KUNSTAGENDA BUITENLAND

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz, de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Doeken uit de jaren zestig, maar ook recent werk....

DUITSLAND

Drie grote foto-exposities in de Deichtorhallen in Hamburg, alle drie tot en met 1 september. Magnum, 50 Jahre Photographie is een groot overzicht van Magnum-fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en George Rodner. Workers, van de Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado biedt met 350 foto's een beeld van 'arbeiders' over de wereld. Das Deutsche Auge, Photo-Journalismus in Deutschland, geeft een overzicht van de Duitse foto-journalistiek van de Weimarrepubliek tot heden.

In het Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Münster een overzicht van de Amerikaanse schilder Morris Louis. Tot en met 28 juli.

Weisheit und Liebe in de Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn schetst een beeld van 1000 jaar boeddhistische kunst uit Tibet. Tot en met 25 augustus.

Otto Mueller (1874-1939) behoorde tot de minst uitbundige expressionistische leden van Die Brücke. Tot en met 8 september in het Brücke-Museum in Berlijn een overzicht van zijn werk.

In het Ludwig Museum in Koblenz tot en met 8 september Die wunderbare Reise, objekten van de conceptkunstenaar Patrick Raynaud die vooral bekend is geworden door 'reprodukties' van meesterwerken.

FRANKRIJK

De mens is altijd jaloers geweest op de vogel. Hoe jaloers, dat valt te zien op de expositie Comme un oiseau in de Parijse Fondation Cartier (Boulevard Raspail 261) waar middels kunstwerken en natuurhistorische voorwerpen het vogeluniversum wordt verkend. Tot en met 13 oktober.

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is vooral bekend geworden om zijn draadplastieken en mobiles. In het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris een retrospectief van Calder: beelden, doeken en werken op papier. Tot en met 6 oktober. Tegelijkertijd toont het Middeleeuwse kasteel de Donjon de Vez in Vaumoise ook werk van Calder. Tot en met 29 september.

Parc de la Villette is vanaf heden weer de grootste openlucht bioscoop van Parijs. De voorstellingen zijn gratis. Tot en met 11 augustus.

Chalon sur Sâone vormt dit weekeinde het decor van het grote jaarlijkse straatfestival, Festival national des artistes de la rue.

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen. Tot en met 5 augustus.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Een honderdtal schilderijen en tekeningen uit de periode van de Russische romantiek, afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van het Russische Tver, zijn uitgeleend aan Musée de Picardie in Amiens. Tot en met 3 november.

Tot en met 3 augustus is Avignon een groot theaterparadijs, met veel kleine voorstellingen, straattheater en muziek. Naast Franstalig toneel ook een aantal internationale voorstellingen, uit Zuid-Afrika (Woyzeck on the Highveld, Faustus in Africa!), Duitsland en Bulgarije.

Rue de Fürstenberg 6 in Parijs is het adres van het huis annex atelier van Eugène Delacroix (1798-1863). Na een restauratie is het pand weer open voor het publiek.

NEW YORK

De eerste veel omvattende tentoonstelling van vroeg-Amerikaans werk van de schilder Marc Chagall is tot en met 4 augustus te bezichtigen in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

Tot eind december biedt het Brooklyn's History Museum (128 Pierrepont Street, Brooklyn Heights) inzicht in de Chinese gemeenschap met New Neighbors: Sunset Park's Chinese Community. Een onbetwist andere kijk op Chinatown.

In de New-York Historical Society (170 Central Park West, t.h.v. 77th Street) belicht met de tentoonstelling Becoming Eleanor Roosevelt: The New York Years, 1884 - 1993 de sociale en politieke ontwikkeling van de echtgenote van president F.D. Roosevelt voordat ze het Witte Huis betrokken. Tot en met 4 augustus.

An American Story in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) toont weinig bekende schatten uit de twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst. Tot en met 6 oktober.

Meer dan driehonderd historische voorwerpen uit de Amerikaanse geschiedenis zijn samengebracht in Smithsonian on Tour, met bijvoorbeeld de hoge hoed die Abraham Lincoln droeg op de avond dat hij werd vermoord, Dizzy Gillespie's trompet, kunstwerken van Picasso, O'Keeffe en Warhol. Tot en met 24 juli in The New York Coliseum (Columbus Circle, 59th Street).

Het derde en meest omvattende retrospectief van aquarel-virtuoos Winslow Homer, tot en met 22 september in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street).

Torn Works on Paper omvat een selectie uit het werk van wijlen Chingo Ho Cheng, tot en 31 juli in galerie Janos Gat (1100 Madison Avenue, t.h.v. 82nd Street).

Tekeningen van het mannelijk naakt door Paul Cadmus zijn te zien in galerie Moore (Fifth Avenue, t.h.v. 56th Street). Tot en met 26 juli.

ITALIE

Ruim honderd werken van Renato Guttuso, van 20 juli tot en met 8 september in Palazzo Massari, Ferrara.

Twee schilderijen (de heiligen Augustinus en Nicolaas van Tolentino) van de 15de-eeuwse meester Piero della Francesca, en een vernuftige 'multimediale reconstructie' van de werkwijze van de meester. Tot en met 29 september in Museo Poldi Pezzoli, Milaan.

Dozen en constructies van Joseph Cornell, tot en met 3 augustus in Galleria Karsten Greve, Milaan.

