KUNSTAGENDA BUITENLAND

In het Grand Palais in Parijs een groot retrospectief (150 schilderijen!) van de grote Franse landschapsschilder Jean Baptiste Camille Corot, die tweehonderd jaar geleden werd geboren (tot en met 27 mei)....

FRANKRIJK

Na een restauratie van anderhalf jaar is de oude opera van Parijs, het Palais Garnier, weer open. De voorstellingen van Don Giovanni en Cosi fan Tutte zijn allang uitverkocht, maar voor het balletprogramma van Jerome Robbins (19 maart tot en met 7 april) zijn nog kaarten verkrijgbaar. Als ook voor de opera La Cenerentola van Rossini (17, 20, 23, 26 en 28 april, 2, 4, 7, 10 en 13 mei).

In de Fondation Cartier pour l'Art Contemporain in Parijs tot en met 19 mei By Night, een tentoonstelling over Parijs bij nacht. Met beroemde foto's van Brassaï, Evans, Nadar en Weegee en schilderijen van Pyke Koch, Vuillard, Nolde en Margritte.

In het Musée Rodin (Hotel Biron, 77 rue de Varenne) de thema-expositie Rodin et la Hollande, met beelden, grafiek en tekeningen. Tot en met 31 maart.

Een unieke verzameling kunstwerken uit privé-collecties is te zien in het Musée d'Art moderne de la Ville de Paris in Parijs. Meer dan duizend werken, van vierhonderd kunstenaars. Passions Privées, tot en met 24 maart.

In het Paleis van Versailles Les chasses exotiques de Louis XV, de negen grote jachtscènes die in opdracht van koning Louis de Vijftiende werden vervaardigd door Boucher, Lancret, Parrocel, Pater, de Troy en Vanloo. Aangevuld met een veertigtal tekeningen en schetsen. Tot en met 12 mei.

In het musée Picasso (Hotel Biron) in Parijs alle 58 schetsboeken van Picasso. Carnets de dessin de Picasso, tot en met 6 mei.

DUITSLAND

Frankfurt am Main staat de komende weken in het teken van de vierde triënnale Prospect 96. Voor het eerst focust de triënnale zich op één medium, fotografie in de hedendaagse kunst. Op maar liefst 4000 m2 wordt het werk van 85 fotografen en kunstenaars uit tweeëntwintig landen tentoongesteld. Onder de deelnemers Beat Streuli, Jeff Wall, Rineke Dijkstra, Gilbert & George. Tot en met 12 maart, vanaf zaterdag.

'Komisch, dass Ich immer in allen Städten die Löwe brüllen höre,' schreef Max Beckmann in 1947. Beckmann hield van de stad. In Kunstmuseum Wolfsburg vanaf 16 maart grafiek van Max Beckmann uit de periode 1911-1925, gevat onder het thema 'stadsleven'. Tot en met 2 juni.

Harry Kupfer ensceneert Das Rheingold bij de Staatsoper in Berlijn, die wordt gedirigeerd door Daniel Barenboim. Première op 28 maart, daarna tot en met 8 april in de Staatsoper, Unter den Linden in Berlijn.

Nog tot en met 10 maart Egon Schiele in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf.

Nog tot en met 17 maart in Kunst und Ausstellungshalle in Bonn een expositie over de Ottomaanse cultuur en haar invloed op het westen.

Bij het Deutsches Theater in Berlijn ging vorige week de voorstelling Moffenblues van de Amsterdamse theatermaker Gerardjan Rijnders in première. De tekst is van Rijnders zelf, gemaakt in samenspraak met de acteurs van dit voormalige Oostduitse gezelschap. Op 9 en 30 maart nog in het Deutsches Theater in Berlijn.

De Bauhaus-periode betekende voor de grafische kunst een nieuw tijdperk. In Kunstverein Stuttgart een overzicht van vijfhonderd ontwerpen voor advertenties, tentoonstellingen, logo's en boekontwerpen uit deze periode. Parallel aan de Bauhaus-tentoonstelling loopt de expositie Soviet Images 1928-1945, sociaal-realistische kunst uit praktisch dezelfde periode, ook in Kunstverein Stuttgart. Tot en met 7 april.

Kunst uit de jaren negentig geïnspireerd door sex en geweld is bijeengebracht in het Sprengel Museum in Hannover. Sex & Crime, tot en met 12 mei. Werken van Bruce Nauman, Francis Bacon, Kiki Smith en anderen.

Sculpturen en tekeningen van Thomas Bernstein en Jürgen Drescher tot en met 14 april in de Kunstverein Düsseldorf.

De collectie Sonnabend geldt als een van de grootste particuliere verzameling hedendaagse kunst, van pop-art tot hedendaagse kunst. De familie Sonnabend speelde met haar galeries in New York en Parijs een belangrijke rol in de avant-garde beweging. In de Deichtorhallen in Hamburg tot en met 5 mei haar collectie Amerikaanse en Europese kunst met werk van Japer Johns, Jeff Koons en Roy Lichtenstein.

