KUNSTAGENDA BUITENLAND

Frantisek Kupka's Quatre Histoire de blanc et noir staat centraal op een tentoonstelling rond de (non)kleuren zwart en wit, van de jaren dertig tot nu....

FRANKRIJK

Halverwege de vorige eeuw was er een groep schilders die zich liet inspireren door het platteland, de dorpen van Normandië, de Seine. Schilderijen uit deze periode (1849-1990) van deze School van Rouen zijn tot en met 1 juli te zien in Musée des Beaux-Arts in Rouen. De collectie omvat negentig werken van onder anderen Charles Angrand, Pierre Dumont, en een aantal vroege werken van Marcel Duchamp, afkomstig uit Europese en Amerikaanse particuliere verzamelingen.

Dessins de Bourdelle is de titel van een expositie van tachtig tekeningen van deze vriend van Rodin, in het Musée Rodin in Parijs. Tot en met 28 juli.

Musée Promenade Marly-Le-Roi in Louveciennes luidt de lente in met een overzicht van het veelkleurige, impressionistische werk van Georges d'Espagnat, afkomstig uit musea en particuliere verzamelingen. La Vive Couleur, tot en met 7 juli.

In Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris een overzicht van de Franse hedendaagse schilder Pierre Soulages. 90 Werken op papier, doek en glas uit de periode 1947-1996. Tot en met 23 juni.

Fantastische geschiedenissen, exotische reizen en bloederige drama's. In het Grand Palais in Parijs schilderijen uit de Franse Romantiek (1815-1850), van onder anderen Ingres, Delaroches, Delacroix en Chassériau. Meer dan 180 werken van 130 kunstenaars, afkomstig uit een groot aantal Franse musea. Les années romantiques, 1815-1850, tot en met 15 juli.

DUITSLAND In het kader van een uitwisseling van kunst tussen Nederland en Duitsland tot en met 16 juni in het Künstlerhaus Dortmund een tentoonstelling van Nederlandse mediakunst. hARTware toont videosculpturen van Peter Bogers, Fiona Tan en Bea de Visser en een multimediaprojekt van Gerald van der Kaap. Op 8 en 9 juni op de universtiteit van Dortmund een symposium over mediakunst.

In de Staatliche Kunstsammlungen Dresden tot en met 21 juni een overzicht van meubels, glas, keramiek en design van de middeleeuwen tot nu. Tegelijkertijd een tentoonstelling van het designwerk van Christel en Peter Wörfel.

Van 6 tot en met 16 juni in Schauspiel Bonn voor de derde maal de Bonner Biennale '96 waar ruim twintig Europese hedendaagse theaterprodukties worden gepresenteerd. Met een Nederlandse bijdrage van Judith Herzberg.

Vijf werken van hedendaagse Franse kunstenaar Thierry Hauch zijn tot en met 7 juli te zien in museum Haus Esters in Krefeld. In museum Haus Lange in Krefeld in dezelfde tijd sculpturen en installaties van Joe Scanlan.

Sculpturen en objecten uit de periode 1990 tot en met 1993 van Georg Herold, tekeningen en objekten (1990-1994) van Olaf Metzel en een projekt van Thomas Schütte uit 1981 zijn tot en met 21 juli tentoongesteld in Museum Fridericianum in Kassel.

In Portikus Frankfurt am Main tot en met 21 juli de 'plastische' kunst van Ulrike Grossarth.

Hedendaagse kunst uit Taiwan tot en met 18 augustus in Ludwig Forum in Aken.

Een groot retrospectief van de Italiaanse kunstenaar Lucio Fontana in de Schirn Kunsthalle in Hamburg, vanaf 7 juni. Met tweehonderd werken uit musea en privé-collecties uit de hele wereld, plus nooit eerder geëxposeerde werken uit Argentijnse verzamelingen (het geboorteland van Fontana). Tot en met 1 september.

Drie grote foto-exposities in de Deichtorhallen in Hamburg, alle drie van 31 mei tot en met 1 september. Magnum, 50 Jahre Photographie is een overzicht van Magnum-fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en George Rodner. Workers, van de Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado biedt met 350 foto's een beeld van 'arbeiders' over de wereld. Das Deutsche Auge, Photo-journalismus in Deutschland, geeft een overzicht van de Duitse foto-journalistiek van de Weimarrepubliek tot heden.

GROOT-BRITTANNIE Etsen van Pablo Picasso uit de periode 1905-1971, tot en met 14 juni in de Marlborough Gra phics, 6 Albemarle Street in Londen.

Kayama Matazo is een van de meest succesvolle schilders in Japan. Zijn zeer traditionele Japanse motieven (bloesems, kraanvogels) schildert hij op auto's, plafonds en magazine-covers. Het is de eerste tentoonsteling van zijn werk in Europa. Tot en met 14 juli in het British Museum in Londen.

Tot en met 28 juli in het British Museum in Londen Like a stream of gold, schilderkunst en sculpturen uit Zuid-India.

