KUNSTAGENDA BUITENLAND

FRANKRIJK In Musée des Beaux-Arts de Rennes een tentoonstelling van het werk van Eugène Leroy. Geen retrospectief, maar een hommage aan de kunstenaar....

In het Musée Maillol (Rue de Grenelle) in Parijs een overzicht van de schilder René Rimbert (1896-1991), die voornamelijk de stad als onderwerp van zijn schilderijen nam. Tot en met 30 oktober.

In de Opéra Bastille La Bohème van Puccini in de regie van Jonathan Miller. Op 22, 24, 28 en 30 september.

In het Grand Palais in Parijs de grote tentoonstelling Nara, boeddhistische schatten uit het oude Japan, Le temple du Kofukuji. Tot en met 9 december.

In het Institut Néerlandais (Rue de Lille) in Parijs tot en met 27 oktober Avant-première d'un musée, le Musée d'art contemporain de Gand. Een tentoonstelling met een zestigtal belangrijke werken uit de collectie van het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent, samengesteld door Jan Hoet.

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is vooral bekend geworden om zijn draadplastieken en mobiles. In het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris een retrospectief van Calder: beelden, doeken en werken op papier. Tot en met 6 oktober. Tegelijkertijd toont het Middeleeuwse kasteel de Donjon de Vez in Vaumoise ook werk van Calder. Tot en met 29 september.

In Musée d'Unterlinden in Colmar een overzicht van de Duitse kunstenaar Otto Dix (1891-1969). Hij is de tekenaar en schilder van de oorlogswaanzin, die hij tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervond. De tentoonstelling Otto Dix et les maîtres anciens laat zien hoe Dix zich liet inspireren door Renaissancistische meesters. Tot en met 1 december.

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Tot en met 14 oktober.

DUITSLAND In de Schirn Kunsthalle in Frankfurt begint zaterdag de tentoonstelling Sean Sully: Twenty Years, 1976-1995. Het retrospectief van deze Ierse kunstenaar, die woont en werk in New York, was eerder te zien in Atlanta (VS), Barcelona en Dublin. Met een dertigtal schilderijen en evenzoveel aquarellen. De tentoonstelling ondersteunt het randprogramma van de Frankfurter Buchmesse, dat dit jaar Ierland als Schwerpunkt heeft.

Vanaf 3 oktober in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt Friendship and the love of art, een groot overzicht van het werk van de Zwitserse kunstenaar Ferdiand Hodler. Tot en met 5 januari.

In drie grote musea laat de Stichting Froehlich haar grote kunstverzameling zien: in de Kunsthalle Tübingen 35 werken van Andy Warhol, 51 werken van Beuys en 16 werken van Cy Twombly; in de Staatsgalerie Stuttgart eigentijdse Duitse kunst van Baselitz, Kiefer, Polke, Richter en anderen en in de Württembergischer Kunstverein Stuttgart de eigentijdse Amerikaanse kunst van Andre, Chamberlain, Judd, Nauman, Stella en anderen. Sammlungsblöcke, van 28 september tot en met 24 november.

De tentoonstelling Die Malerfamilie Koekkoek in het Städtisches Museum Haus Koekkoek in Kleve is wegens groot succes verlengd tot eind december. Middelpunt van de tentoonstelling is de Nederlandse schilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), grondlegger van de zogenaamde 'Klever Romantik'.

Sofortbilder 1981-1995, een honderdvijftigtal foto's van beeldend kunstenaar Hermann Pitz in de Hamburger Kunsthalle, van 29 september tot en met 10 november; een tweede tentoonstelling in de Kunsthalle (eveneens tot en met 10 november) betreft het werk van Bernhard Prinz, Blessur. Hij maakte portretten.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz: de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Tot en met 29 september.

Kunstmuseum Wolfsburg presenteert D'Est, Au bord de la fiction, een multimedia installatie van de Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Ze vertaalde de tweedimensionale 'ruimte' van de filmprojectie naar een driedimensionale installatie voor een museum. Het 'basismateriaal' van deze installatie is Akerman's film D'Est uit 1993. Tot en met 19 januari. Tegelijkertijd zijn foto's van Wolfgang Tillman, en sculpturen en fotografische werken van de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain te zien.

NEW YORK In het Museum of Modern Art, 11 West 53 Street, een solo-presentatie van de Nederlandse kunstenaar Pieter Laurens Mol. The imperative mood, tot en met 12 november; tevens in het MoMA

tot en met 5 november Dutch design zoals dat de afgelopen tien jaar is geproduceerd: eigenzinnig, humoristisch en sober.

Drawing the Future behelst ontwerp-tekeningen voor de wereldtentoonstelling die in 1939 in New York plaatsvond. Met werk van onder anderen Hugh Ferriss, Chester Price en Frank Paul. Tot en met 19 januari in het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103rd Street).

NYNY: City of Ambition toont de evolutie van New York City in de eerste helft van deze eeuw. Tot en met 27 oktober in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street).