Het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935). In Krefeld de beelden die vragen om een rustige, gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van lichtgewicht materiaal, en de latere massieve objecten. Tot en met 21 april.

GROOT-BRITTANNIE

Whitechapel Art Gallery exposeert vanaf 13 maart achttien van de grotere werken van de Canadese kunstenaar Jeff Wall.

Woorden, zinnen, verhalen zijn het basismateriaal voor SAMO, pseudoniem voor de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Serpentine Gallery in Londen presenteert tot en met 21 april een overzicht van zijn werk.

De tentoonstelling Art as Theater onderzoekt de historische lijnen tussen schilderijen en theater aan de hand van werken van 18de en 19de eeuwse Engelse schilders (Francis Hayman, Henry Fuseli, John Singer Sargent), afkomstig uit nationaal bezit. Tot en met 14 april in het Norwich Castle Museum in Norwich.

Tot en met 4 april in Waddington Galleries in Londen de schilderijen en sculpturen van Julian Schnabel uit de periode 1980-1993.

In april en mei geeft k.d.lang dertien concerten in Groot-Brittannië: op 23 en 24 april in Birmingham, op 26 en 27 april in Glasgow, 29 en 30 april in Manchester, 2 mei in Dublin, 5 mei in Liverpool, 6 mei in Brighton, 7 mei in Bournemouth en op 9, 10 en 11 mei in de Wembley Arena in Londen.

De kunstkaravaan The British Art Show is aangekomen in Edinburgh. Zeven instituten (waaronder het City Art Centre, en The Scottish National Gallery of Modern Art) verlenen onderdak aan (experimenteel) werk van zesentwintig jonge Britse kunstenaars. Onder anderen Damien Hirst, Georgina Starr en Gillian Wearing. Tot en met 28 april.

Dat filmmakers vaak ook tekenaars zijn, die hun stills en mis-en-scene op papier krabbelen, wordt nog wel eens vergeten. Het Museum of Modern Art in Oxford heeft de archieven er op na gezocht, en toont een groot aantal schetsen van filmmakers als Peter Greenaway, Jean Renoir en Sergei Eisenstein. Met fascinerende schetsen van films die nooit gemaakt zijn, waaronder een serie tekeningen van Satyajit Ray voor de film Alien, een soort 'jaren-zestig ET'. Tot en met 14 april.

Velázquez' Portrait of Pope Innocent X is een van de twaalf doeken op de tentoonstelling van meesterwerken uit de Doria Pamphilj Gallery in Rome. Tot en met 19 mei zijn de doeken in de Londense National Gallery, wat heel bijzonder is want deze privécollectie wordt zelden uitgeleend.

From Brueghel to Rubens in de National Gallery of Scotland is een kleine tentoonstelling van tekeningen van de Vlamingen uit de 16de en 17de eeuw. Tot en met 17 april.

De tentoonstelling Cinemas in Britain in het architectuurcentrum RIBA in Londen trekt een spoor langs de Britse bioscooparchitectuur. Tot en met 5 mei.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre, voor onbepaalde tijd).

Van het beroemde schilderij The Cornfield van John Constable zijn talrijke reprodukties in omloop. At home with Constable's 'Cornfield' in The National Gallery in Londen is een tentoonstelling, samengesteld uit deze reprodukties. Tot en met 21 april.

BELGIE

De Tijd speelt Over de dorpen van Peter Handke in een regie van Lucas Vandervost. Première woensdag in deSingel in Antwerpen. Ook op 14, 15 en 16 maart.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan (Mariastraat 38) in Brugge Nangara, Het Mythische Paradijs, een overzicht van kunst uit het Aboriginal Australië. Vanaf vandaag.

Silvia Langhoff en Regine Schumann exposeren in galerie In Situ (Arbeidsstraat 106-108) in Aalst. Tot en met 28 april.

In Deweer Art Gallery in Otegem vanaf 16 maart een tentoonstelling van het werk van de Australische kunstenaar Lawrence Carroll. Tot en met 28 april.

Laatste week: in de Caserne Fonck (Rue Ransonnet) in Luik Regard de l'homme sur l'image, een expositie als een 'interactieve wandeling in de tijd en in de ruimte van het bewegende beeld'. Met magische lantaarns, de bioscoop van de gebroeders Lumière, de eerste televisies en virtuele beelden.

Het retrospectief van Paul van Hoeydonck in het museum voor moderne kunst in Oostende is verlengd tot en met 17 maart.

De Duitse fotograaf August Sander (1876) heeft vrijwel zijn hele leven gewerkt aan een projekt: Menschen des 20. Jahrhunderts. Het moest een typologie worden van de Duitse samenleving in de vorm van een reusachtig foto-album. Het megaprojekt, dat uiteindelijk onvoltooid bleef, is te zien op een overzicht van Sander in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel. Tegelijkertijd worden schilderijen en tekeningen van Patrick Vanden Eynde en een installatie van Mel Bochner getoond. Tot en met 12 mei.

