KUNSTAGENDA BUITENLAND

De Barbican Art Gallery wijdt een overzicht aan Sergei Pavlovich Diaghilev (1872-1929), de geestelijk vader van de vermaarde Ballets Russes....

GROOT-BRITTANNIE

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: An ideal husband, Peter Hall's revival van deze produktie uit 1992, in het Theatre Royal (tot 20 april); de musical Company in het Donmar Warehouse (onbepaalde tijd); en The window in the willows in Old Vic, Allan Bennet's versie van Grahame's boek (tot 30 maart).

In de Tate Gallery in Liverpool een overzichtstentoonstelling van Susan Hiller, met werk van de afgelopen 25 jaar. In haar installaties en beelden onderzoekt zij het 'automatische schrijven' en het onderbewuste. Vanaf 20 januari, tot en met 17 maart.

Dat tapijten weven niet alleen een oosterse aangelegenheid is, toont het Barbican Centre in Londen, waar een groot aantal hedendaagse, Britse tapijten bijeen is gebracht. Woven Image, van 19 januari tot en met 25 februari.

Opera North presenteert 25 januari in het theater van Leeds een vergeten musical van Kurt Weill, Love Life. Herhalingen op 27, 30 en 31 januari.

Bernard Haitink leidt in het Londense Royal Opera House Covent Garden een nieuwe produktie van The midsummer marriage, een opera van Michael Tippett. De regie is van Graham Vick. Voorstellingen op 16, 19 en 27 januari.

In de Tate Gallery in Londen beelden van de Brit Bill Woodrow. Het recente werkvan Woodrow gaat over 'overleven'. Van 22 januari tot en met 28 april.

In de Tate Gallery in Londen een overzicht van de Britse kunstenaar Colin Self. Tot en met 24 maart.

The National Trust in Engeland, een vereniging die cultureel erfgoed aankoopt en beheert, bestaat honderd jaar. In de National Gallery in Londen eenmalig een tentoonstelling van het bezit van deze vereniging. Werk van onder anderen Titian, Velázquez, Murillo, Rembrandt en Brueghel. Tot en met 10 maart.

The Art of a Continent in de Royal Academy of Arts, de hoofdexpositie van de manifestatie Africa95 in Londen duurt nog tot en met 21 januari.

DUITSLAND De toonaangevende meubelbeurs van Keulen heeft dit jaar plaats ingeruimd voor de Italiaanse producent Cappellini, die de afgelopen twintig jaar tal van experimentele ontwerpers een springplank heeft bezorgd. De Keulse Messe laat ook een selectie Nederlandse ontwerpen zien. Van 16 tot 20 januari, Deutz-Mülheimerstrasse 20, Keulen.

De golvende kast van Shiro Kuramata, de Proust-stoel van Alessandro Mendini en de meubelobjecten van Tom Dixon, geïntroduceerd door Giulio Cappellini en te zien in het Museum für Angewandte Kunst te Keulen, An der Rechtschule, van 16 januari tot en met 3 maart.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

Verdi's opera Aïda is in het theater van Erfurt op 13, 18 en 30 januari te zien in een nieuwe produktie.

De Opera van Halle brengt op 12, 14 en 26 januari Der Graf von Luxemburg, een operette van Franz Léhar.

In de Opera van Hamburg dirigeert Gary Bertini op 21, 24 en 27 januari een nieuwe produktie van Wagner's Der fliegende Holländer. De hoofdrollen worden vertolkt door Franz Grundheber en Gabriela Benackova.

In de Gemäldegalerie Neue Meister in Dresden tot en met 25 februari de presentatie 4x1 im Albertinum, met werk van Leon Golub, Thomas Huber, Rolf Julius en Jeff Wall. Op 24 januari om 18.30 uur een lezing over geluidskunstenaar Rolf Julius; op 31 januari een lezing over de Newyorkse kunstenaar Leon Golub en het thema geweld in zijn werk.

