KUNSTAGENDA BUITENLAND

Werk van meer dan vijftig verschillende kunstenaars verzameld in Made to Order: America's Most Wanted Paintings: An Artists Project, een interpretatie van een onlangs gehouden onderzoek naar de voorkeuren van het Amerikaans kunstminnend publiek....

NEW YORK

Drie tentoonstellingen in het Bronx Museum of the Arts (1040 Grand Concourse, ter hoogte van 165th Street): Prisoners, een installatie van Judite Dos Santos, beeldhouwwerken en installaties van Renée Stout en Material Mao, afbeeldingen van de voormalige Chinese leider door Zhang Hongtu.

Noorse volkskunst in Amerikaans perspectief in de tentoonstelling The Migration of a Tradition in het Museum of American Folk Art (2 Lincoln Square, Columbus Avenue ter hoogte van 65th Street). Tot en met 7 januari.

Galerie Rosenberg and Kaufman (115 Wooster Street) exposeert werk van vrienden en collega's van wijlen Edvins Strautmanis, onder wie Frederick Brown, Vija Celmins, Edvard Lieber en Richards Ruben.

Family Matters bestaat uit beeldhouwwerken van Lori Greene en wandkleden van Deborah Willis in galerie Steinbaum Krauss (132 Greene Street).

Het Fashion Institute of Technology (7th Avenue, ter hoogte van 27th Street) heeft tot en met 19 januari twee exposities: Paris Modern: The Swedish Ballet, 1920-25, met zo'n 250 objecten waaronder tekeningen, kostuums en decor-ontwerpen. En Metalmania, een retrospectief van het werk van sieraden-ontwerper Robert Lee Morris.

FRANKRIJK Qui est là is een 'theateronderzoek' van Peter Brook naar het thema van Hamlet. Tot en met 31 januari in Bouffes du Nord (boulevard de la Chapelle) in Parijs.

Dans la solitude des champs de coton van Koltès in de regie van Patrice Chéreau. In het theater Odéon in Parijs, tot en met 14 januari.

De Comédie Française speelt Le Misanthrope van Molière, tot eind april.

De Opéra-Bastille speelt Puccini's La bohème in een nieuwe produktie onder leiding van James Conlon en regisseur Jonathan Miller. In de hoofdrollen zijn afwisselend Roberto Alagna en Roberto Aronica (Rodolfo) en Leontina Vaduva en Cristina Gallardo-Domas (Mimi) te zien. De lange reeks voorstellingen loopt tot en met 23 januari. Hoe heeft film de 'geest' en mentaliteit van deze eeuw beïnvloed? Wat is de relatie van film met beeldende kunst en architectuur? Het Musée des Beaux-Arts in Tourcoing probeert aan de hand van de collectie van de Cinémathèque Française antwoord te geven op deze vragen. L'art et le 7e art, tot en met 8 januari.

De grote Cézanne-tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs loopt af op 7 januari.

Een overzicht van fotograaf Henri Cartier-Bresson in het Centre National de la photographie in Hotel Salomon-de-Rothschild (rue Berryer) in Parijs, tot en met 22 januari; tevens een overzicht van August Sander.

Marlène Dumas exposeert in Galerie Samia Saouma (rue des Coutures-Saint-Gervais) in Parijs. Tot en met 11 februari.

De expositie Soyons sérieux... in het Musée d'Art Moderne Villeneuve d'Ascq geeft een beeld van kunst uit de jaren tachtig en negentig, samengesteld uit de collecties van de Franse regionale kunstinstellingen. Met werk van Acconci, Bazile, Boltanski, Cragg, Dokoupil, Koons, Naumann, Ozone, Vilmouth, Woodrow en vele anderen. Tot en met 14 januari.

Met Galerie des 5 continents brengt het Musée national des Arts d'Afrique et d'Océanie in Parijs werk van een kunstenaar uit Ivoorkust (Frédéric Bruly Bouabré), uit Arizona (Joe Ben Junior), Vietnam (Huang Yong Ping), Frankrijk (Bertrand Lavier) en Australië (David Malangi). Tot half januari.

In het oude tolhuis (1a Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons) in Straatsburg een tentoonstelling over de Arte Povera en Emilio Prini. Tot half januari.

In Maison de Balzac (Rue Raynouard 47) in Parijs een tentoonstelling over Balzac's avontuur als uitgever en drukker. Tot en met 7 januari.

In het Institut de France (Quai de Conti 23) in Parijs een expositie van Italiaanse tekeningen uit het museum Condé de Chantilly. Met werk van Pérugin, Filippino Lippi en Michel-Ange. Tot en met 8 januari.

