KUNSTAGENDA BUITENLAND

Van 1 tot en met 5 november in de Messe Düsseldorf de vierde editie van Art Multiple, de internationale kunstmarkt voor grafiek, sculpturen en objecten....

DUITSLAND

In het Grosses Haus van het Staatstheater van Mainz tot en met 29 oktober, op 5, 10 en 19 november Endstation Sehnsucht van Tennessee Williams in de regie van Antoine Uitdehaag.

Kunstschatten uit de kerken en kloosters van Keulen, die over de wereld verspreid raakten, zijn bijeengebracht in de Josef-Haubrich-Kunsthalle in Keulen. Lust und Verlust, van 28 oktober tot en met 28 januari.

In de Kunstverein in Frankfurt 100 Jahre-100 Bilder, een overzicht van de geschiedenis van de fotografie. Tot en met 26 november.

Peter Sellars regisseert I was looking at the ceiling and than I saw the sky, een voorstelling in het Thaliatheater in Hamburg. Tot en met 18 november.

De Kunsthalle in Düsseldorf heeft het werk van de Amerikaan Jackson Pollock (1912-1956) en de Mexicaan David Alfaro Siqueiros (1896-1974) bij elkaar gebracht. De twee kunstenaars ontmoetten elkaar eind jaren dertig, maar sloegen een heel verschillende weg in. Pollock staat bekend om zijn abstract expressionisme, Siqueiros om zijn sociaal geëngageerde muurschilderingen. Tot en met 3 december.

De tentoonstelling Moskou-Berlijn/Berlijn-Moskou in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn schetst een panorama van de culturele relaties van de twee steden. Over de overeenkomsten en verschillen tussen Moskou en Berlijn, Hitler en Stalin, kunstenaars en monteurs. Tot en met 7 januari.

Kunstmuseum Wolfsburg besteedt met Xtoone aandacht aan de pretentieloze kunst van Georg Herold (1947). Hij gebruikt vreemde materialen als kaviaar en nagels voor zijn werk. Tot en met 5 november in Kunstmuseum Wolfburg, Porschestrasse 53 in Wolfsburg. Tegelijkertijd in het museum Tuning up 3. Werk van Stanley Brouwn, Bruce Nauman, Gilbert & George en James Welling. Tot slot in het Kunstmuseum Empty heaven, vijfenvijftig kleurenfoto's van Paul Graham die hij maakte in Japan tussen 1989 en 1995. Tot en met 12 november.

In het museum voor Moderne Kunst in Frankfurt Change of Scene VIII, de achtste in een serie tentoonstellingen met dit keer werk van Beat Streuli, Ilya Kabakov, Thomas Ruff en Gerhard Richter. Tot en met 14 januari.

ITALIE

Hommage aan de filmregisseur-dichter-schrijver Pier Paolo Pasolini ter herdenking van zijn gewelddadige dood op 2 november 1975: vertoning van al zijn films, shows, discussies, de kostuums uit de film Medea en de aan Pasolini opgedragen tekeningen van Paradjanov. Van 3 november tot half december in Palazzo delle Esposizioni, Rome. Tel. 00 (39) 6 4745903/42.

De eerste Mondriaan: tentoonstelling over de Amsterdamse jaren (1892-1912) van Mondriaan, aangevuld met werk uit de daarop volgende kubistische periode. Deze expositie, na 1956 de tweede grote Mondriaan-expositie in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna in Rome, was vorig jaar gedeeltelijk te zien in het Amsterdamse Gemeente Archief. Vanaf vandaag tot en met 21 januari.

Francesco Podesti, een van de grootste 19de-eeuwse schilders van Italië die zich liet inspireren door Rafael, tot en met 12 december in Mole Vanvitelliana, Ancona.

Kleine werken van het Tweede Futurisme, tot en met 29 november in Arte Centro, Milaan.

Aflopende manifestaties: de magische kunst van de advocaat-schilder-tovenaar Giorgio Griffa (tot en met 5 november in Palazzo Racani-Arroni, Spoleto); Renaissance-miniaturen uit misboeken en brevieren (tot en met 10 november in de Sixtijnse zaal van de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek); Italiaanse etsen van Dürer (tot en met 10 november in Museo Civico, Bolzano).

In Varese is het eerste video-museum van Italië geopend, met 900 video's van de verzamelaar Luciano Giaccari van grote culturele gebeurtenissen van de laatste twintig jaar.