Een muur van chocolade vormt het basismateriaal van kunstenaar Ik-Joong Kang, die deze grondstof hanteert als metafoor voor jeugdherinneringen gedurende de Koreaanse oorlog. 8490 Days of Memory, tot en met 27 september in het Whitney Museum of American Art (120 Park Avenue, t.h.v. 42nd Street).

New Neighbours toont de veranderende Chinese gemeenschap in Brooklyn's Sunset Park. Tot eind december in Brooklyn's History Museum (128 Pierrepont Street).

GROOT BRITTANNIE

Een spectaculair voorstel voor een nieuwe brug over de Londense rivier de Theems vormt het centrale punt in een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen, Bridging the City, die donderdag opent. Met tal van voorbeelden wordt geschetst welke bijdrage bruggen leveren aan het beeld van een stad. Tot en met 18 december.

Het nationale fonds The Arts Council Collection bestaat vijftig jaar en viert dat met een tentoonstelling van de belangrijkste aanwinsten in de Hayward Gallery in Londen. Het fonds beheert de grootste collectie Britse moderne kunst van de wereld. Tot en met 17 november.

Tegelijkertijd in de Hayward Gallery in Londen een retrospectief van fotograaf Robert Mapplethorpe. Meer dan 200 foto's zijn daar tot en met 17 november samengebracht, wat deze tentoonstelling tot de grootste maakt die ooit van zijn werk gehouden is.

In de Barbican Art Gallery in Londen Jam: nieuwe mode-ontwerpen, meubelen, films en video. Tot en met 15 december.

In Tate Gallery Liverpool een expositie van Rachel Whiteread. Whiteread, van wie deze maand op de Judenplatz in Wenen een holocaust-monument wordt onthuld, maakt sculpturen in gips en rubber. Tot en met 5 januari 1997.

In het British Museum in Londen de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. New discoveries from the early dynasties. Tot en met 5 januari 1997.

Op 25, 26 en 27 september geeft Emmylou Harris een concert in The Jazz Cafe, Parkway in Londen.

De Schotse comedienne Rhona Cameron, die het BBC-programma Gaytime TV presenteerde, staat tot en met 28 september met haar stand-up act in Drill Hall, Chenies Street in Londen.

A fetish to beauty is een tentoonstelling van de fofograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969). Tot en met 15 december in de Barbican Art Gallery in Londen.

New Paintings van Ian Davenport in de Waddington Galleries in Londen, tot en met 12 oktober.

BELGIE

Dialogen uit Moravia's roman La Noia vormden het uitgangspunt voor de filminstallatie van Franciska Lambrechts, die staat opgesteld in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Een tweede zaal toont een reeks van haar geschilderde zelfportretten. Tot en met 29 september.

De Velinx in Tongeren vroeg de Belgische fotograaf Patrick de Spiegelaere een serie foto's te maken over het thema 'bewogenheid'. Tot en met 22 oktober zijn deze foto's tentoongesteld in De Velinx, Dijk 111 in Tongeren.

Onder de IJzerenbrug in Antwerpen, vlakbij het Centraal Station speelt Hollandia Pasolini's Varkensstal uit 1967. Over de zoon van een groot-industrieel die zich afvraagt of zijn leven in dienst moet staan van zijn vermogende familie. Tot en met 12 oktober; informatie tel. 075-6310231.

Deweer Art Gallery (Tiegemstraat 6a) in Otegem heeft sinds 1979 precies 99 tentoonstellingen georganiseerd. Voor de honderdste gaf de galerie de Zwitser Moritz Küng een vrije opdracht. Hij nodigde acht kunstenaars uit, onder wie Aernout Mik, Montserrat Soto, Marijke van Warmerdam en Richard Venlet. Snowball, tot en met 20 oktober.

In het Belgische Stripmuseum in Brussel tot en met 6 oktober Zoeklicht op Lucky Luck.

Sam Bogaerts regisseert De Troje trilogie van Koos Terpstra bij Malpertuis. Vanavond en zaterdag in het Malpertuis-aan-zee in Oostende.

Blauw Vier speelt Cyrano, een familievoorstelling voor iedereen vanaf 14 jaar. Door Rostand geschreven voor zestig acteurs, door Blauw Vier gespeeld door drie acteurs, die er 'met ouderwetse theatermiddelen, een hoop lawaaierige ouwe rommel en veel vuur tegenaan gaan'. Op 22, 25, 26 en 27 september in De Kopergietery in Gent.

Een expositie rond Baden te Oostende van James Ensor. Aan de hand van foto's, affiches en prenten wordt een impressie gegeven van het vroegere badtoerisme in Oostende. In de Venetiaanse Gaanderijen (Zeedijk/Parijsstraat) in Oostende, tot en met 30 september.

ITALIE

De onuitgegeven schetsboeken van Picasso: 55 schetsboeken van 1899 tot 1966, met vele voorstudies. Tot en met 20 november in Museo di Arte Moderna e Contemporanea, Rovereto.

Henri Matisse: schilderijen, gouaches, tekeningen, sculpturen, grafisch werk en boeken. Tot en met 8 december in Palazzo Medici Riccardi, Florence.

