KUNSTAGENDA BUITENLAND

Richard Wilson stelt met zijn locatie-installaties het begrip ruimte ter discussie. Hij laat basisprincipes als vlakke vloeren, het onderscheid tussen binnen en buiten, varen waardoor verrassende installaties ontstaan....

GROOT-BRITTANNIE

In het Stephen Joseph Theatre in Scarborough tot en met 14 september It could be any one of us, geschreven én regisseerd door Alan Ayckbourn. Een spannende comedy met alle ingrediënten van een traditionele 'whodunnit': een donker huis, een stormachtige nacht en een lijk. Met Richard Derrington en Juliet Mills.

Een nieuwe generatie architecten afkomstig uit 10 landen presenteert zich tot en met 21 september in RIBA Centre in Londen.

Het overzicht van low budget-filmmaker en regisseur Derek Jarman (1942-1994) in het Barbican Art Gallery in Londen loopt dit weekeinde af. Jarman wordt gezien als een van de meest vernieuwende naoorlogse filmmakers.

Pulp, Paul Weller, Supergrass, The Charlatans, Elastica, Cast en Shed Seven zijn enkele grote Engelse namen van het V96-festival, dat op 17 en 18 augustus wordt gehouden in het Hylands Park in Chelmsford, en op 18 augustus in het Victoria Park in Warrington.

Een ander groot popfestival in Engeland is Reading 96 (23 tot 25 augustus), met Ice T, Offspring, The Prodigy en Rage Against The Machine (23), Moloko, Dodgy, Julian Cope, Garbage en Black Grape (24) en Underworld, Ash, Sonic Youth en The Stone Roses (25 augustus).

Buckingham Palace doet deze zomer zijn deuren open voor het publiek. Nieuwsgierigen kunnen tot en met 30 september een kijkje nemen in het koninklijk paleis.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

DUITSLAND

Meer dan zestig werken van de Britse schilder Howard Hodgkin zijn verzameld op een retrospectief in de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen in Düsseldorf. Tot en met 20 oktober.

Tot en met 1 september zijn daar ook foto's van de Schotse Amerikaan Albert Watson te zien. Hij fotografeerde onder andere bekende kunstenaars als Sinead O'Connor en Albert Hitchcock. Tot en met 1 september.

Slot Georgenbau in Dresden toont vanaf vandaag 50 schilderijen van de Duitse schilder Lucas Cranach en diens zoon Lucas Cranach. Tot en met 27 oktober.

Een eerste retrospectief in Duitsland voor de Zweedse beeldend kunstenaar Erik Dietman in de Württembergischer Kunstverein in Stuttgart. Dietman was een van de kunstenaars van de Fluxus-beweging, een beweging die in de jaren zestig de museale kunst wilde relativeren. Zijn bronzen, marmeren en glazen sculpturen zijn tot en met 15 september te zien.

De Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn presenteert in de serie 'grootse verzamelingen' tot en met 12 januari 1997 de collectie moderne kunst uit het Moderna Museet Stockholm. Tot en met 25 augustus nog Weisheit und Liebe: 1000 jaar boeddhistische kunst uit Tibet.

Mail Art, oftewel het versturen van kunst per post, ontstond in de jaren zestig in de Verenigde Staten en breidde zich daarna snel over Europa uit. Brieven-kunst biedt kunstenaars de mogelijkheid 'ondergronds' van gedachten te wisselen en op een spontane, niet-gecensureerde manier te reageren op de actualiteit. Het Staatliches Museum in Schwerin geeft nu een beeld van de Mail-Art scene in Oost- Europa, in onder andere Polen, Hongarije en het voormalige Joegoslavië. Tot en met 15 september.

Zo'n tachtig werken uit de Weinberg-collectie, een van de belangrijkste particuliere verzamelingen schilderkunst in Zwitserland, zijn tot en met 15 september te zien in galerie Neue

Meister in Dresden. De collectie omvat werken vanaf de 16de eeuw (El Greco) maar het accent ligt op schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw zoals Picasso, Beckmann, Schlemmer, Cézanne en Degas.

