: de Triennale van Milaan: schilderijen, foto's, film, architectuur en literatuur over de periferie van de grote steden (in Palazzo della Triennale); de Internationale fotografie-biennale van Turijn (in Palazzina Promotrice delle Belle Arti) en de Internationale kunstkeramiek-biennale van Faenza (in Palazzo delle Esposizioni en het plaatselijk museum).

Etsen uit de periode 1885-1900 van James Ensor uit de collectie van de Belgische Kredietbank, tot en met 15 oktober in Palazzo Ruspoli, Rome.

Twee groten van de 20ste-eeuwse Italiaanse schilderkunst: Afro Basaldella (1912-1976), tot en met 11 november in Museo d'arte moderna, Bolzano, en Ottone Rosai (1895-1957), tot en met 22 oktober in galerie Farsetti Arte, Prato, daarna in Palazzo Reale, Milaan.

Aflopende manifestaties: zelfportretten van Italiaanse schilders van de eerste helft van deze eeuw (tot en met 15 oktober in Palazzo dei Diamanti, Ferrara); sculpturen en tekeningen van Giuliano Vangi (tot en met 8 oktober in Forte di Belvedere, Florence); de Biennale van Venetië en de tentoonstelling over de grote meesters van de twintigste eeuw in Palazzo Grassi (tot en met 15 oktober, tel. 00 (39) 41 5236488).

DUITSLAND

De Kunsthal in Düsseldorf zet in een grote tentoonstelling het werk van de sociaal-realistische schilder David Alfaro Siqueiros (1896-1974), tegenover de Amerikaanse abstracte schilder Jackson Pollock (1912-1956).

In de Kunsthal in Bonn 26.9.19380, een expositie van de kunstenaar Sarkis die voornamelijk bestaat uit zijn installaties. Tot en met 7 januari 1996.

Vijfentwintig nieuwe werken (grafiek, sculpturen en foto's) van de Vlaamse kunstenaar Jan Vercruysse vanaf 8 oktober in Haus Lange en Haus Esters (beide van de architect Mies van der Rohe) in Krefeld. Tot 31 december.

John Baldessari (1931) is een van de grondleggers van de conceptionele kunst. Kunstverein Stuttgart (Schlossplatz 2) wijdt tot en met 19 november een retrospectief aan deze kunstenaar.

Tot en met 19 november in Kunstverein Stuttgart een fototentoonstelling van Stephen Shore. Hij gebruikte als een van de eerste kunstfotografen kleurenfotografie als artistiek middel.

Marcel Duchamp (1887-1968) maakte zich onsterfelijk toen hij een urinoir tot kunst verklaarde. Het Rijksmuseum in Schwerin toont tot en met 19 november honderddertig werken van Duchamp.

OOSTENRIJK

In de serie tentoonstellingen in de Kunsthal in Wenen met als thema 'kunst en nieuwe media' vanaf 8 oktober een retrospectief (video's, installaties, en ontwerpen voor boeken) van de Amerikaanse kunstenaar Gary Hill. Tot en met 19 november.

Wie de tentoonstelling In perfect harmony in het Van Gogh Museum in Amsterdam gemist heeft, zal naar de Kunstforum Bank Austria in Wenen moeten. Zeventig schilderijen van Van Gogh tot Mondriaan, bijeengebracht vanwege de lijst. Tot en met 26 november.

FRANKRIJK

Het Musée National des Arts d'Afriques et d'Océanie in Parijs presenteert in de 'Galerie des Cinq Continents' het werk van kunstenaars uit vijf continenten: Frédéric Bruly Bouabré uit Ivoorkust, de indiaanse Joe Ben Junior uit de Verenigde Staten, Huang Yong Ping uit China, Bertrand Lavier uit Frankrijk en David Malangi uit Australië. Tot 15 januari 1996.

Op 30 september begint in het Grand Palais in Parijs een grote overzichtstentoonstelling van Cézanne.

In het museum van Grenoble een retrospectief van dadaïst Kurt Schwitters. Tot en met 27 november. Er is een randprogramma met concerten (op 1 en 2 oktober door het koor Ex Voco), alsmede lezingen en

Duitse films uit de jaren

twintig.

GROOT-BRITTANNIE

De vijf maanden durende manifestatie Africa95 in Groot-Britannië wil de Afrikaanse kunst niet als volksnijverheid, maar als serieuze kùnst benaderen. Kern van de manifestatie vormt de tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen. Van 4 oktober tot en met 21 januari.

Schilderijen, tekeningen, houtsnedes en brieven van Dora Carrington (1893-1932) in een retrospectief dat de Barbican Art Gallery van haar werk heeft samengesteld, tot en met 10 december.

The Royal Opera brengt o. l. v. Bernard Haitink en in regie van Johannes Schaaf Mozarts Le Nozze di Figaro in reprise. Van 3 tot en met 18 oktober in de Royal Opera House in Londen. Informatie: 00 44 (1) 713044000

Seven stories about Modern Art in Africa in Whitechapel Art Gallery in Londen toont werk moderne Afrikaanse kunst van meer dan zestig kunstenaars. Werk uit Soedan, Ethiopië, Nigeria, Zuid-Afrika, Oeganda, Senegal en Kenia. Tot en met 26 november.

De Tate Gallery in Londen besteedt tot en met 15 oktober aandacht aan het werk van William Blake (1757-1827) en de invloed die zijn mecenassen op hem hebben gehad.

In de Royal Academy of Arts From Manet to Gauguin, een overzicht van meesterwerken uit Zwitserse privé-verzamelingen, met niet eerder geëxposeerde schilderijen. Tot 8 oktober.

Meer over