Ruim honderd werken van Dürer ter illustratie van zijn themakeuze en techniek. Tot en met 1 december in Via Vecchia di Sala 18, Mamaiano Traversetolo (bij Parma).

Tijd en mode is het thema van de Biënnale van Florence: tentoonstellingen in zeven prestigieuze musea van honderden kunstenaars, artiesten en modekoningen, met onder meer ontwerpen van Giorgio Armani (Uffizi-museum), Valentino (Accademia) en Ferrè (Cappelle Medicee), costuums en brillen van Elton John (Regie Poste), optische dozen van David Bowie (Stazione Leopolda). Van 21 september tot en met 15 december.

De architecten Carlo Scarpa en Mario Botta, tot en met 17 november in Fondazione Quirini Stampalia, Venetië.

Een ruime keuze uit de foto's van Edward Weston, van de eerste uit 1903 tot de laatste uit 1948. Tot en met 27 oktober in het Palazzo Ducale di Colorno, Parma.

De expositieruimte van het nieuwe museum voor moderne kunst in het Masnago-kasteel in Varese wordt zondag 22 september geopend met een tentoonstelling van aquarellen van Hermann Hesse.

Elke zondag tot december fietstochten langs weinig bekende archeologische monumenten in Rome en omgeving, met uitleg door een expert. Tel. 0039-6-30818083/70451821.

Eind september aflopende manifestaties: internationale sculptuur-biënnale (Carrara); sculpturen, reliëfs en (pastel)tekeningen van Manzú (Rocca di Ravaldino, Forlì, en Galleria della Cassa di Risparmio, San Marino; Morandi en het licht van de Middellandse Zee (Castello Aragonese, Ischia); Piero della Francesca (Museo Poldi Pezzoli; het Palermo van de Puniërs (Regionaal archeologisch museum, Palermo; schilderijen van Enrico Paolucci (Palazzo Bricherasio, Turijn); Caravaggio van Malta tot Florence (Palazzo Vecchio, Florence).

OOSTENRIJK Harald Szeemann stelde de tentoonstelling Austria im Rosennetz samen, die tot en met 10 november in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen te zien is. De tentoonstelling geeft een overzicht van de intellectuele en culturele geschiedenis van Oostenrijk. Aan de hand van het werk van de schilders Klimt, Schiele en Kokoschka, de architecten Hoffmann en Wagner, filmers als Fritz Lang en Erich von Stroheim en vele andere kunstenaars en intellectuelen.

In de Kunsthalle Wien en Semper-Depot in de Weense Léhargasse Illusion - Emotion - Realität, een overzicht van honderd jaar film. Tot en met 17 november.

In de Weense kunsthal ook een 'audiovisuele en interactive reizende tentoonstelling' over Arnold Schönberg. Tot en met 20 oktober.

In het Brucknerhaus in Linz nog tot en met 30 september een Brucknerfestival. Parallel aan het Brucknerfestival loopt de tentoonstelling Vom Ruf zum Nachruf. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed of die een fase van zijn leven markeren. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler. In Stift St. Florian (bij Linz) een tentoonstelling over het werk en leven van Bruckner. Tot en met 28 oktober.

De Oostenrijkse galerie Belvedere presenteert in slot Halbturn in Wenen Aufgetischt, twee eeuwen stillevens. Tot en met 27 oktober.

ZWITSERLAND Tekeningen van Silvia Bächli in Kunsthalle Bern. Als een van de weinige kunstenaars houdt Bächli zich al meer dan tien jaar alleen maar met tekenen bezig. Het is een onderzoek dat voorlopig nog niet uitgeput lijkt. De laatste tijd legt ze zich toe op wandtekeningen. Tot en met 10 november.

In Kunsthalle Bern nog tot en met 15 oktober het eerste deel van het tweeluik Am Rande der Malerei, met werk van Marcus Geiger, Douglas Gordon, Herbert Hamak en Monika Schwitte. Op 28 oktober gevolgd door een expositie van Angela Bulloch, Jessica Diamond, Andreas Exner en Roy Villevoye (tot en met 3 december).

In het Centre d'Art Contemporain in Genève een fototentoonstelling van Ingeborg Lüscher. Tot en met 10 november.

In Kunstmuseum Bern de tentoonstelling Massaker Metamorphosen Mythologien, een overzicht van de schilder Masson Tot en met 24 november.

Een overzicht van het videowerk van Diana Thater, tot en met 3 november in Kunsthalle Basel, Selected Works 1982-1996.

Centre d'Art Contemporain in Genève presenteert tot en met 29 september Shooting Divas, een video-opera van Pipilotti Rist.

In de videokunst is het lichaam een belangrijk thema. Het Kunstmuseum Basel nam dit gegeven als uitgangspunt voor de expositie Fremdkörper, met videoinstallaties van Matthew Barney, Garry Hill, Bruce Nauman en Bill Viola. Tot en met 29 september.

In het Kunsthaus Zürich een grote tentoonstelling van 20ste-eeuwse fotografie, samengesteld uit de eigen collectie. Foto's van Sander, Strand, Steichen, Man Ray, Moholy-Nagy. Im Kunstlicht, tot en met 10 november.

Meer over