KUNSTAGENDA BUITENLAND

Tot en met 29 april in Musée des Beaux-Arts de Tourcoing het werk van Duitse expresionisten als Emil Nolde, Erich Heckel, Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee en Otto Dix....

FRANKRIJK

Het Musée Matisse in Lille heeft de Duitse kunstenaar Martin Lersch gevraagd een tentoonstelling samen te stellen uit de collectie van het museum. Le musée imaginaire de Martin Lersch, tot en met 31 maart.

Een retrospectief van François Auguste Ravier, een schilder die zich vooral toelegde op landschappen, tot en met 28 april in het Musée des Beaux Arts in Lyon. De 140 schilderijen en aquarellen zijn ondermeer afkomstig uit particuliere verzamelingen.

Kleine portretjes van geliefden, opgeborgen in horloges of sieraden. Tot de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw werden er heel wat vervaardigd. Het Louvre in Parijs toont ruim een honderdtal prachtexemplaren. Petits Portraits, tot en met 22 april.

Het Musée Cernuschi (7 avenue Velasquez) in Parijs toont schatten uit Nepal: beelden, schilderijen en bronzen uit de twaalfde tot de negentiende eeuw. Tot en met 19 mei.

Dennis Oppenheim exposeert zijn 'recent large-scale projects' in Galerie Lucien Durand (19 rue Mazarine) in Parijs. Tot en met 23 maart.

In het Centre Pompidou in Parijs een serie exposities over reizen. De eerste expositie is gewijd aan het thema 'grenzen' - met name de fascinatie daarvoor: van de Berlijnse tot de Chinese muur, van de Pyreneeën tot de verdedigingsmuren van Vauban.

In het musée Picasso (Hotel Biron) in Parijs een grote presentatie van alle 58 schetsboeken van Picasso. Carnets de dessin de Picasso, tot en met 6 mei.

In 1926 vervaardigde Marc Chagall een groot aantal gouaches ter illustratie van de Fabels van Fontaine. Het Musée National Message Biblique Marc Chagall in Nice er exposeert er nu 24. Tot en met 25 maart.

LUXEMBURG

Een overzicht van twintig jaar archeologisch onderzoek in Luxemburg in Musée National d'Histoire et d'Art in Luxemburg. De tentoonstelling bestrijkt een periode van de prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Empreintes du Passé, in het kader van de 'Culturele Hoofdstad' tot en met 17 maart.

DUITSLAND

Parijse stadsgezichten, landschappen en de Middellandse Zee op een tentoonstelling in het Wallraf-Richartz-Museum der Stadt Köln van de lang onbekend gebleven, Franse impressionistische schilder Armand Guillaumin. Vom spiel der Farbe, van 23 februari tot en met 5 mei.

William Turner, een van de belangrijkste schilders van de Engelse Romantiek, maakte tussen 1817 en 1844 een aantal studiereizen naar Duitsland. Hij tekende het landschap langs de Rijn en de Donau, en legde steden en historische plaatsen vast. In de Kunsthalle in Hamburg 140 werken van Turner uit deze periode. Tekeningen, aquarellen, en schetsen. Turner in Deutschland, tot en met 31 maart.

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was in zijn tijd een beroemd graficus, die zich toelegde op grootse stadsgezichten van Rome en andere antieke plaatsen. In het Wallraf-Richartz Museum in Keulen een expositie van deze grafiek, aangevuld met werk van andere Italiaanse grafici. Piranesi und die Italienische Druckgrafik des späten 18. und 19. Jahrhunderts, tot en met 31 maart.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

Het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld organiseren de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935), die vanaf de jaren zestig een belangrijke invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. In Krefeld de beelden die vragen om een rustige, gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van lichtgewicht materiaal, en de latere massieve objecten. Tot en met 21 april.

De schilders van de Franse School van Barbizon introduceerden rond 1830 een nieuwe benadering van het landschapschilderen, die vooruit liep op het impressionisme en modernisme. Het Haus der Kunst in München toont ongeveer driehonderd werken uit deze periode. Barbizon-Schule der Natur, met schilderijen van onder anderen Rousseau, Millet, Dupré en Huet. Tot en met 21 april.

Na het retrospectief van Roy Lichtenstein in het Haus der Kunst in München is het de beurt aan een andere belangrijke exponent van de late 20ste-eeuwse, Amerikaanse kunst: Frank Stella. Van 10 februari tot en met 21 april.

De Britse schilder Allen Jones maakt werk met een erotisch karakter: reeksen vrouwenbenen en ontklede poppen die ook wel dienst doen als meubels. In de Kunsthalle in Darmstadt, tot en met 17 maart.

Warhol/Basquiat/Clemente in Museum Fridericianum in Kassel toont tweeënveertig kunstwerken waarbij sprake is geweest van samenwerking tussen de kunstenaars Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en/of Francesco Clemente. Voor zover de samenstellers van de tentoonstelling weten, is het de eerste keer dat deze werken ook samen tentoongesteld worden. Tot en met 5 mei.