BELGIE De Hongaarse dirigent Ivan Fischer en de Duitse meesterregisseur en ontwerper Karl-Ernst Herrmann leiden in de Opera van Brussel een schitterende produktie van Rossini's Il Turco in Italia. In de hoofdrollen zingen onder anderen Tiziana Fabbricini en de bariton José van Dam. Voorstellingen tot en met 7 januari.

De film mag dit jaar honderd jaar bestaan, de fascinatie van de mens voor het beeld is veel ouder. In de Caserne Fonck (Rue Ransonnet) in Luik een bezinning op de betekenis van 'het beeld'; Regard de l'homme sur l'image. De expositie is opgezet als een 'interactieve wandeling in de tijd en in de ruimte van het bewegende beeld'. Met onderweg magische lantaarns, de bioscoop van de gebroeders Lumière, de eerste televisies en veel virtuele beelden. Tot en met 17 maart.

Nog tot en met 6 januari in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een tentoonstelling over de verhouding tussen mode en beeldende kunst, vanaf de jaren zestig. Creaties van Saint Laurent, Dior en Chanel tegenover kunst van Warhol, Keith Haring en Cindy Sherman.

In de Oud Sint-Jan in Brugge nog tot en met 7 januari recente sculpturen van Britse kunstenaars. Onder anderen met Tony Cragg, Richard Deacon, David Nash, Cornelia Parker.

Vijftig jaar na het overlijden van schilder en tekenaar Alfred Ost, presenteert het AMVC (Minderbroederstraat 22) in Antwerpen een selectie uit de eigen verzameling. Tot en met 12 januari.

In het Museum voor Schone Kunsten in Gent etsen van Jules de Bruycker en houtsneden van Edgard Tytgat. Tot en met 10 januari.

Harry is alleen met Kerst. Althans, als hij niets onderneemt. Maar zal hij wel wat ondernemen? Harry's Christmas, een voorstelling over de omgangscodes rond Kerstmis, is in een regie van Hugo van Laere tot en met 13 januari te zien in Arca (Sint Widostraat 3-4) in Gent.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel D'Est, Au bord de la fiction, een multi-media installatie van de filmmaakster Chantal Akerman. Het is voor het eerst dat de cineaste de tweedimensionale 'ruimte' van de filmprojectie vertaalt naar een driedimensionale installatie in een museum. Het 'basismateriaal' van deze installatie is Akerman's film D'Est uit 1993. Tot en met 21 januari.

Werk van 111 hedendaagse kunstenaars uit België en Luxemburg op de tentoonstelling Confrontaties in Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) en de bibliotheek (Martelarenlaan 17) in Hasselt. Werk van Fabre, Tuymans, Panamarenko en anderen. Tot en met 14 januari.

Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (Leuvenstraat 32) toont de recente plannen van architect en beeldend kunstenaar John Körmeling, maker van onder meer De Platte Auto. Tot en met 14 januari eveneens sculpturen, installaties en tekeningen van de Duitse kunstenaar Bernd Lohaus.

GROOT-BRITTANNIE De War Artists Advisory Committee gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Engelse kunstenaars opdracht de oorlog in binnen- en buitenland vast te leggen. In de Tate Gallery in Londen een grote overzichtstentoonstelling van deze 'oorlogskunst', met werk van onder anderen Edward Bawden, Henry Moore, Paul Nash en Eric Ravilious. Tot en met 24 maart.

Het Chinese Staatscircus is in Londen neergestreken. Kleurrijke kostuums, hoogstaande acrobatiek en veel muziek. Tot en met 21 januari in het Londen Rounhouse (Chalk Farm Road). Informatie: 0171-4827318.

In de Riba Heinz Gallery in Londen A different world: emigranten-architecten in Engeland in de periode 1928-1958. Met werk van Breuer, Gropius en Korn. Tot en met 20 januari.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Glass Menagerie van Tennessee Williams tot en met 16 maart in het Comedy Theatre (Panton Street); Arabia Nights: The Tales of Sheherezade, een sensuele produktie gebaseerd op de mythische Perzische verhalen, tot en met 7 januari in het Barbican Art Centre; en The Shakespeare Revue: een vrolijke revue geïnspireerd op Shakespeare-karakters, in het Vaudeville Theatre.

Schilderijen en beelden van William Turnbull in de Serpentine Gallery in Londen. Tot en met 7 januari.

Een overzicht van jonge Britse en Ierse kunstenaars in de Art Gallery & Museum in Glasgow. Tot en met 21 januari.

In de Haywarth Gallery in Londen een grote tentoonstelling met werk van Europese kunstenaars uit de periode van het nazi-regime, onder wie Nolde, Beckman, Klee en Barlach. Art and Power: Europe under the Dictators 1930-1945, tot en met 21 januari.

Het London City Ballet brengt Cinderella in een choreografie van de jonge Matthew Hart, op muziek van Prokofjev. In Sadler's Wells in Londen, tot en met 6 januari.