Op 9 juni gaan voor de 228ste maal de deuren van de Royal Academy of Arts in Londen open voor de jaarlijkse Summer Exhibition waar een groot aantal nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars bijeengebracht is. Tot en met 18 augustus.

In de Hayward Gallery in Londen van 6 juni tot en met 18 augustus een retrospectief van 150 sculpturen, tekeningen, foto's en films van Claes Oldenburg, sleutelfiguur in de Amerikaanse pop art-beweging.

Degas: Beyond Impressionism is de eerste expositie die volledig gewijd is aan het late werk van deze Franse impressionist. Na de laatste gezamenlijke tentoonstelling van de impressionisten in 1886 stopte Degas met exposeren. Het werk dat hij nadien maakte, is weinig bekend en gewaardeerd. De National Gallery in Londen relativeert dit beeld. Tot en met 26 augustus.

Van 6 tot en met 16 juni in Grand Hall, Olympia (Hammersmith Road) in Londen de Summer Fine Art and Antique Fair: de belangrijkste kunst- en antiekbeurs in Engeland.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) vanaf 1 juni in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

In Waddington Galleries in Londen schilderijen en aquarellen van de Amerikaanse schilder Milton Avery (1885-1965). Tot en met 15 juni.

The Whitechapel Art Gallery in Londen presenteert schilderijen van Renato Guttuso (1912-1987), een van de sleutelfiguren in de twintigste-eeuwse Italiaanse kunst. Tot en met 7 juli.

Op de tentoonstelling Wandering about the future toont de Tate Gallery in Liverpool haar nieuwe aanwinsten moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie. Werk van Bruce Nauman, Gerhard Richter, George Baselitz. Tot eind augustus.

In het Design Museum in Londen 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th Century open. Een overzicht van meubels, tot en met de laatste modellen. Tot en met 10 oktober.

DENEMARKEN Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september. In de haven van Kopenhagen een bijzondere expositie: bijna honderd kunstenaars uit de hele wereld hebben van een scheepscontainer een kunstwerk gemaakt. Met de binnenkant mochten ze alles doen, de buitenkant moest intact blijven. Container 96, tot en met 31 augustus.

Drie tentoonstellingen in Kopenhagen over de islam. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum richt zich op de cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum gaat meer over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam. De thuisbasis van de David Collection ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over het Nabije Oosten in de negentiende eeuw. Tot en met 29 september.

ZWITSERLAND

Van 12 tot en met 17 juni in Basel de internationale kunstbeurs Art 27'96 waar ruim 250 galeries hun 20ste-eeuwse kunst zullen aanbieden.

Kunsthaus Zürich wijdt een tentoonstelling aan de fotowerken van de Nederlandse fotograaf Inez van Lamsweerde. Van 7 juni tot en met 18 augustus.

Van 5 tot en met 9 juni in het Zwitserse Wallis het Festival de la Bande Dessinée, een stripfestival. 'Schwerpunkt' is dit keer Japan, een van de belangrijkste striplanden.

Het Centre d'Art Contemporain in Genève presenteert tot en met 29 september Shooting Divas, een video-opera van Pipilotti Rist.

Video's van de laatste vijf jaar van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney, onlangs nog te zien in Rotterdam, nu in Kunsthalle Bern. Tot en met 23 juni.

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich is een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het oude China. Tot en met 14 juli.

In galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi die tegelijkertijd monumentaal als transparant aandoet.

NEW YORK

In het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue t.h.v. 82nd Street) heeft installatie The Gubbio Studiolo from the Palace of Duke Federico da Montefeltro een permanente opstelling gekregen. Tot en met 28 juni tevens de aanverwante expositie The Art of the Renaissance Woodworker.

As they were: 1900-1929 behelst werk van bekende en minder bekende Amerikaanse kunstenaars, geselecteerd door Europese en Amerikaanse collega's. Tot en met 8 september in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue t.h.v. 82nd Street).

Circa 25 werken van negentiende en vroeg twintigste-eeuwse kunstenaars zijn verzameld in het Museum of the City of New York (Fifth Avenue t.h.v. 103rd Street) onder de titel Revisiting the Scene: New Evidence, New Discoveries. Tot en met 12 januari.

In het National Museum of the American Indian (Alexander Hamilton U.S. Custom House, 1 Bowling Green, vlakbij Battery Park) de tentoonstelling Partial Recall. Beelden van een eerbetoon aan de oorspronkelijke Noordamerikaanse bevolking. Tot en met 21 juli.

The Ashcan Artists and their New York, 1897-1917 schetst het leven in een wereldstad aan de hand van werken van onder anderen Bellows, Sloan, Shinn en Glackens. Tot en met 4 augustus in de New York Historical Society (170 Central Park West t.h.v. 77th Street).

De archeologie van de artiest Meredith Monk is vervat in een tentoonstelling in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue). Tot en met 14 september.