GROOT-BRITTANIEE

In Olympia London van 27 februari tot en met 3 maart de Spring Fine Art and Antiques Fair, waarin ook een tentoonstelling met werk van Francis Bacon en Henry Moore.

Velázquez' Portrait of Pope Innocent X is een van de twaalf doeken op de tentoonstelling van meesterwerken uit de Doria Pamphilj Gallery in Rome. Van 22 februari tot en met 19 mei zijn de doeken in de Londense National Gallery, wat heel bijzonder is want deze privécollectie wordt zelden uitgeleend.

From Brueghel to Rubens in de National Gallery of Scotland is een kleine tentoonstelling van tekeningen van de Vlamingen uit de 16de en 17de eeuw. Tot en met 17 april.

De tentoonstelling Cinemas in Britain in het architectuurcentrum RIBA in Londen trekt een spoor langs de Britse bioscooparchitectuur. Van 23 februari tot en met 5 mei.

Schilderijen en beelden van de surrealist Max Ernst in het Yorkshire Sculpture Park in West bretton. Tevens foto's van de Ernst van onder anderen Man Ray en Henri Cartier-Bresson. Tot en met 21 april.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); Company, musical uit de jaren '70 van Sondheim en Furth (Donmar Warehouse, tot en met 2 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre).

Bij de Redfern Gallery

(20 Cork Street) in Londen tot en met 6 maart schilderijen van Paul Feiler en aquarellen van Danny Markey.

Van het beroemde schilderij The Cornfield van John Constable zijn talrijke reprodukties in omloop. At home with Constable's 'Cornfield' in The National Gallery in Londen is een tentoonstelling, samengesteld van deze reprodukties. Tot en met 21 april.

The Royal Academy of Arts in Londen presenteert een retrospectief van één van Engeland's beroemdste Victoriaanse schilders: Frederic Leighton 1830-1896. Tot en met 21 april.

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

De gerenommeerde, abstract werkende kunstenaar Bridget Riley exposeert nieuwe olieverfschilderijen in de Waddington Galleries (34 Cork Street), en nieuwe gouaches in de Kartsen Schubert Gallery (41/42 Foley Street), beide in Londen. Tot en met 2 maart.

De Photographer's Gallery (7 & 8 Great Newport Street) in Londen toont werk van 17 fotografen uit Brazilië. Het overzicht geeft een goed beeld van de politieke, economische en sociale situatie in Brazilië. Zo fotografeerde Paula Sampaio de omstreden Trans-Amazonian Highway, waarvan de aanleg grote gevolgen heeft voor de locale bevolking. Tot en met 16 maart.

Colin Self exposeert schilderijen, tekeningen en grafiek in de Tate Gallery in Londen, tot en met 24 maart.

De Britse kunstenaar Anish Kapoor, beeldhouwer van fabuleuze, gladde vormen, exposeert vijf nieuwe beelden in Kettles Yard in Cambridge, tot en met 25 februari.

BELGIE

Maatschappij Discordia brengt in de Kaaitheaterstudio's in Brussel een aantal repertoire-stukken van Thomas Bernhard ten tonele: op 20 en 21 februari Ritter Dene Voss, op 22 en 23 februari Ein Fest fur Boris, op 27 en 28 februari Der Theatermacher, op 29 februari en op 1 maart Heldenplatz, en tot slot op 5 en 6 maart Dodendans.

De fotografische installatie Seven miles of mud van Elizabeth Williams verwijst naar de Slag van Passendale, waar in 1914 meer dan 470.000 mannen sneuvelden. Tot en met 7 april in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

In première bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel op 20 februari: Kalldewey, farce van Botho Strauss door Herman Gilis, Sien Eggers, Chris Thys en Luk D'Heu, geregisseerd door Jos Verbist. Over liefde-lust, feminisme, therapie. Tot en met 3 maart.

In het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst tot en met 25 februari een retrospectief van driehonderd sculpturen van Paul van Hoeydonck.

Video-sculpturen in Duitsland sinds 1963 is een tentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent dat een overzicht geeft van videokunst sinds de jaren zestig. Het werk van de vader van de videokunst, Nam June Paik, zal natuurlijk niet ontbreken. Tot en met 16 maart.

De film mag dit jaar honderd jaar bestaan, de fascinatie van de mens voor het beeld is veel ouder. In de Caserne Fonck (Rue Ransonnet) in Luik een bezinning op de betekenis van 'het beeld'.

De expositie is opgezet als een 'interactieve wandeling in de tijd en in de ruimte van het bewegende beeld'. Met de bioscoop van de gebroeders Lumière, de eerste televisies en veel virtuele beelden. Tot en met 17 maart.

ITALIE

Odysseus / Mythe en herinnering: aan de hand van 200 originele beelden, vazen, sieraden en andere objecten uit musea in heel Europa wordt de mythe verteld van Odysseus. Van 22 februari tot en met 2 september in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Palermo in de Punische tijd, tot eind september in het Regionaal Archeologisch Museum, Palermo.

De teruggevonden stad: stads-

archeologie in Genua, 1984-1994, met ruim 500 vondsten sinds de bronstijd. Tot en met 21 april in Commenda di Pré, Genua.

