KUNSTAGENDA BUITENLAND

Wat is de invloed van Japanse stoffen en accessoires op de westerse mode? Het Musée de la Mode et du Costume in het Palais Galliera (10 av....

FRANKRIJK

In het kader van de manifestatie L'imaginaire Irlandais presenteren 16 kunstenaars uit Ierland hun werk in de L'Ecole nationale supérieure des Beaux-Arts (Quai Malaquais) in Parijs. Schilderijen, beelden, foto's en video's. Tot en met 21 juli.

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen. Tot en met 5 augustus.

In de Scène Nationale (Le Carré Saint-Vincent) in Orleans zijn 34 beelden van Joan Miró (1893-1983) bijeen gebracht, van de Jeune fille s'évadant uit 1968 tot de Tête sur socle uit 1978. Tevens een vijftigtal gravures van Miró. Tot en met 29 juni.

Henri Cartier-Bresson heeft aan de wieg gestaan van het prestigieuze fotobureau Magnum. De tentoonstelling L'Amérique furtivement beperkt zich tot de fotografische visie die hij op Amerika heeft. Tot en met 10 juni te zien in Musée National de La Coopération franco-américaine in Chateau de Blérancourt, ten noordoosten van Parijs.

Musée des Beaux-Arts in Orléans staat bekend om de grote collectie doeken van 17de- en 18de-eeuwse Franse schilders. Minder bekend is dat het museum ook een aanzienlijke collectie Vlaamse en Hollandse schilders bezit. Deze doeken zijn uit depot gehaald en zijn tot en met 30 juni te zien. Werken van Seghers, De Clerck, Van Dyck (Vlaamse School), en Bisschop, Bol, Van Loo, Van Ruysdael en Van Vliet.

OOSTENRIJK

De Oostenrijkse galerie Belvedere presenteert Aufgetischt, twee eeuwen stillevens. Tot en met 27 oktober.

Beeldend kunstenaar Stephan Fillitz probeert met zijn installatie Grenzelos opnieuw het begrip ruimte te definiëren. Tot en met 2 juni in de Weense galerie Belvedere.

Een eeuw geleden stierf een van Oostenrijks meest belangrijke componist en organist, Anton Bruckner. Vom Ruf zum Nachruf is een dubbeltentoonstelling ter nagedachtenis van dit feit. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed of die een fase van zijn leven markeren. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler. In Stift St. Florian (bij Linz) een tentoonstelling over het werk en leven van Bruckner. Tot en met 28 oktober.

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

GROOT-BRITTANNIE

Degas: Beyond Impressionism is de eerste expositie die volledig gewijd is aan het late werk van deze Franse impressionist. Na de laatste gezamenlijke tentoonstelling van de impressionisten in 1886 stopte Degas met exposeren. Het werk dat hij nadien maakte, is weinig bekend en bemind. De National Gallery in Londen relativeert dit beeld. Tot en met 26 augustus.

Van 6 tot en met 16 juni in Grand Hall, Olympia (Hammersmith Road) in Londen de Summer Fine Art and Antique Fair: de belangrijkste kunst- en antiekbeurs in Engeland.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) vanaf 1 juni in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: Company, de revival van de zeventiger-jaren musical van Sondheim en George Furth in het Albery Theatre (onbepaalde tijd); Three Sisters van Tsjechov in een regie van Mark Stafford-Clark in Lyric Hammersmith (tot 1 juni) en The boys in the bar, een nieuwe musical over homoliefde en -lust in het Camden People's Theatre (tot 1 juni).

Er is een hernieuwde belangstelling voor het werk van de Belgische schilder Eugeen van Mieghem (1875-1930), die vooral het leven van (haven)arbeiders verbeeld heeft. Wolseley Fine Arts in Londen toont een overzicht van zijn werk tot en met 1 juni.

'Dr Livingstone, I presume?' Iedereen kent de vraag, maar wanneer hij werd uitgesproken, en wie Livingstone precies was, is minder bekend. In de National Portrait Gallery in Londen een grote tentoonstelling over de ontdekkingsreiziger. Met etnografica, portretten, originele foto's, kaarten, dagboeken, brieven en de reisuitrusting van de beroemde ontdekkingsreiziger. Tot en met 7 juli.

The Whitechapel Art Gallery in Londen presenteert schilderijen van Renato Guttuso (1912-1987), een van de sleutelfiguren in de twintigste-eeuwse Italiaanse kunst. Tot en met 7 juli.

Portrait of the Artist in galerie Anthony D'Offay in Londen bestaat uit meer dan veertig portretten, van onder anderen Kelly, Hamilton en Hodgkin. Tot en met 16 juni.

In de Barbican Art Gallery in Londen een retrospectief van Amerika's eerste vrouwelijke fotograaf die voor het prestigieuze fotobureau Magnum ging werken: Eve Arnold, in retrospect, tot en met 18 augustus.