Het Stedelijk Prentenkabinet van de stad Antwerpen grijpt de 100ste geboortedag van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen aan om werk van zijn tijdgenoten te exposeren. Paul van Ostaijen in beeld. Grafiek en tekeningen van tijdgenoten. Werk van Floris Jespers, Paul Joostensen Henri van Straten. Tot en met 2 juni.

De fotografische installatie Seven miles of mud van Elizabeth Williams verwijst naar de Slag van Passendale, waar in 1914 meer dan 470.000 mannen sneuvelden. Tot en met 7 april in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

ITALIE

Grote exposities over de oudheid: Nefertari, licht van Egypte, tot en met 8 april in Promotrice delle Belle Arti, Turijn; Odysseus - Mythe en herinnering: tweehonderd originele beelden, vazen, sieraden en andere objecten vertellen de mythe van Odysseus. Tot en met 2 september in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Alexander de Grote - Geschiedenis en mythe, tot en met 21 mei in Palazzo Ruspoli, Rome.

Portretten (sculpturen, schilderingen, munten en mozaïeken) van de eerste eeuw vóór tot de vijfde eeuw na Christus uit het westelijk deel van het Romeinse rijk. Tot en met 25 april in Acquario Romano, Rome.

Grote expositie over de middeleeuwen: Gentium memoria archivia: duizend jaar geschiedenis van Italië in oude documenten. Tot en met 24 april in de Engelenburcht, Rome.

De Adriatische Zeekust als ontmoetingsplaats tussen de culturen van Oost en West, tot en met 10 maart in het Noormannenkasteel in Bari.

Honderd schilderijen, tekeningen en sculpturen van Max Beckmann, tot en met 14 april in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Rome.

Van Monet tot Picasso: schilderijen, tekeningen en aquarellen uit het Poesjkin-museum in Moskou. Tot eind juni in het Palazzo Reale, Milaan.

Léger: het object en zijn context, tot en met 15 april in Palazzo Bricherasio, Turijn.

Een groot overzicht van Max Beckmann, tot en met 14 april in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Rome.

SPANJE

De eerste grote overzichtstentoonstelling in Europa van Tom Wesselman in Fundación Juan March (Castelló 77) in Madrid. Met een kleine honderd werken van de Amerikaanse popkunstenaar. Tot en met 20 april.

Eugenio Lucas en La Habana in de Fundacíon cultural Mapfre (Avenida del General Perón 40) in Madrid. Voor de eerste keer in Spanje de Cubaanse collectie van de negentiende eeuwse schilder, wiens werk vaak wordt aangezien voor dat van Goya. Tot en met 20 april.

Een retrospectief van Balthus, een van de weinige nog levende tijdgenoten van Picasso, in het Centro de Arte Reina Sofia (Santa Isabel 52) in Madrid. Tot eind maart.

Caja de visiones is een overzicht van het werk van de grote Mexicaanse fotograaf Manuel Alvarez Bravo. In Centro de Arte Reina Sofia (Santa Isabel 52) in Madrid. Tot half maart.

NEW YORK

Kunst uit koloniaal Mexico en Peru in Converging Cultures: Art and Identity in Spanish America. Tot en met 14 juli in het Brooklyn Museum (200 Eastern Parkway, nabij Prospect Park).

Culture and Continuity: The Jewish Journey is de permanente tentoonstelling in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

De foto-expositie Picturing Paradise over de koloniale periode op het eiland Samoa in de Stille Oceaan, tot en met 4 augustus in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street). Met Pasen in datzelfde museum (tot eind april) de tentoonstelling Fabergé in America, met meer dan 400 objecten, waaronder 15 van de 44 bestaande keizerlijke paaseieren uit de verzameling van de laatste tsaren.

Een retrospectief van Kienholz in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue). Tot en met 22 juni.

Tekeningen en prenten van 19de- en 20ste-eeuwse schilders, onder wie Redon, David en Goldyne, in galerie Fitch-Febvrel (5 East, 57th Street). Tot eind april.

Twee fototentoonstellingen met landschappen als thema. In galerie Borden (560 Broadway) toont fotograaf Macduff Everton tot en met 23 maart zijn (kleur-)werk uit IJsland en Chili; in Danziger (130 Prince Street) exposeert Sheila Metzner haar impressies uit Venezuela en Alaska (tot en met 6 april).

Defending the Caveman is een komedie over relaties, waarin Rob Becker de verschillen tussen man en vrouw terugvoert op gebeurtenissen in het Stenen Tijdperk. 'Middle-class Mall Humor', volgens een criticus. In theater Hayes (240 West, 44th Street).

Meer over