De Nederlandse regisseur Jos van Kan regisseert Wedekind's Frühlings Erwachen in de Schauburg in München. De voorstelling gaat zaterdag 13 januari in première.

Schätze der Alhambra in Kulturforum in Berlijn geeft een beeld van de Moorse kunst en cultuur in Spanje. Tot en met 2 maart.

In het Nationaltheater in Mannheim gaat op 17 januari Die Möwe van Tsjechov in première in een regie van Gerhard Willert.

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een expositie met werk van Egon Schiele; de zogeheten 'Sammlung Leopold' uit Wenen. Tot en met 10 maart.

Van de onlangs overleden Heiner Müller gaat op 19 januari in de Keulse theater Bühnen der Stadt Philoktet in première in de regie van Thomas Bischof.

In het Museum der bildende Künste in Leipzig begint op 18 januari een overzicht van Marino Marini: schilderijen, beelden en tekeningen uit de collectie Marino Marini. Tot en met 28 februari.

In de Kunsthalle in Tübingen begint op 20 januari een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

De sopraan Eva Randova is in de Opera van Stuttgart op 21, 24, 27 en 31 januari het middelpunt in een nieuwe produktie van Richard Strauss' Salome.

Lothar Zagrosek dirigeert op 16 en 21 januari in de opera van Weimar een nieuwe produktie van Alban Bergs Wozzeck.

In de Neue Nationalgalerie in Berlijn tot en met 4 februari een retrospectief van Paul Thek.

In de Berlijnse Daad Gallerie (Kurfürstenstrasse 58) tot en met 28 januari een foto-expositie van de Newyorkse fotograaf Peter Hujar, die negen jaar geleden aan aids overleed. Hij fotografeerde kunstenaars, travestieten en ook veel mannelijk naakt.

Tokyo Novelle is een tentoonstelling van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki in Kunstmuseum Wolfsburg. Araki heeft in zijn eigen land de status van een popidool en fotografeert bij voorkeur het leven in Tokyo. Tot en met 18 februari. In hetzelfde museum een videowand met 214 monitoren waarop een show van Nina Hagen te volgen is en een laserinstallatie die een vloed van beelden op de wand projecteert: High Tech Allergy van Nam June Paik. Tot en met 21 januari.

NEW YORK Jessye Norman is op 16, 20, 24 en 27 januari te zien en te horen in de Newyorkse Metropolitan Opera, in De zaak Makropoulos van Janacek. De regie is van Elijah Moshinsky.

Met gebruik van de nieuwste technologieën kunnen bezoekers van het American Museum of Natural History (Central Park West, ter hoogte van 79th Street) een rondgang langs vijftig museumstukken maken, op de tentoonstelling Expedition: Treasures from 125 Years of Discovery.

Het Antonio Ratti Textile Center heeft onlangs in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, ter hoogte van 82nd Street) de expositie Textiles of Late Antiquity geopend, met kleden en wanddoeken uit Egypte (tot en met 7 april). Tot eind maart handgeweven wandtapijten uit de middeleeuwen en de vroege Renaissance. Tot en met 24 maart Haute Couture. En nog tot en met 28 januari de tentoonstelling Rembrandt/Not Rembrandt.

Baziotes, Kamrowski en Pollock exposeren in galerie Washburn (20 West 57th Street), Surrealism in the 1940's, tot en met 24 februari.

Room Opera II is een audio-visuele installatie van Nina Goede en Daniel Werts over drie zusters op leeftijd die op een boerderij in South Carolina samenwonen. In galerie SOHO 20 (468 Broome Street). Tevens Impressions, een fototentoonstelling van

L.A. Brown, beide tot eind januari.

In het Whitney Museum of American Art (945 Madison) de foto-expositie Moving Out, een retrospectief van Robert Frank. Tot en met 11 februari.

BELGIE Nederlands Toneel Gent brengt zaterdag om 19.30 uur de première van Het wijde land van Schnitzler in de regie en het decor van Guy van Sande. Voorstellingen in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Gent tot en met 10 februari.