Meer dan 250 werken van de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Isamu Noguchi (1904-88) zijn te bezichtigen in zijn vroegere werkstudio, gevestigd aan Vernon Boulevard en 33rd Road, Long Island City, Queens. Tot eind november.

Portretten door onder anderen Copley en Warhol zijn samengebracht in de expositie Yanks Paint Brits. Tot en met 28 juni in Hirschl & Adler (21 East 70th Street).

BELGIE Tot en met 22 juni in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel een expositie van Chris Brand, eén van de belangrijkste Nederlandse typografen. Hij is de schepper van de letterfamilies Albertina, Delta, en Denise. Vanavond tot en met zondag brengt de Jazz Marathon Brussel tientallen concerten verspreid door de stad. Het hoofdprogramma op de Grote Markt is gratis toegankelijk: vanavond met gitarist Philip Catherine en Toots Thielemans, zaterdag vibrafonist Sadi, trio Aka Moon en Maceo Parker, zondagavond het Brussels muzikantencollectief Les Lundis D'Hortense.

Vanavond vindt in de Antwerpse Stadsschouwburg de première plaats van de Vlaamse versie van de musical Cats van Andrew Lloyd Webber door het Koninklijke Ballet van Vlaanderen.

Lucas Vandervorst regisseert De Tijd in De Drie Zusters van Tsjechov. Van 4 juni (première) tot en met 15 juni in de Minard Schouwburg in Gent.

Nieuw werk en installaties van Ettore Spalleti en foto's van Attilio Maranzano, die de afgelopen vijftien jaar de werken van Spalletti fotografeerde. Tot en met 28 september in galerie Vera van Laer, Hoogstraat 11 in Antwerpen.

Zelfportretten (tekeningen, schilderijen en foto's) van de Nederlandse kunstenaar Wouter van Riessen zijn tot en met 29 juni tentoongesteld in galerie Mot

& Van den Boogaard in Brussel.

In Provinciaal Museum Hasselt tot en met 25 augustus Hebben wij het geweten? Twaalf kunstenaars maken de balans op van de informatiemaatschappij. 'Heeft zij de waarheid in pacht?' Die vraag staat centraal in de werken van onder anderen Luc Tuymans, Alfredo Jaar, Nathan Ceizler en Danny Devos.

Matthias Groebel en Joseph Nechvatal presenteren in galerie In Situ in Aalst computergestuurde robotschilderijen, ontstaan door het gebruik van Internet en digitale schildermethodes. Tot en met 23 juni.

Een overzicht van de installaties van Guillaume Bijl in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Tot en met 9 juni.

ITALIE Honderd grote werken van 1971 tot 1996 van het Engelse duo Gilbert & George, tot en met 8 september in Galleria d'Arte Moderna, Bologna.

British Waves: jonge Britse kunstenaars exposeren tot en met 8 juli in de Britse Academie in Rome (Julie Roberts) en in de beste Romeinse galerieën: Dell' Oca (Brown en Murphy), Primo Piano (Floyer), Cortile (Irvine), De Crescenzo (Turk), Moncada (Wearing), Oddi Baglioni (Wright), Fontanella Borghese (Chodzko), Studio Miscette (Dalziel en Scullion), Bonomo (Gordon), Ponte (Hume), Sperone (Quinn), Magazzini d'arte moderna (Taylor-Wood), Sales (Jane en Louise Wilson).

Werk van de Duitse kunstenaars Demming, Denda, Fritsch, Genzken, Gröting, Heichhorn, Horn, Karrenberg, Sander, Siem, Stadtbäumer, Trockel, Waiss-Leder en Yufen tot en met 15 september in het Castello van Rivoli, Turijn.

Eveneens in het Castello van Rivoli sculpturen van Max Ernst en portretten van Ernst door grote fotografen. Tot en met 15 september.

Bruno Corà, de nieuwe directeur van het Pecci-museum voor moderne kunst in Prato, presenteert zich met een dubbel-expositie over werk van 1949 tot 1968 van Lucio Fontana, die in 1968 overleed, en de vorig jaar gestorven Alberto Burri. Tot en met 30 juni.

Schilderijen van meesters van de 15de tot de 19de eeuw uit de collectie van de Cassa di Risparmio, tot eind juni in Palazzo del Monte, Padua.

In het kader van het festival Maggio Musicale in Florence worden op 7, 8 en 9 juni in de beroemde tuin van Palazzo Corsini oude muziekinstrumenten gemaakt, hersteld en gekopieerd. Bij zonsondergang gospelsongs en Braziliaanse muziek op de 16de-eeuwse loggia.

Aflopende manifestaties: Italiaanse illustratoren (tot en met 2 juni, ex-slachthuis, Padua); het laatste werk van de neoklassieke schilder Carlo Maria Mariani (tot en met 4 juni, Studio Cannaviello, Milaan); Luchtschilderkunst 1930-1940, voorloopster van het Tweede Futurisme (tot en met 9 juni, Fiesole).

Meer over