Italiaanse tekeningen uit het Rijksmuseum in Amsterdam, tot en met 17 december in het Nederlands universitair kunsthistorisch instituut, Florence.

Art Gallery Internet in Rome (Via degli Irpini 30) is de eerste Italiaanse galerie die via Internet de kunst wil bevorderen door uitwisseling van afbeeldingen en informatie.

In een grot bij Lecce, in de hiel van Italië, zijn resten gevonden van grote prehistorische dieren en wapens en gebruiksvoorwerpen uit de bronstijd.

De Keulse operaregisseur Willy Decker, in Amsterdam bekend van een prachtige Wozzeck, ensceneerde voor de Parijse Opéra-Bastille Tsjaikovski's Evgeni Onegin, op z'n Frans Eugène Onéguine. De nieuwe produktie speelt zich af op 4, 9, 11, 14, 17 en 22 november, met Solveig Kringelborn, Randi Stene, Anthony Michaels-Moore en Franco Farina onder muzikale leiding van Alexander Anissimov.

Herhalingen in maart en april.

FRANKRIJK

Vijf musea in Tours (Muséum d'Histoire Naturelle, Musée du Compagnonage, Musée des Beaux-Arts, Atelier Patrimoine en Historial de Touraine) werken samen in een museumroute, speciaal voor blinden en slechtzienden. Informatie tel. 00 33 47641331.

Van de twaalfde tot en met de veertiende eeuw was Limoges een centrum van emaille-bewerkers. Het Louvre in Parijs presenteert haar collectie emaille en die van het Newyorkse Metropolitan Museum of Art, tot en met 22 januari in de Napoleonzaal.

Op de vijfde etage van Centre Georges Pompidou in Parijs tot en met 12 februari Féminin - Masculin, le sexe de l'art: vijfhonderd schilderijen, sculpturen, video's en foto's, geïnspireerd door dit thema. Tot en met 12 februari.

Op 3 november begint in het Institut Néerlandais in Parijs een tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Fred Brommet, die in de jaren vijftig in Parijs woonde en werkte (tot en met 3 december). Vanaf 9 november heeft het instituut een schilderijenoverzicht van Dick Ket in huis (tot en met 17 december).

In het Centre Georges Pompidou in Parijs een aantal nieuwe tentoonstellingen: surrealistische tekeningen in de Galerie d'art grafique en nieuwe aanwinsten schilderkunst, architectuurtekeningen en fotografie.

In het oude tolhuis (1a Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons) in Straatsburg begint op 4 november een tentoonstelling over de Arte Povera en een van haar belangrijkste vertegenwoordigers, Emilio Prini. Tot half januari.

Hoe heeft film de 'geest' en mentaliteit van deze eeuw beïnvloed? Wat is de relatie van film met beeldende kunst en architectuur? Het Musée des Beaux-Arts in Tourcoing probeert aan de hand van de collectie van de Cinémathèque française antwoord te geven op deze vragen. L'art et le 7e art, tot en met 8 januari 1996.

Jeffrey Tate en de regisseur Graham Vick leiden in de Parijse Opéra-Bastille een nieuwe produktie van Grandeur et décadence de la ville de Mahagonny - beter bekend als Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, de opera van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Felicity Palmer, Robert Wörle, Franz Hawlata en Marie McLaughlin zingen en spelen tot en met 7 november de hoofdrollen in dit (omgekeerde) Utopia in de Woestijn, in een decor van Maria Björnson. De operaproduktie gaat vergezeld met een programma Autour de Kurt Weill, en krijgt in het Amphithéâtre van de Bastille van 13 tot en met 17 november een vervolg in de vorm van Der Jasager ('Celui qui dit oui'), een kameroperaatje van Brecht en Weill. Informatie tel. 00 (33) 44731300.

Zestig jaar na de laatste grote Paul Cézanne-expositie in Parijs, wijdt het Grand Palais in Parijs tot en met 7 januari een retrospectief aan deze wegbereider van de moderne schilderkunst. Met meer dan honderd doeken, tientallen aquarellen en tekeningen.

BELGIE

Jan Fabre is met zijn nieuwste produktie Universal Copyrights 1 and 9, die deze week in première ging, nog vanavond en zaterdag in het Kaaitheater-Luna in Brussel (informatie: 00 32 2 2015959), op 3 en 4 november in de Rotterdam, op 9, 10, 11 en 12 november in deSingel in Antwerpen (informatie: 00 32 32483800).