BELGIE

Het Nederlands Toneel Gent speelt Escalatie ordinair van Werner Schwab, in een regie van Johan Dehollander. Première op 25 mei in NTG2 in Gent, voorstellingen aldaar van 29 mei tot en met 15 juni (woensdag tot en met zaterdag, en zondagmiddag).

De Australische, in Los Angeles wonende, kunstenaar Lawrence Caroll exposeert in Deweer Art Gallery in Otegem. Tot en met 9 juni. Carolls schilderijen zijn ongewoon: ze overstijgen het tweedimensionale en zijn niet gesteld in een breed kleurenspectrum.

Jan Fabre's toneelstuk Universal Copyrights, van 29 tot en met 31 mei in deSingel in Antwerpen.

'Dit stuk zou beschreven kunnen worden als De Sade gezien door vrouwenogen', schreef Yukio Mishima in het nawoord van zijn stuk Madame de Sade. De Koninklijke Vlaamse Schouwburg brengt het stuk in een regie van Franz Marijnen in Brussel, van 28 mei tot en met 2 juni.

In Brussel nog tot en met 1 juni de derde editie van KunstenFESTIVALdesARTS. Het tweejaarlijks festival, dat met theater, dans, muziek en beeldende kunst een brug wil slaan tussen de verschillende gemeenschappen in België, telt dit jaar 17 produkties op 14 verschillende lokaties. Nog vanavond en zaterdag Dong Gong, Xi Gong, de eerste theaterregie van China's eerste onafhankelijke filmmaker Zhang Yuan. Verder A King riding, een scenisch oratorium van Klaas de Vries (tot en met 27 mei) en Guy Cassiers (Duras' Hiroshima mon amour, van 28 mei tot en met 1 juni). Informatie: 00 32 (0)2 5127450.

In Provinciaal Museum Hasselt tot en met 25 augustus Hebben wij het geweten? Twaalf kunstenaars maken de balans op van de informatiemaatschappij. 'Heeft zij de waarheid in pacht?' Die vraag staat centraal in de werken van Luc Tuymans, Alfredo Jaar, Nathan Ceizler en Danny Devos.

Abstracte schilderkunst in België uit de periode 1920-1970 tot en met 7 juli in de Galerie van het Gemeentekrediet in Brussel.

Museum Wuyts-Van Campen in Lier koos uit zijn collectie een aantal schilderijen waarop het kostuum een voorname rol speelt. Vervolgens leende het museum van het textiel- en kostuummuseum Vrieselhof in Ranst-Oelegem een aantal kledingstukken, zodat beide, kostuum en schilderij, naast elkaar te bezichtigen zijn. Tot en met 16 juni.

DUITSLAND Een groot retrospectief van de Italiaanse kunstenaar Lucio Fontana in de Schirn Kunsthalle in Hamburg, vanaf 7 juni. Met 200 werken uit musea en privé-collecties, plus nooit eerder geëxposeerde werken uit Argentijnse verzamelingen (het geboorteland van Lucio Fontana). Tot en met 1 september.

Het jaarlijkse jazz- en wereldmuziekfestival in het stadspark van Moers, even over de grens ter hoogte van Venlo, beleeft zijn vijfentwintigste aflevering. Vanavond met Pharoah Sanders, slagwerktrio Pieces of Time (met Andrew Cyrille en Don Moye) en de Noorse zangeres Mari Boine. Zaterdag trombone-kwartet Slideride (met Ray Anderson en George Lewis), Cohan uit Japan en Maceo Parker. Zondag speelt trombonist Craig Harris muziek van Sun Ra, verder David Murray in Amerikaans/Afrikaanse bezetting, Ned Rothenberg Double Band, Jamaaladeen Tacuma's Basso Nouveau en King Sunny Adé. Maandag Louis Sclavis/Ray Anderson, Dave Holland kwartet en David Murray Big Band.

De Stichting Memento is een groep beeldend kunstenaars uit Nederland die zich bezighoudt met het terugbrengen van 'doodgaan en gedenken' in een levende en levendige cultuur. Beelden van Memento-kunstenaars zijn tot en met 2 augustus te zien in het Westfalenpark in Dortmund.

Inga Svala Thorsdottir en Wu Shan Zhuan exposeren onder de titel Please don't move multi-media installaties in het Bahnwärterhaus/Galerie der Stad Esslingen, van 31 mei tot en met 14 juli.

In het kader van een culturele uitwisseling tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen presenteren Nederlandse kunstenaars zichzelf tijdens een internationaal festival, tot en met 27 mei op de Ginsberger Heide in het natuurpark Rothaargebirge, ten zuiden van het Sauerland. Met Nederlands Danstheater 2, De Zwoelie Troelies en Candy Dulfer. Informatie: 0271-3332451.

In Dresden tot en met 2 juni de Dresdner Musikfestspiele met dit jaar het accent op opera's van Mozarts tijdgenoten. Op het programma operawerk van onder anderen Martin y Soler, Vertoni en Naumann. Inlichtingen: 00 49 351478560.

