KUNSTAGENDA BUITENLAND

Een honderdtal schilderijen en tekeningen uit de periode van de Russische Romantiek, afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten in het Russische Tver, zijn uitgeleend aan Musée de Picardie in Amiens....

FRANRIJK

Het Musée d'Art Moderne in Saint-Etienne presenteert tot en met 8 september een vijftigtal werken van 12 kunstenaars van de Mono-ha-beweging - een Japanse kunststroming tussen 1986 en 1973 - die nooit eerder in Europa te zien zijn geweest.

Van 9 juli tot en met 3 augustus is Avignon één groot theaterparadijs, met veel kleine voorstellingen, straattheater en muziek. Naast Franstalig toneel zijn er ook een aantal internationale voorstellingen, uit Zuid-Afrika (Woyzeck on the Highveld; Faustus in Africa!), Duitsland en Bulgarije. Voor informatie: 00-33.90826708; fax 850932.

Avignon opent de deuren van twee paleizen voor Rodin. In het Palais des Papes zestig bronzen, waaronder De Kus en De Denker, aangevuld met een dertigtal foto's die een beeld geven van het leven van de beroemde beeldhouwer. In het Petit Palais tekeningen van Rodin uit Les Cathedrales de France. Tot en met 1 september.

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen. Tot en met 5 augustus.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

DUITSLAND

Zo'n tachtig werken uit de Weinberg-collectie, een van de belangrijkste particuliere verzamelingen schilderkunst in Zwitserland, zijn van 8 juli tot en met 15 september te zien in galerie Neue Meister in Dresden. De collectie omvat werken vanaf de 16de eeuw (El Greco) maar vooral uit de 19de en 20ste eeuw zoals Picasso, Beckmann, Schlemmer, Cézanne en Degas.

In het Ludwig Museum in Koblenz vanaf vandaag tot en met 8 september Die wunderbare Reise, objekten van conceptkunstenaar Patrick Raynaud die met name bekend is geworden door 'reprodukties' van meesterwerken.

Laatste weekeinde voor het vijfdelige werk Stations van videokunstenaar Bill Viola, in de Württembergischer Kunstverein in Stuttgart.

De Hamburger Kunsthalle brengt vanaf vandaag 'de 75 belangrijkste' aquarellen en tekeningen van negentiende-eeuwse Franse kunstenaars bijeen, afkomstig uit Zwitserse particuliere verzamelingen. De lijst is indrukwekkend: Delacroix, Manet, Cèzanne, Rodin, Toulouse-Lautrec en Ingres. Tot en met 8 september.

Weisheit und Liebe in de Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn geeft een beeld van duizend jaar boeddhistische kunst uit Tibet. Tot en met 25 augustus.

Sculpturen en objecten uit de periode 1990 tot en met 1993 van Georg Herold, tekeningen en objekten (1990-1994) van Olaf Metzel en een projekt van Thomas Schütte uit 1981 zijn tot en met 21 juli tentoongesteld in Museum Fridericianum in Kassel.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz: de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Met schilderijen uit de jaren zestig, maar ook recent werk. Tot en met 29 september.

GROOT-BRITTANNIE

Veertig parfumflacons van de Russische goudsmid Carl Fabergé zijn van 11 juli tot en met 11 augustus tentoongesteld in het Designmuseum in Londen, samen met winnende ontwerpen van de Grand Prix Fabergé Competition.

Een overzicht van de Britse schilder Roger de Grey van 11 juli tot en met 22 september in de Royal Academy of Arts in

Londen.

Voor het eerst in Europa te zien: vijftig aquarellen van 19de en 20ste eeuwse Amerikaanse schilders, afkomstig uit de collectie van het Museum of Fine Arts in Boston. Awash in Colour, tot en met 14 juli in de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Werk van John Singer Sargent, Winslow Homer, Edward Hopper en Georgia O'Keefe.

Op de tentoonstelling Wandering about the future toont de Tate Gallery in Liverpool haar nieuwste aanwinsten moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie. Werk van Bruce Nauman, Gerhard Richter, George Baselitz. Tot eind augustus.

In de National Portrait Gallery in Londen tot half juli een honderdtal foto's van John Deakin (1912-1972). Deakin fotografeerde voor Vogue veel schrijvers en beeldend kunstenaars, die zich in het Londense Soho ophielden.