Franz Marijnen regisseert De Storm van William Shakespeare in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Het is een muzikaal spektakel met Senne Rouffaer als Prospero, de verbannen vorst. Van 16 januari tot en met 4 februari in de Vlaamse Schouwburg in Brussel.

In de eenzaamheid van de katoenvelden van Koltès gaat in een produktie van het Kaaitheater op 17 januari in première in de Brusselse Kaaitheater-Studio's. Met Frieda Pittoors en Wim van der Grijn. Regie: Peter van Kraaij. Voorstellingen tot en met 27 januari.

Klassiek modern in Galerie Ronny van de Velde in Antwerpen bestaat uit werk van Henry van de Velde, Edgar Tytgat, Constant Permeke, Paul Delvaux, Kandinsky, Magritte en anderen. Tot en met 21 januari.

Keramische en bronzen beelden van José Vermeersch in het Cultureel Centrum Hasselt. Tot en met 11 februari.

Toneelgroep Amsterdam maakt met Barnes' Beurtzang een tournee door België. Vanavond en zaterdag nog in Gent (Minard), van 16 tot en met 20 januari in Antwerpen (deSingel), op 23, 24 en 25 januari in Leuven (Stadsschouwburg), op 26 en 27 januari in Brugge (Stadsschouwburg) en op 31 januari, 1, 2 en 3 februari opnieuw in Gent.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel D'Est, Au bord de la fiction, een multi-media installatie van de filmmaakster Chantal Akerman. Ze vertaalde de tweedimensionale 'ruimte' van de filmprojectie naar een driedimensionale installatie in een museum. Het 'basismateriaal' van deze installatie is Akerman's film D'Est uit 1993. Tot en met 21 januari.

De laars en haar sok van Herbert Achternbusch gaat in de regie van Annemarie Prins in Theater Zuidpool (Lange Noordstraat 11) in Antwerpen. Op 12 en 13 januari, 17 tot en met 20 en 24 tot en met 27 januari.

ZWITSERLAND In Musee des Beaux-Arts in Bern een grote tentoonstelling met vroeg - en vaak verrassend - werk van Chagall, uit de periode 1907-1917. De werken zijn geleend uit de nalatenschap van Chagall en musea wereldwijd. Tot en met 28 februari.

De kunstenaar Gregor Scheider onderzoekt het begrip 'ruimte', onder meer door muren voor de muren van zijn eigen huis te bouwen, of nieuwe ruimten in bestaande ruimten. Dit laatste heeft hij ook gedaan in de Kunsthalle van Bern, waar hij nu gedeelten van zijn eigen huis tentoonstelt. Tot en met 6 maart.

De Franse barokspecialist Michel Corboz leidt in de Opera van Genève een nieuwe produktie van Monteverdi's Il ritorno d'Ulisse in patria, op 12, 14, 15, 17 en 18 januari.

In het grafisch oeuvre van Picasso nemen zijn geïllustreerde boeken een bijzondere plaats in. In het Kunstmuseum in Basel is een groot aantal van deze boeken - afkomstig uit een privéverzameling - voor de expositie aangevuld met grafisch werk uit het Kupferstichkabinett van Basel. Pablo Picasso - Die illustrierten Bücher, tot en met 10 maart.

Schilderijen en objecten van Max Bill in Galerie Jamileh Weber, Waldmannstrasse 6 in Zürich. Tot en met 2 maart.

In Kunsthaus Zürich de grote tentoonstelling 100 Jahre Kino: Illusion, Emotion en Realität. De zevende kunst (film) op zoek naar de andere zes. Parallelen worden getrokken met werken van Balla, Duchamp, Giacometti, Goya en vele anderen. Tot en met 25 februari.

ITALIE In het Palazzo Pitti in Florence tot en met 29 februari 31 gerestaureerde onbekende meesterwerken (waaronder een Kruisiging van Rafael's leermeester Perugino), die uit het depot komen.