In Gent van 1 tot en met 4 november het theaterfestival Victoria Festival dat zich in Kunstencentrum De Voorruit, het Nieuwpoorttheater en Theater Victoria afspeelt. Opening op 1 november door P'tit Mec, Dikke Neck. Verder veel voorstellingen van jonge, vooral Vlaamse en Nederlandse theatermakers. Informatie: 00 32 92672828.

Het paneel van de Rechtvaardige Rechters van het veelluik De aanbidding van het Lam Gods van Van Eyck is sinds 1934 spoorloos. In de St Pietersabdij in Gent gaat de expositie De stoutmoedige diefte van het Lam Gods in op de aandacht die aan deze kunstroof is besteed. Tot 7 januari.

Het retrospectief van de Tsjechisch-Franse beeldhouwer Vladimir Skoda in Atelier 340 (De Rivierendreef 340) in Brussel is verlengd tot en met 29 oktober.

Vanaf zaterdag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent etsen van Jules de Bruycker en houtsneden van Edgard Tytgat. Tot en met 10 januari.

In de geest van Fluxus belicht de Fluxus-beweging die onstond in Duitsland en Amerika en die wordt gezien als een van de meest experimentele kunstbeweging in de jaren zestig. Met videodocumenten, films en reconstructies van onder anderen John Cage, Wim T. Schippers en Nam June Paik. Tot en met 28 januari 1996 in het Hessenhuis (Falconrui 53) in Antwerpen.

Hoe verhoudt mode zich tot de beeldende kunst. Die vraag is uitgangspunt voor de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Mode en kunst vanaf de jaren zestig worden naast elkaar getoond: creaties van Saint Laurent, Dior en Chanel tegenover kunst van Warhol, Keith Haring en Cindy Sherman. Tot en met 6 januari.

Een nieuwe installatie van Mario Merz in de Vera Van Laer Gallery, Hoogstraat 11-13 in Antwerpen. Tot en met 30 november.

Het Audi Jazz Festival gaat zijn derde week in: vanavond zangeres Dee Dee Bridgewater met A Tribute to Horace Silver (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel); maandag pianist Ahmad Jamal (Stadsschouwburg, Antwerpen); dinsdag saxofonist Joe Lovano (Foyer Culturel, Eigenbrakel), Tuck & Patti (Cultureel Centrum, Mechelen); woensdag saxofonist James Carter (Espace Senghor, Brussel), donderdag pianist Mal Waldron (Lion s'Envoile, Luik).

Van 28 oktober tot en met 5 november de 12de Internationale Kunst- & Antiekbeurs Brugge in de Stadshallezalen Belfort in Brugge. Dagelijks geopend van 14 tot 20 uur.

Vlaanderen en Castilië onderhielden vruchtbare contacten op het gebied van handel en cultuur. In de gotische kathedraal van Antwerpen is een expositie gewijd aan de gezamelijke erfenis van de 15de en 16de eeuw. Schilderijen en andere kunstvoorwerpen uit kerken en kathedralen in de regio Castilla y León tonen de wisselwerking tussen Noord en Zuid. Tot en met 10 december.

De tentoonstelling In de schaduw van de piramiden in het Museum voor Fotografie in Antwerpen omvat ruim honderd foto's die een indruk geven van hoe 'de westerling' in de 19de eeuw aankeek tegen de Oosterse Wereld. Tot en met 19 november.

GROOT-BRITTANIE

Nooit eerder geëxposeerd werk van David Hockney maakt deel uit van een retrospectief dat de Royal Academy of Arts in Londen wijdt aan deze gevierde Engelse kunstenaar. Portretten, lanschappen, stillevens en decor-ontwerpen zijn uit museum- en privécollecties alle hoeken van de wereld bijeengebracht. Van 9 november tot en met 25 januari.

In de Waddington Galleries (11 Cork Street) in Londen tot en met 18 november recente schilderijen van Fiona Rae.

Designing messages in het Design Museum in Londen wil het belang van de postzegel voor het grafisch vak onderstrepen. Met voorbeelden van Piet Zwart, M.C. Escher, Edmond Dulac en Jean-Michel Folon. Tot en met 11 februari.