In de Barbican Art Gallery in Londen een retrospectief van Amerika's eerste vrouwelijke fotograaf die voor het prestigieuze fotobureau Magnum ging werken: Eve Arnold, in retrospect, tot en met 18 augustus.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

In de Hayward Gallery in Londen tot en met 18 augustus een retrospectief van 150 sculpturen, tekeningen, foto's en films van Claes Oldenburg, sleutelfiguur in de Amerikaanse pop art-beweging.

SPANJE

Tapijten en patronen van Goya. In het kader van de 250e geboortedag van Francisco Goya een overzicht van het 'borduurwerk' dat hij maakte voor het Spaanse hof. In Palacio Real, Madrid, tot en met 31 juli.

De jonge Van Gogh en de Haagse School. Het Haags Gemeentemuseum op bezoek in Madrid. Tot en met 25 juli in Caja de Madrid, Plaza de San Martín 1 in Madrid.

Van Canaletto tot Kandinsky, de collectie van barones Carmen Thyssen-Bornemisza. Tot en met 7 september in Museo Thyssen, Paseo del Prado 8 in Madrid.

ZWITSERLAND

In de videokunst is het lichaam een belangrijk thema. Het Kunstmuseum Basel heeft dit gegeven als uitgangspunt genomen voor de expositie Fremdkörper, met videoinstallaties van bekende kunstenaars als Matthew Barney, Garry Hill, Bruce Nauman en Bill Viola. Tot en met 29 september.

Kunsthaus Zürich wijdt een tentoonstelling aan de fotowerken van de Nederlandse Inez van Lamsweerde. Tot en met 18 augustus.

Centre d'Art Contemporain in Genève presenteert tot en met 29 september Shooting Divas, een video-opera van Pipilotti Rist.

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich is een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het oude China. Tot en met 14 juli.

In galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen, monumentaal aandoende installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi.

NEW YORK

Torn Works on Paper omvat een selectie uit het werk van wijlen Chingo Ho Cheng en is tot en 31 juli te bezichtigen in galerie Janos Gat (1100 Madison Avenue, t.h.v. 82nd Street).

Tekeningen van het mannelijk naakt door Paul Cadmus zijn te zien in galerie Moore (Fifth Avenue, t.h.v. 56th Street). Tot en met 26 juli.

Uniek keramisch werk van Pablo Picasso, afkomstig uit de Jacqueline Picasso-collectie. Tot en met 14 juli in Hammer (33 West 57th Street).

From Bauhaus to Pop: Masterworks given by Philip Johnson is een verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, alsmede posters, ontwerpen en architectonische modellen. Tot en met 3 september in het Museum of Modern Art (11 West 53rd Street).

Tot en met 14 september Meredith Monk: Archeology of an artist, in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street).

Werk van de graficus Antonio Frasconi is verzameld in de Grolier Club (47 East 60th Street), The Books of Antonio Frasconi: 50 Years (tot en met 31 juli).

Het Guggenheim Museum Soho (575 Broadway) gaat op de virtuele toer met de ENEL Electronic Reading & ENEL Virtual Reality Gallery, waarbij bezoekers door prominente werken uit de beeldende kunst en literatuur 'lopen' met behulp van geluiden, beelden en gesimuleerde bewegingen.

De eerste omvattende tentoonstelling van vroeg Amerikaans werk van Marc Chagal is tot en met 4 augustus te bezichtigen in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

In de National Academy for Design (1083 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) is tot en met 1 september de 171ste jaarlijkse expositie te bezichtigen. Met werk van Will Barnet, Paul Cadmus, Wolf Kahn en Philip Pearlstein.

Hoe poëzie werd en wordt gebruikt door choreografen is te zien in NYPL for the Performing Arts (Lincoln Center, Broadway, t.h.v. 64th Street). Tot en met 20 juli.

BELGIE

De Fondation pour l'architecture bestaat tien jaar en viert dat met een overzicht van de Art Decostijl van de jaren twintig en dertig, die zijn stempel heeft gedrukt op Brussel (Palais Stoclet, Victor Horta). Van 25 juni tot 1 december foto's, maquettes en decoraties in de Kluisstraat 55 Brussel.