Tekeningen van 100 Italiaanse meesters van de zesde tot de twintigste eeuw, tot en met 29 februari in Palazzo Abatellis, Palermo.

De reizende tentoonstelling van 20ste-eeuwse Italiaanse kunst van de publieke omroep RAI is tot en met 20 februari te zien in Palazzo Martinego in Brescia.

Devotiepraktijken van de vierde tot de eerst eeuw voor Christus in Zuid-Latium, tot en met 30 april in het archeologisch museum in Frosinone.

Ruim 150 tekeningen van de architect-archeoloog Bianchi (1787-1849), tot eind januari in Palazzo Reale, Napels; daarna in de Accademia di San Luca, Rome.

Aflopende manifestaties: 103 vedute van Venetië van de etser Luca Carlevarijs (1663-1730), tot en met 20 januari in Palazzo Clabassi, Udine; De eerste Mondriaan, tot en met 21 januari in Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Rome.

De Opera van Bologna speelt op 12, 13, 14, 16, 17, 18 en 19 januari een komisch werk van de achttiende-eeuwer Paisiello, La Molinara.

Riccardo Chailly leidt in de Milanese Scala Puccini's Madama Butterfly, met in de hoofdrol de Russische sopraan Gorchakova. Nog te zien op 14, 16, 19, 24, 27, 28 en 30 januari.

Geopend: de twaalf kamers van de doge in het Dogenpaleis in Venetië; in het Brera-schilderijenmuseum in Milaan zes nieuwe zalen, waar recente aankopen en vergeten meesterwerken zijn tentoongesteld. In Palermo het eerste Italiaanse radiologisch museum; in Rome de Theater Music Hall.

FRANKRIJK

Wegens grote belangstelling is de tentoonstelling van Paul Cézanne in het Grand Palais in Parijs met een week verlengd. Tot en met 14 januari.

La Bayadère, een choreografie van Rudolf Noerejev, door het Ballet de l'Opéra National de Paris, tot en met 30 januari in de Opéra de Paris-Bastille.

Bartabas' bonte gezelschap Zingaro heeft zijn tenten opgeslagen in Aubervilliers (Avenue Jean-Jaurès) in Parijs. In een houten theater is tot en met 20 februari het spektakel Chimère te zien.

Tekeningen en karikaturen van Federico Fellini in Galerie Kiron (Rue de la Vacquerie) in Parijs. Tot en met 17 februari.

Goldoni's Knecht van twee meesters gaat als L'Arlecchino Servitore di due Padroni in de regie van Serge Lipszyc voor onbepaalde tijd in Théâtre du Ranelagh in Parijs.

De serie voorstellingen van Dans la solitude des champs de coton van Koltès in de regie van Patrice Chéreau in het theater Odéon in Parijs, is verlengd tot en met 28 januari.

Een overzicht van fotograaf Henri Cartier-Bresson in het Centre National de la photographie in Hotel Salomon-de-Rothschild (rue Berryer) in Parijs, tot en met 22 januari; tevens een overzicht van August Sander.

Marlene Dumas exposeert in Galerie Samia Saouma (rue des Coutures-Saint-Gervais) in Parijs. Tot en met 11 februari.

In Galerie du Jeu de Paume (Place de la Concorde) in Parijs een overzicht van het werk van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder Sam Francis, die zich in de jaren vijftig in Frankrijk vestigde. Les Années parisiennes (1950-1961). Tot en met 18 februari.

De Amerikaanse kunstenaar en schrijver Allan Sekula fotografeerde havens over de hele wereld, en schreef daar zelf de teksten bij. Zijn Fish Story is te zien in het Musée des Beaux Arts et de la Dentelle in Calais. Tot en met 25 februari.

Het Musée national des Arts et Traditions Populaires in Parijs toont foto's uit de 'goede oude tijd' van jaarfeesten en kermissen. Photos foraines 1900-1960, tot en met 31 januari.

Meer over