In de Haywart Gallery in Londen een grote tentoonstelling met kunst van Europese kunstenaars uit de periode van het nazi-regime, Art and Power: Europe under the Dictators 1930-1945. Tot en met 21 januari.

Look at me when I'm talking to you! is een show met de onnavolgbare Dame Edna, die wordt bijgestaan door Sir Les Patterson, Sandy Stone en natuurlijk, Madge Allsop. Vanavond en zaterdag nog in Manchester Palace Theatre, van 30 oktober tot en met 4 november Bristol Hippodrome. Tournee tot half december.

J. B. Priestley schreef An Inspector Calls. The Royal National Theatre speelt deze thriller in het Garrick Theatre in Londen. 'The production of the year.' volgens The Guardian. Informatie: 00 44 (1) 714945085.

Harold Pinter speelt zelf de hoofdrol in zijn eigen stuk The Hothouse. David Jones regisseerde deze 'black comedy' die in het Comedy Theatre (Panton Street) in Londen staat. Informatie: 00 44 (1) 713691731.

David Bowie maakt in november een tournee door Engeland. Op 14 en 15 november geeft hij concerten in het Wembley Stadion. Informatie: 00 44 (1) 819001234.

In het Gielgud Theatre in Londen Communicating Doors, het 46ste stuk van Ayckbourn. Met Julia McKenzie en Adie Allen. Informatie: tel. 00 (44) 1714945065.

OOSTENRIJK

De Weense Kunsthalle wijdt een retrospectief aan de Amerikaanse Dara Birnbaum, een van de meest toonaangevende media-kunstenaars van dit moment. Behalve bekend ook nieuw werk: Erwartung, een installatie gebaseerd op de gelijknamige opera van Schönberg. Tot en met 19 november.

De expositie Positionen in Atelier im Augarten (Scherzergasse) toont hedendaagse kunst uit Zuid-Tirol. Met werk van Gotthard Bonell, Arnold Mario Dall'o, Jörg Hofer, Florin Kompatscher, Erich Kofler, Heinz Mader, Manfred A. Mayer en Carmen Müller. Tot en met 12 november.

In de serie tentoonstellingen in de Kunsthal in Wenen met als thema 'kunst en nieuwe media' een retrospectief (video's, installaties en boekontwerpen) van de Amerikaanse kunstenaar Gary Hill. Tot en met 19 november.

In perfect harmony - zeventig schilderijen van Van Gogh tot Mondriaan bijeengebracht vanwege de lijst - in de Kunstforum Bank Austria in Wenen. Tot en met 26 november.

NEW YORK

Behalve ruime aandacht aan Rembrandt en Goya in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue & 82nd Street) een niet minder interessante collectie miniaturen die de afgelopen decennia zijn verzameld, waaronder zo'n 150 schilderijen en 40 manuscripten afkomstig van de Russische Academie der Wetenschappen. Page of Perfection: Islamic Miniatures, tot en met 12 december.

Antonio Muntadas beantwoordt in StoreFront for Art & Architecture (97 Kenmare Street) op beeldende wijze de rethorische vraag of New York een museum op zich is. New York: City Museum? Tot half november.

In het noordelijk gedeelte van New York City, in het Bronx museum of the Arts (1040 Grand Concourse), geeft kunstenares Zhang Hongtu met de expositie Material Mao haar visie op communistisch China. Aangevuld met werk van geestesgenotes. Tot half januari 1996.

Fotograaf Bill Burke is sinds lange tijd weer in New York met een persoonlijke documentaire over Zuidoost-Azië, geënt op zijn nieuwe boek Mine Fields. Bij Gallery 292 (120 Wooster Street), tot en met 4 november.

In de luwte van de grote Mondriaan-expositie in het MoMA tot en met 10 november vroegere werken van Mondriaan bij Sidney Janis (110 West 57th Street).

SPANJE

De Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc) in Barcelona heeft tot en met 5 november tekeningen en maquettes in huis van de Japanse architect Arata Isozaki.

In Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofia in Madrid tot en met 9 januari driehonderddertig tekeningen van Modigliani uit de collectie van zijn mecenas Paul Alexandre.

Georges Rouault was een van de schilders uit het Franse expressionisme die zich vooral liet inspireren door religie. De Fundación Juan March (Castello 77) in Madrid heeft tot en met 14 januari een tentoonstelling met vijfendertig doeken van Rouault, afkomstig uit particuliere verzamelingen.

Meer over