De fotograaf, filmer en dichter Roberto Otero heeft zich na de dood van zijn goede vriend Pablo Picasso over een deel van diens nalatenschap ontfermt. Hieronder bevindt zich ook werk van Picasso dat nooit eerder is tentoongesteld. Galerie Gmurzynska in Keulen toont tot eind juli een aantal van deze schilderijen. Ook zijn er foto's van Otero te zien.

ITALIE

Twee exposities van werk van Salvador Dalí: in de Bartolomeuskerk bij de Rialto-brug in Venetië (tot en met 30 november) en in de Sala del Bramante aan de Piazza del Popolo in Rome (tot en met 17 november).

Burgerlijke kunst in het tsaristische Rusland 1812-1851, tot en met 14 juli in Villa Reale, Monza.

Confrontatie tussen kunstprodukten van vier antieke beschavingen (China, Amerika, Afrika en Indonesië) en de werken van moderne kunstenaars. Tot en met 30 juni in Galleria Mazzoleni Sambonet, Via Morone 6, Milaan.

Inverso Sud: een nieuw internationaal filmfestival in Aversa bij Napels, gewijd aan films uit en over de zuidelijke gebieden van de wereld. In de eerste editie, van 28 mei tot en met 2 juni, dingen elf films mee.

Emilio Villa, werken en documenten, tot en met 30 juni in het Pecci-museum voor moderne kunst, Prato (bij Florence).

Keith Haring, de vader van de American graffiti, tot en met 15 juni in Galleria Giulia, Rome.

De zevende editie van de Vrouwenbiennale van Ferrara staat in het teken van de zusters Vanessa Bell en Virginia Woolf. Tot en met 28 juli. Tel. 0039-532-209988, fax 0039-532-203064.

Wagners opera Das Rheingold in de Scala van Milaan. Dirigent Riccardo Muti, regie André Engel. Première 30 mei, reprises op 1, 4, 6, 8, 11 en 13 juni. Tel. 0039-2-72003744.

De architectuur-triënnale van Milaan is gewijd aan Giuseppe Terragni, de grootste Italiaanse architect van deze eeuw. Hij hing het fascisme aan, maar had volgens sommigen toch een antifascistische stijl. Tot en met 3 november in het Triennale-gebouw, Viale Alemagna 6.

Aflopende manifestaties: World Press Photo 1966, tot en met 30 mei (Galleria Sozzani, Corso Como 10, Milaan); de schildersechtparen Antonio López García-María Moreno en Francisco López Hernández-Isabel Quintanilla, belangrijke vertegenwoordigers van het Spaanse realisme, tot en met 2 juni (Spaanse Academie, Rome); sculpturen en scilderijen van de Veronese school, tot en met 9 juni (Museo di Castelvecchio, Verona).

NEW YORK

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum is een goed lopende musical (1962), waarin Birdcage-hoofdrolspeler Nathan Lane schittert. Theater St. James (246 West 44th Street).

Aandacht voor verleden en toekomst in het American Museum of the Moving Image (35th Avenue, t.h.v. 36th Street, Queens). Behind the Screens geeft een kijkje achter de schermen van de film- en televisie-industrie.

Liefhebbers van Spaanse muziek, toneelstukken en poëzie kunnen tot en met 13 juli terecht in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street), waar de tentoonstelling Voices of Spain met behulp van de eigen collectie is samengesteld.

Larry Sultan: Pictures from Home is een installatie van Dennis Adams, die daarvoor het Ederle Amphitheater heeft gebruikt. Dit theater was onderdeel van de wereldtentoonstelling in 1939. Tot en met 7 juli in het Queens Museum of Art (New York City building, Flushing Meadows, Corona Park, Queens).

Train of Thought is een verzameling van niet eerder gepubliceerde foto's, die de fotograaf Louis Stettner in 1958 in het Penn Station maakte. Tot en met 1 juni bij Benrubi (52 East 76th Street).

DENEMARKEN

Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst. Tot en met 8 september.

Tot en met 31 mei in het Koninklijk Theater in Kopenhagen een internationaal Ballet Festival. Optredens van onder meer het Royal Ballet uit Londen (27 tot en met 30 mei).

In de haven van Kopenhagen een bijzondere expositie: 96 internationale kunstenaars verplaatsten hun atelier tijdelijk in containers in de grote wereldhavensteden. De containers zijn vervolgens naar Kopenhagen verscheept en zijn nu opengesteld voor publiek. Container '96-Art, tot en met 31 augustus.

In drie musea in Kopenhagen tentoonstellingen waarin de cultuur van de islam wordt belicht. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum richt zich op geschiedenis en cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum gaat meer over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam (tot en met 29 september). De thuisbasis van de David Collection ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over hoe het Nabije Oosten in de negentiende eeuw werd verwoord en verbeeld in Deense kunst en literatuur. Tot en met 29 september.

Meer over