Retrospectief van Giuseppe Santomaso (overleden in 1990), tot en met 30 augustus in de nieuwe San Gregorio Art Gallery in Venetië.

Grote tentoonstelling over de jaren zestig, tot en met 22 september in Fondazione Mazzotta, Milaan.

Belangrijke lopende tentoonstellingen: De Grieken in het Westen (tot en met 8 december in Palazzo Grassi, Venetië); Odysseus - Mythe en herinnering, (tot en met 2 september in Palazzo delle Esposizioni, Rome); verborgen schatten uit het al jaren gesloten Palazzo Madama in Turijn (tot en met 8 september, Palazzo Stupinigi, Turijn); Félicien Rops (tot en met 1 september, Palazzo Venezia, Rome).

Nog tot en met 28 juli: 64 werken op papier van Sironi, met als kern zijn bijdragen van 1920 tot 1938 aan twee Italiaanse geïllustreerde tijdschriften.

BELGIE

In het Casino van Spa tot en met 1 september een tentoonstelling van het werk van Jean Cocteau. De tentoonstelling omvat 216 schilderijen, tekeningen, keramiek, foto's, geïllustreerde boeken en manuscripten van en over deze dichter.

Het Sfinks Festival in Boechout duurt dit jaar van 25 tot en met 28 juli. Na een (gratis) openingsfeest op donderdag spelen vrijdag het Radio- en Televisie Orkest en Koor van Belgrado, en het Goran Bregovic Ensemble. Zaterdag en zondag zijn er ruim dertig optredens, waaronder die van Luzmila Carpio y sus Llaqtamasikuna (Bolivia), Yungchen Lhamo (Tibet), Mighty Sparrow (Trinidad) en Alpa Blondy (Ivoorkust). Tel. 00-32-34556944.

'Wereld je bent een geduldig woord.' Deze dichtregel van Rutger Kopland is dit jaar uitgangspunt voor Watou Poëziezomer 1996. Anders dan voorgaande jaren waarin steeds één figuur centraal stond, is het poëziefestival gecentreerd rond vier beeldend kunstenaars: Marcel Broodthaers, Roel d'Haese, Aernout Mik en Carlo Mistiaen. Centrale dichters zijn dit jaar onder anderen Benno Barnard, Hugo Claus, Ed Leeflang, Paul van Ostaijen en Rutger Kopland. Tot en met 8 september dagelijks van 14 tot 19 uur.

GROOT BRITTANNIE

Degas: Beyond Impressionism is de eerste expositie die volledig gewijd is aan het late werk van deze Franse impressionist. Na de laatste gezamenlijke tentoonstelling van de impressionisten in 1886 stopte Degas met exposeren. Het werk dat hij nadien maakte, is weinig bekend en gewaardeerd. De National Gallery in Londen relativeert dit beeld. Tot en met 26 augustus.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

The Open is een manifestatie in Oost-Londen met een tentoonstelling in de Whitechapel Art Gallery van bijna tweehonderd kunstenaars en een atelierroute (elke zaterdag en zondag) waar meer dan duizend kunstenaars aan meewerken. Tot en met 15 september.

De moeder van alle wereldmuziekfestivals is Peter Gabriels Womad, dit weekeinde in Rivermead-Reading. Op het programma prijken supersterren als Ali Farka Touré (Mali), Papa Wemba (Zaïre), de Sabri Brothers (Pakistan) en de Master Musicians of Jajouka

(Marokko). Daarnaast zijn er tientallen concerten, van oeroude traditie tot eigentijds experimenteel, gespeeld door bekend en onbekend talent uit alle

windstreken. Tel. 00-44-1734591591.

In de Royal Academy of Arts in Londen de jaarlijkse Summer Exhibition, een verkooptentoonstelling waar een groot aantal nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars bijeengebracht is. Tot en met 18 augustus. Tot en met 22 september is daar ook een overzicht te zien van de Britse schilder Roger de Grey.

In de Hayward Gallery in Londen tot en met 18 augustus een retrospectief van 150 sculpturen, tekeningen, foto's en films van Claes Oldenburg, sleutelfiguur in de Amerikaanse pop art-beweging.

Etsen en grafiek van Joan Miró in de Tate Gallery in Liverpool. Joan Miró, Printmaker, tot en met 26 augustus.

Het Museum of the Moving Image in Londen toont Visions of future images: toekomstmuziek van (science-fiction) filmmakers. De camera haalt onbekende verten dichtbij: de wolken van Jupiter, de diepte van de oceaan. Tot en met 9 oktober.

In de Barbican Art Gallery in Londen een retrospectief van Amerika's eerste vrouwelijke fotograaf die voor het prestigieuze fotobureau Magnum ging werken: Eve Arnold, in retrospect, tot en met 18 augustus.

DENEMARKEN

Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september.

Tevens in Kopenhagen City Space: beelden en installaties verspreid door de stad, van o.a. Dennis Adams, Giny Vos en Daniel Buren.

In de haven van Kopenhagen een bijzondere expositie: bijna honderd kunstenaars uit de hele wereld hebben van een scheepscontainer een kunstwerk gemaakt. Met de binnenkant mochten ze alles doen, de buitenkant moest intact blijven.

Container 96, tot en met 31 augustus.

Meer over