ITALIE

Vijf tentoonstelllingen in Asti gewijd aan de schilder, beeldhouwer en graficus Valerio Miroglio (1928-1991), die het grootste deel van zijn leven in Asti heeft gewoond. Tot en met 15 september in Castello di Costiglione, Palazzo Zoia e Mazzetti, Battistero di San Pietro en Biblioteca.

Drie grafkamers met sieraden uit de recent opgegraven necropolis van Arpi, tot december in Museo Civico, Foggia.

Tentoonstelling van oude kruisbeelden, waaronder acht uit de 14de, 15de en 16de eeuw die nog nooit eerder zijn geëxposeerd. Tot en met 30 september in de Pinacoteca Nazionale in Cagliari (Sardinië).

De tekeningen van Pontormo, tot en met 6 januari in het Uffizi-museum, Florence.

De collectie Wolfson: Italiaanse kunst tussen de twee wereldoorlogen. Tot en met 8 september in het Dogenpaleis, Genua.

Op 25 augustus aflopende exposities: Modigliani (Azienda di promozione turistica, Maria di Massa (Massa Carrara); schilderijen van Gerhard Richter (Museo d'arte moderna, Bolzano); werken in glas van Kounellis, Merz en anderen (Dogenpaleis, Colorno); Marlene Dietrich (tot en met 26 augustus in het Palazzo delle Esposizioni, Rome).

In Monteleone Sabino bij Rieti en in Contessa Entellina bij Palermo zijn archeologische musea geopend.

BELGIE

Turnhout presenteert een nieuw internationaal fotofestival op 14 locaties in de stad. Op de 1ste editie foto's van dertig fotografen. Ongeveer de helft van de bijdragen komen van Belgische fotografen als Roger Van Vossel, Filip Tas en Gilbert Verhaeren.

In het kader van het 100ste geboortejaar van de dichter-kunstenaar Paul van Ostaijen in het Hessenhuis in Antwerpen een tentoonstelling van schilderijen en beelden van de gebroeders Floris en Oscar Jespers. Van Ostaijen bracht destijds als kunstcriticus het werk van de beide broers op internationaal niveau. Tot en met 3 november.

Generaties Belgen zijn in de jaren vijftig en zestig opgegroeid met 's Lands Glorie, de geschiedenis van België met de expressieve prenten van Jean-Léon Huens - van de prehistorische 'oude Belgen' in spelonken tot de haast fotografische staatsieportretten van de Belgische dynastie. Het museum Arnold van der Haegen (Veldstraat 82) in Gent toont nu 150 originele prenten van Huen. Historia Nostalgia, tot en met 15 september.

De Nederlandse kunstenaar Hans Eykelboom laat in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen zijn Biografie 1949-1996 zien: een portretfoto uit ieder jaar van zijn leven gecombineerd met een afbeelding van een camera die in datzelfde jaar als nieuw op de markt kwam. Tot en met 15 september.

In het Casino van Spa tot en met 1 september een tentoonstelling van het werk van Jean Cocteau. De tentoonstelling omvat 216 schilderijen, tekeningen, keramiek, foto's, geïllustreerde boeken en manuscripten van en over deze dichter.

FRANKRIJK

In Musée des Beaux-Arts in Rouen tot en met 14 oktober de tentoonstelling Modigliani inconnu, 280 tekeningen van Amedeo Modigliani afkomstig uit de collectie van mecenas Paul Alexandre.

De 8ste editie van Visa pour l'Image, een groot internationaal festival voor fotojournalistiek in Perpignan wordt dit jaar gehouden van 31 augustus tot en met 15 september.

De verbeelding van het lichaam, van Man Ray tot nu, is het thema van de expositie L'Art au corps in de MAC, galeries contemporaines des musées, in Marseille. Tot en met 15 oktober.

