KUNSTAGENDA BUITENLAND

De Bühnen der Stadt Köln beginnen het operaseizoen 23 september met Elektra van Richard Strauss. Solisten als Gabriele Schnaut (Elektra) en Hanna Schwarz (Klytämnestra) staan onder leiding van James Conlon en regisseur Günter Krämer....

DUITSLAND

Vandaag wordt het Museum für Ostasiatische Kunst in Keulen na drie jaar heropend. Het museum, in 1913 door verzamelaars Adolf en Frieda Fischer opgericht, was toe aan uitbreiding.

In de Kunsthal in Bonn tot en met 29 oktober Artaud spricht vor den Soldaten, een videoinstallatie van Klaus vom Bruch.

Aboriginal-kunst van elf kunstenaars vanaf 22 september in het Ludwig Forum für Internationale Kunst in Aken.

Van 22 tot en met 24 september in de Josef-Haubrich de tiende Keulse Antiquarenbeurs. Boeken en grafisch werk.

De in New York wonende fotograaf Wolfgang Tillmans exposeert tot en met 15 oktober in Portikus in Frankfurt am Main.

Works: Pure and Political is een overzichtstentoonstelling van de Schotse dichter/kunstenaar Ian Hamilton Finlay (1925), tot en met 26 november in de Deichtorhallen Hamburg.

Kunstverein Hannover toont tot en met 19 november foto's van Angela Grauerholz uit de periode 1989-1995.

Vierenzeventig boek- en kunst-antiquariaten doen mee aan de Keulse Antiquarenbeurs op 22, 23 en 24 september in de Josef-Haubrich-Kunsthal, in Keulen.

Marcel Duchamp (1887-1968) maakte zich onsterfelijk toen hij een urinoir tot kunst verklaarde. Het Rijksmuseum in Schwerin toont tot en met 19 november honderddertig werken van Duchamp.

Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof heeft een tentoonstelling samengesteld van Franse en Italiaanse kunst uit de periode van Barock waarop 'sterke' vrouwen het middelpunt zijn. Tot en 17 september.

Klangskulpturen - Augenmusik in het Ludwig Museum in Koblenz, is een tentoonstelling over het grensgebied tussen muziek en beeldende kunst. Met werk van Acconci, Beuys, Filliou, Hill, Horn, Oppenheim, Tinguely, Zorio en vele anderen. Tot en met 24 september.

ZWITSERLAND

In 1902 schreef André Derain aan zijn vriend Maurice de Vlaminck: 'Ich möchte die Zeignungen von Kindern studieren. Kein Zweifel: dort liegt die Wahrheit.' Veel beroemde kunstenaars gebruikten onder meer kindertekeningen als inspiratiebron. Op de tentoonstelling Mit dem Auge des Kindes in het Museé des Beaux-Arts in Bern is werk te zien van onder anderen Matisse, Picasso, Klee, en Kandinsky. Tot en met 26 november.

Van 16 tot en met 24 september in de Messe in Basel The European Fine Art Fair (TEFAF), een nieuwe internationale kunst- en antiekbeurs.

In het culturele centrum Stichting Pierre Gianadda in het Zwitserse Martigny, dat op de overblijfselen is gebouwd van een Gallo-romaanse tempel, tot en met 5 november een retrospectief van de schilder Nicolas de Staël (1914).

FRANKRIJK

De cultuur van de Macedoniërs is onderwerp van de grote tentoonstelling Macedonië, Koninkrijk van Alexander de Grote. Tot en met 31 oktober toont het Musée d'Archéologie Méditerranéenne in Marseille driehonderdvijftig voorwerpen, afkomstig uit het archeologisch museum van Thessaloniki.

Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een retrospectief aan de Franse schilder Olivier Debré (1920), tot en met 24 september.

In het Pavillon du Musée Fabre in Montpellier een retrospectief van Jean Hugo (1894-1984).

Een poging tot herwaardering van een schilder die in het buitenland, met name in Japan, meer roem kende dan in zijn eigen land. Tot en met 24 september.

In het Centre Georges Pompidou in Parijs een retrospectief van Robert Morris, in samenwerking met het Guggenheimmuseum in New York. Tot en met 23 oktober.

BELGIE

In de Blauwe Zaal in Antwerpen brengt het Arditti Kwartet dinsdag de wereldpremière van een nieuw strijkkwartet (nr 5) van de Amerikaan Elliott Carter. Het werk van de oude modernist gaat vergezeld van kwartetten van Luc van Hove en Philippe Boesmans. Vooraf (19.15 uur) een rondetafelgesprek.

Op 21 september gaat bij het Nederlands Toneel Gent De presidentes van Werner Schwab in première. Met Chris Boni, Magda Cnudde en Blanka Heirman in de regie van Hugo van den Berghe. Voorstellingen tot en met 14 oktober in de Minardschouwburg in Gent.

Les Ballets C. de la B. van Alain Platel brengt op 19 en 20 september in deSingel in Antwerpen het nieuwe muziektheaterstuk La Tristeza Complice. Op muziek van Henry Purcell.

De Vlaamse Opera opent haar seizoen op 26 september in Gent, met een nieuwe produktie van Mozarts Le nozze di Figaro. De leiding is in handen van Guy Joosten (regie) en Peter Erckens. In de hoofdrollen zijn Boje Skovhus, Gillian Webster, Stephen Gadd, Gabrielle Rossmanith en Alison Browner te zien. Verdere voorstellingen in Gent op 28 en 30 september en op 3, 6 en 8 oktober, en in Antwerpen van 14 tot eind oktober. Tel. 00 32 (9) 225 24 25 en 00 32 (3) 233 66 85.