In het Museum of Moving Image in Londen Animation plus..., een tentoonstelling over de geschiedenis van de Britse animatiefilm. Tot en met 7 januari.

DUITSLAND In de Gemäldegalerie Neue Meister in Dresden tot en met 25 februari de presentatie 4x1 im Albertinum, met werk van Leon Golub, Thomas Huber, Rolf Julius en Jeff Wall. Op 24 januari om 18.30 uur een lezing over geluidskunstenaar Rolf Julius; een week later een lezing over de Newyorkse kunstenaar Leon Golub en het thema geweld in zijn werk.

Op drie plaatsen in Frankfurt tentoonstellingen van Inoue Yûichi: in de Galerie im Karmeliterkloster (Die Bombardierung Tokyos), in de Schirn Kunsthalle (Werke 1954 bis 1982) en in het Museum für Kunsthandwerk (Wirtschaftswachstum). Tot en met 11 februari.

In het Berlijnse Hebbel-Theater brengen zangers en het Freie Kammerorchester Berlin op 10 januari de première van een 'deutsche Operette' van Hans Magnus Enzensberger en Irene Dische. Ze schreven een nieuwe tekst op de muziek van de opera Zaide, een jeugdwerk van Mozart.

De Opera van Detmold speelt op Oudejaarsavond Johann Strauss' operette Eine Nacht in Venedig.

In de Opera van Duisburg brengt de huiséquipe tot en met 31 december (in het Duits) de beroemdste musical van Cole Porter, Kiss me Kate.

De tentoonstelling Moskou-Berlijn/Berlijn-Moskou in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn schetst de overeenkomsten en verschillen tussen Moskou en Berlijn, Hitler en Stalin, kunstenaars en monteurs. Tot en met 7 januari.

In de Hamburger Kunsthalle (Glockengiesserwall) een retrospectief van de kunstenaar Jannis Kounellis. Nog tot en met 7 januari.

De grote Amerikaanse danseres Loïs Fuller was een symboolfiguur voor Jugendstil-kunstenaars. In Villa Stuck in München een tentoonstelling met werken waarvoor Fuller model stond. Tot half januari.

In de Staatsgalerie moderner Kunst (Prinzregentenstrasse 1) in München schilderijen en grafiek van de Weense modernist Max Oppenheimer (of wel MOPP). Tot en met 21 januari.

In Bedburg-Hau, een plaats onder Kleve, in ArToll (Schmelenheide 6) een tentoonstelling van Duitse en Nederlandse kunstenaars, Vorspiel. Met werk van Frank Bezemer, Doro Krol, Jan Vos, Andrea Anatas, Ingrid Eichelhardt, Martin Müller en vele anderen. Tot en met 7 januari.

De Zuidafrikaanse kunstenares Grahame Weinbren maakte haar tweede interactieve film: een film waarin de toeschouwer de ontwikkeling van het verhaal en de karakters kan beïnvloeden, zodat een 'individuele versie' van het kunstwerk ontstaat. In de film Sonate, nu te zien in de Kunst und Ausstellungshalle in Bonn, verbindt zij scènes uit een kort verhaal van Tolstoj met scènes uit het bijbelse verhaal Judith. Tot en met 14 januari.

De beste inzendingen voor de tweejaarlijkse architectuurfotografie-prijs zijn onder de titel Mensch und Architectur te zien in galerie Aedes East, (Rosenthaler Str. 40-41) in Berlijn. Tot en met 10 januari.

ITALIE Schatten van de steppen: sieraden van de Cimmeriërs, Scythen, Sarmaten, Hunnen en andere steppenvolken van de 14de eeuw vóór tot de 10de eeuw na Christus. Tot en met 31 januari in Galleria La Rinascente (Piazza del Duomo), Milaan.

Een grote expositie over de relaties tussen Italië en Frederik II, keizer van Duitsland en koning van Sicilië, sluit de viering van het achtste eeuwfeest van zijn geboorte af. Tot en met 30 april in Palazzo Venezia, Rome.

Duizend jaar kunstprodukten van de culturen van Oost en West die elkaar aan de Adriatische zeekust hebben ontmoet. Tot en met 10 maart in het Noormannenkasteel in Bari.

Alle dertig films van de Japanse regisseur Akira Kurosawa, tot en met 22 januari in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

De deuren van Palazzo Fabroni: installaties van Michelangelo Pistoletto. Tot en met 11 februari in Palazzo Fabroni, Pistoia.

Schilderijen van 1939 tot 1989 van Giuseppe Migneco (geboren in 1908). Tot en met 15 februari in Galleria Bonaparte, Milaan.

Expositie over verfilmde opera's, tot en met 9 maart in het Theatermuseum van de Scala van Milaan.

Meer over