Uit de 709 inzendingen voor de 'Europaprijs voor Schilderkunst' van de stad Oostende is werk geselecteerd van vijfendertig kunstenaars. Het Museum voor Schone Kunsten in Oostende heeft er een tentoonstelling aan gewijd. Tot en met 29 augustus.

Negen Belgische, drie Nederlandse, een Franse en een Oosterijkse galerie presenteren vanaf zaterdag een 'staalkaart van de internationale jonge kunstscène' in Expo Knokke, CC Scharpoord in Knokke. Tot en met 28 juli.

'Wereld je bent een geduldig woord.' Deze dichtregel van Rutger Kopland is dit jaar uitgangspunt voor Watou Poëziezomer 1996. Anders dan voorgaande jaren, waarin steeds één figuur centraal stond, is het poëziefestival gecentreerd rond vier beeldend kunstenaars: Marcel Broodthaers, Roel d'Haese, Aernout Mik en Carlo Mistiaen. Centrale dichters zijn dit jaar onder anderen Benno Barnard, Hugo Claus, Ed Leeflang, Paul van Ostaijen en Rutger Kopland. Van 7 juli tot en met 8 september dagelijks van 14 tot 19 uur.

Het overzicht van sierkunstenaar en edelsmid Jan Eisenloeffel, dat in april en mei in het Singer Museum in Laren te zien was, is naar Gent verhuisd. Tot en met 15 september in het Museum voor Sierkunst en Vormgeving.

Wie naar Brussel gaat, móet met Ilya Kabakov het dak op. De Russische kunstenaar, die vorig jaar nog een grote expositie had in het Centre Pompidou in Parijs, heeft een reusachtige installatie gemaakt voor de grote zalen van het Paleis voor de Schone Kunsten, waarbij het publiek bij nacht op een loopbrug over de daken van een imaginaire stad stommelt. Tot en met 8 september.

De collectie Marvin en Janet Fishman is een van de belangrijkste op het gebied van de Duitse beeldende kunst in de jaren twintig en dertig. Onlangs onder de titel Kunst als Verzet in Het Paleis in Den Haag te zien, nu in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De tentoonstelling geeft een boeiend overzicht van de geëngageerde kunst van de Weimarrepubliek, met werk van Ludwig Meidner, Otto Dix en George Grosz. Tot en met 8 september.

ITALIE

Verdi's Aida in de Tempelvallei van Agrigento (Sicilië) van 6 tot en met 21 juli. Regie, kostuums en decors van Vittorio Rossi; choreografie: Pieter van der Sloot; koor van 122 leden en orkest Città di Verona onder leiding van Enrico De Mori. In de hoofdrollen Wilhelmina Fernandez (Aida) en Giuseppe Giacomini (Radames).

Umbria Jazz Festival in de Giardini del Frontone, Perugia, met o.a. Keith Jarrett (12 juli), Herbie Hancock en Michel Petrucciani (13 juli), Phil Collins (15 juli) en Sonny Rollins (18 juli). Tel. 0039-75-5730330.

Het Rossini Opera Festival in Pesaro is van 10 tot en met 24 augustus: Ricciardo e Zoraide, l'Occasione fa il ladro, Matilde di Shabran, La morte di Didone en het Gustav Mahler Jugendorchester onder Claudio Abbado. Inlichtingen 0039-721-30161; reserveren van 1 tot en met 26 juli 10-13 u. 0039-721-33184.

Twaalf jonge Italiaanse etsers, tot en met 19 juli in Galleria Ergy, Corso Sempione 63, Milaan.

Vlaamse miniaturen, tot en met 28 juli in Museo Barcini, Piazza de' Mozzi 1, Florence.

Het muziek- en balletfestival Romaeuropa is tot en met 23 juli op diverse lokaties in Rome.

Op het Festival van Ravenna dirigeert Riccardo Muti de Wiener Philharmoniker in Così fan tutte (5, 7 en 8 juli) en het orkest van het Teatro Comunale van Bologna in Cavalleria Rusticana (16, 18 en 20 juli).

Op 14 juli aflopende manifestaties: werk van striptekenaar Hugo Pratt (Galleria d'arte moderna, Venetië); Burgerlijke kunst in het tsaristische Rusland 1812-1851 (Villa Reale, Monza); meesterwerken van de Russische Romantiek (1812-1851) uit het Tret'jakov-museum in Moskou (Serrone della Villa Reale, Monza).

Meer over