De mens is altijd jaloers geweest op de vogel. Hoe jaloers, dat valt te zien op de expositie Comme un oiseau in de Parijse Fondation Cartier (Boulevard Raspail 261) waar door middel van kunstwerken en natuurhistorische voorwerpen het vogeluniversum wordt verkend. Tot en met 13 oktober.

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is vooral bekend geworden om zijn draadplastieken en mobiles. In het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris een retrospectief van Calder: beelden, doeken en werken op papier. Tot en met 6 oktober. Tegelijkertijd toont het Middeleeuwse kasteel de Donjon de Vez in Vaumoise ook werk van Calder. Tot en met 29 september.

Rue de Fürstenberg 6 in Parijs is het adres van het huis annex atelier van Eugène Delacroix (1798-1863). Na een restauratie die maanden in beslag nam, is het pand weer open voor het publiek.

NEW YORK

New Neighbours toont de veranderende Chinese gemeenschap in Brooklyn's Sunset Park. Tot eind december in Brooklyn's History Museum (128 Pierrepont Street, Brooklyn Heights).

Beeldhouwwerken, schilderijen en werken op papier, daterend van de periode 1931 tot 1985 zijn bijeen gebracht in de tentoonstelling Meret Oppenheimer: Beyond the Teacup. Tot en met 9 oktober in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Een retrospectief met circa 180 werken van Winslow Homer zijn tot en met 22 september te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street), met tekeningen en schilderingen uit de periode 1863 tot en met 1909.

Drie thematische tentoonstellingen met werk van William Morris zijn tot en met 1 september ingericht in de Pierpont Morgan Library (29 East 36th Street). De exposities omvatten manuscripten, geschiedenisboeken, textielwerken, ontwerpen en tastbare herinneringen aan de socialistische partijen.

Puppets and Performing Objects in the 20th Century betreft objecten die zijn ontworpen door kunstenaars als Miró, Calder, Jim Henson en Bil Baird. Tot en met 28 september in de New York Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street).

Acht artiesten werpen hun licht op heroïsme aan het eind van de twintigste eeuw in de tentoonstelling Heroic Painting. Tot en met 8 september in het Queens Museum of Art (Flushing Meadows Corona Park, Queens), tot deze datum tevens een selectie schilderijen van Jack B. Yeats.

Ceremony of Spirit: Nature and Memory in Contemporary Latino Art omvat werken van zestien artiesten, onder wie Pepón Osorio, Arturo Lindsay, Regina Vater en Ismael Frigerio. Tevens de tentoonstelling From the Studio: Artists-in-residence, 1995-96. Met werk van Chakaia Booker, Richard Lewis en Michael Richards. Tot en met 15 september in Studio Museum in Harlem (144 West 125th Street).

Memory: Luba Art and the Making of History is een expositie over de Zaïrese kunst en cultuur. Tot begin september in het Museum for African Art (583 Broadway).

DENEMARKEN

In Museum Louisiana in Humlebaek langs de Sont, NowHere: een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september. In Kopenhagen City Space: beelden en installaties verspreid door de stad, van o.a. Dennis Adams, Giny Vos en Daniel Buren.

Edvard Munch werd in verschillende perioden in zijn leven gefascineerd door het thema 'werk': door beelden van bouwplaatsen, en boeren en arbeiders aan het werk. In het Arbeidersmuseum (Arbejdermuseet, Rmersgade 22) in Kopenhagen 65 schilderijen van Munch die dit relatief onbekende aspect van zijn werk tonen. Tot en met 20 oktober.

In de haven van Kopenhagen Container 96: bijna honderd kunstenaars uit de hele wereld hebben van een scheepscontainer een kunstwerk gemaakt. Met de binnenkant mochten ze alles doen, de buitenkant moest intact blijven. Tot en met 31 augustus.

Meer over