Franz Marijnen regisseert Freuds laatste droom van Miklòs Hubay in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Met Wim van der Grijn en André van den Heuvel in de rollen van Freud en keizer Frans Jozef. Première op 19 september.

In de regie van Lucas Vandervost speelt De Tijd Metamorphosen van Ovidius in de Kaaitheater-Studio's in Brussel. Vanavond première, voorstellingen ook op 16 en 20 tot en met 23 september.

Isabelle Errera was een verwoed verzamelaar van fluwelen. In het Jubelparkmuseum in Brussel zijn meer dan vijftig fluwelen Renaissance-fluwelen uit haar collectie tentoongesteld. Fluwelen rijkdom, tot en met 8 juni.

Vanaf vandaag tot en met 25 september in het Paleis voor Schone Kunsten en in Kunsthumaniora (Moutstraat) het vierde kindertheaterfestival Bronks. Premières onder meer: Juffrouw Julie door Het Bordes, Mannetjes van de Radio door de PaardenKathedraal. Verder B = A door Dito'Dito, Storm door Stella Den Haag, Written on the wind van Rieks Swarte. Informatie: 00 32 (2) 2199921.

In kathedralen, kerken en kloosters van Castilla y León, het oude Spaanse kernland, worden talloze kunstschatten bewaard, veelal uit een gemeenschappelijk verleden met Vlaanderen. In de kathedraal van Antwerpen Een verhaal over een luisterrijke geschiedenis, een tentoonstelling van tweehonderd van deze kunstschatten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Tot en met 10 december.

In het Centrum voor Hedendaagse Kunst, Avenue des Nerviens 63 in Brussel van 7 september tot en met 14 oktober werk van Frédéric Meynier, Ghislaine Portalis en Didier Trenet.

In het Museum voor Moderne Kunst in Oostende een overzicht van Jozef Peeters (1895-1960), die behoorde tot de generatie van de 'eerste abstracten in België' en geloofde in een 'gemeenschapskunst'. Tot en met 24 september.

Een retrospectief van de Franse (van origine Tsjechische) beeldhouwer Vladimir Skoda (Praag, 1942) in Atelier 340, Rivierendreef 340 in Brussel. Tot en met 7 oktober.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

Oude effecten en aandelen zijn bij een steeds grotere groep verzamelaars gewild. In de Toren van De Kredietbank, Eiermarkt 20 in Antwerpen Het mooie effect, over de geschiedenis van effecten. Van 4 september tot en met 20 oktober.

Israëls top-dansgezelschap Batsheva olv Ohad Naharin is op 27 september in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, op 30 september in de Vlaamse Opera in Antwerpen.

ITALIE

Ontdekt: een leerling van Caravaggio, de in 1659 gestorven kluizenaar Venanzio. Zijn werk is tot en met 31 oktober te zien in het kasteel Guidi in Poppi (provincie Arezzo, Toscane).

Beethoven-festival van de 100-jarige Accademia Nazionale di Santa Cecilia, tot en met 6 oktober in Auditorio di Via della Conciliazione, Rome. Tel. 00 (39) 6 3611064/68/72/86.

Het Mozart-festival van Rovereto is van 22 september tot en met 1 oktober.

Schilderijen en grafisch werk van de in Italië wonende Nederlandse kunstenares Marianne Korporaal, van 16 tot en met 24 september in Il Granarone in het kunstenaarsdorp Calcata bij Rome.

Ivo Pannaggi en de futuristische mechanische kunst: groot retrospectief van Ivo Pannaggi (1901-1981), tot en met 15 oktober in Palazzo Ricci, Palazzo Contini en de Pinacoteca comunale in Pannaggi's geboortestad Macerata.

Derde Internationale antiekmarkt van Palmanova bij Udine, tot en met 24 september in de voormalige napoleontische kazerne Montesanto.

Venetië in Rome: ruim vijftig films van het laatste festival van Venetië in de originele versie, tot en met 22 september in dertig bioscopen in Rome.

Aflopende manifestaties: laat werk van Giorgio De Chirico (tot en met 26 september in het voormalige Congrespaleis van San Marino) en Francis Bacon en Marlene Dumas (tot en met 1 oktober in het Castello di Rivoli bij Turijn).

GROOT-BRITTANNIE

In het kader van Africa95 wijdt de Barbican Art Gallery voor het eerst een tentoonstelling aan Afrikaans textiel-design. Vanaf donderdag tot en met 10 december.

Ook de Tate Gallery in Londen neemt deel aan de Afrika-tentoonstellingen: Tot en met 10 december toont ze werk van Farid Belkahia, Touhami Ennadre en Cyprien Tokoudagba.

Schilderijen, tekeningen, houtsnedes en brieven van Dora Carrington (1893-1932) in een retrospectief dat de Barbican Art Gallery van haar werk heeft samengesteld, van 21 september tot en met 10 december.

In de Royal Academy of Arts From Manet to Gauguin, een overzicht van meesterwerken uit Zwitserse privé-verzamelingen, met een aantal niet eerder geëxposeerde schilderijen. Tot en met 8 oktober.

De Tate Gallery in Londen besteedt tot en met 15 oktober aandacht aan het werk van William Blake (1757-1827) en de invloed die zijn mecenassen op zijn leven en werk hebben gehad.

Meer over