Van Monet tot Picasso: schilderijen, tekeningen en aquarellen uit het Poesjkin-museum in Moskou. Tot eind juni in het Palazzo Reale, Milaan.

Twee exposities van werk uit Italiaanse kunstverzamelingen: uit de periode van de Romantiek en de risorgimento (tot en met 26 mei in de Pinacoteca Nazionale in Ferrara) en van de moderne tijd (tot en met 21 april in het Castello van Rivoli bij Turijn).

Futurisme & futuristen, tot en met 9 april in Galleria Belluno, Cortina d'Ampezzo.

De futurist Umberto Boccioni (1882-1916), tot en met 19 mei in Fondazione Guggenheim, Palazzo Venier dei Leoni, Venetië.

Werk van Arturo Noci (1874-1953), samen met Balla en Innocenti protagonist van het Romeinse divisionisme. Tot en met 18 april in Galleria Campo dei Fiori, Rome.

Beelden van Arturo Martini (1889-1947), inspirator van Henry Moore. Tot en met 10 maart in Galleria Dieda, Bassano del Grappa.

Op 29 februari aflopende manifestaties: 31 onbekende meesterwerken uit Palazzo Pitti van de 14de tot de 17de eeuw (Palazzo Pitti, Florence); Historische werken van Emilio Vedova (Galleria Goethe, Bolzano).

Ontdekt: in de Etruskische necropolis in Tolfa bij Rome een intacte grafkamer uit de zesde eeuw voor Cristus, met vazen en andere grafgeschenken en vijf skeletten op stenen doodsbedden; in het oude centrum van het stadje Ariccia bij Rome de fundamenten van een tempel uit de eerste eeuw voor Christus.

NEW YORK

Werk van onder anderen Kandinsky, Malevich en Mondriaan is samengebracht onder de werktitel Abstraction in the 20th Century: Total Risk, Freedom, Discipline. Tot 12 mei in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Afgelopen dinsdag opende het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street) twee nieuwe tentoonstellingen, die tot 31 maart duren. Een betrekkelijk willekeurige verzameling Franse zeventiende-eeuwse tekeningen, plus de expositie Poussin: Works on Paper, met tekeningen uit de collectie van koningin Elizabeth II.

Roll over Beethoven laat originele muziekbladen van The Beatles en Bob Dylan zien. Tot 20 april in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street).

Het South Street Seaport Museum (Fulton and South Streets aan de East River) opent het seizoen. Met tot 14 april When Cod was King, archiefstukken, documenten en foto's in de Melville & Whitman Galleries (209 and 213 Water Street); Tot 1 mei Sacred Waters, een tentoonstelling waarin 20ste-eeuwse door de zee beïnvloede kunstenaars voor het voetlicht komen. In A.A. Low Building (171 John Street).

Curator's Choice IV komt op naam van curator Wulf Herzogenrath die geluidsinstallaties van Rolf Julius en Hans Otte in het Goethe House (1014 Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street) presenteert. Tot 30 maart.

Schilderijen en tekeningen van Sidney Goodman bij Salander O'Reilly (20 East 79th Street). Op de eerste verdieping een collectie schilderijen van Amerikaanse modernisten, onder wie Davis, Hartley en Friedman. Tot 2 maart.

Het toneelstuk Blue Window van Craig Lucas uit 1984 is geactualiseerd en tot 24 maart te zien in de Manhattan Theater Club (131 West 55th Street). Blue Window verhaalt van het stadsleven zoals dat wordt beleefd door zeven gasten die voor een copieus maal bij elkaar komen.

ZWITSERLAND

De tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne is een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann, Töpffer, Charles Gleyre en vele anderen. Tot en met 28 april.

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi die tegelijkertijd monumentaal als transparant aandoet.

Het werk (fotografische werken en installaties) van Ugo Rondinone dat tot en met 28 april opgesteld staat in Centre d'Art Contemporain in Genève, beslaat twee etages. De installaties van Christina Graber in de projektzaal van het centrum zijn geïnspireerd op Zwitserse folklore. Tot en met 10 maart.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei. Tot en met 10 maart worden daar ook nog boekillustraties van de hand van Pablo Picasso tentoongesteld.

De in 1890 in New York geboren fotograaf Paul Strand behoorde vanaf 1915 tot de avant-garde van de fotografie. Het Kunsthaus in Zürich toont werk uit zijn laatste jaren (1950-1976): On my doorstep. Tot en met 31 maart.

De kunstenaar Gregor Scheider onderzoekt het begrip 'ruimte' onder meer door muren voor de muren van zijn eigen huis te bouwen, of nieuwe ruimten in bestaande ruimten. Dit laatste heeft hij ook gedaan in de Kunsthalle van Bern, waar hij nu gedeelten van zijn eigen huis tentoonstelt. Tot en met 6 maart.

Schilderijen en objecten van Max Bill in Galerie Jamileh Weber, Waldmannstrasse 6 in Zürich. Tot en met 2 maart.

Meer over