KUNSTAGENDA BUITENLAND

Tony Gragg exposeert beelden in de Galerie Sud et Mezzanine in het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 15 april....

FRANKRIJK

Bartabas' bonte gezelschap Zingaro heeft zijn tenten opgeslagen in Aubervilliers (Avenue Jean-Jaurès) in Parijs. In een houten theater is tot en met 20 februari het spektakel Chimère te

zien.

Op de vijfde etage van Centre Georges Pompidou in Parijs nog tot en met 12 februari Féminin - Masculin, le sexe de l'art: vijfhonderd schilderijen, sculpturen, video's en foto's, geïnspireerd door dit thema.

Op de derde biennale van Lyon veel aandacht voor de wisselwerking tussen film, video of computer en beeldende kunst. Van de eerste elektronische beeldvervormingen van Nam June Paik uit 1963, tot de huidige generatie kunstenaars die werkt met de laatste technologieën. In het Musée d'art contemporain de Lyon, en het Palais des congrès, tot en met 18 februari.

Passion privées: choix des collectioneurs is een groot overzicht van wat meer dan negentig Franse privé-verzamelaars aan kunst bij elkaar hebben gehaald. Met werk van vierhonderd internationale kunstenaars. Tot en met 24 maart in Musée d'Art Moderne de la Ville in Parijs.

In Galerie du Jeu de Paume (Place de la Concorde) in Parijs een overzicht van het werk van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder Sam Francis, die zich in de jaren vijftig in Frankrijk vestigde. Les Années parisiennes (1950-1961). Tot en met 18 februari.

In 1926 vervaardigde Marc Chagall een groot aantal gouaches ter illustratie van de Fabels van Fontaine. Ze werden in 1930 tentoongesteld, maar verdwenen daarna grotendeels in particuliere collecties. Na twee jaar speurwerk werden er drieënveertig achterhaald, waarvan Het Musée National Message Biblique Marc Chagall in Nice er nu vierentwintig exposeert. Tot en met 25 maart.

DUITSLAND Warhol/Basquiat/Clemente in Museum Fridericianum in Kassel toont tweeënveertig kunstwerken waarbij sprake is geweest van samenwerking tussen de kunstenaars Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en/of Francesco Clemente. Voor zover de samenstellers van de tentoonstelling weten, is het de eerste keer dat deze werken ook samen tentoongesteld worden.

In Kunstverein München een overzicht van de Roemeense-Franse kunstenaar Andre Cadere, die begin jaren zestig deel uit maakte van de Parijse avant-garde beweging. Tot en met 24 maart.

Portikus Frankfurt am Main begint met 'Zuspiel' een serie dubbeltentoonstellingen waarin een dialoog moet ontstaan tussen het werk van twee kunstenaars. In deze eerste 'Zuspiel' zijn objecten en installaties van de in Istanbul wonende Ayse Ermen en de Hamburgse kunstenaar Andreas Slominski te zien. Tot en met 24 maart, vanaf zaterdag.

Na het retrospectief van Roy Lichtenstein in het Haus der Kunst in München is het de beurt aan een andere belangrijke exponent van de late 20ste-eeuwse, Amerikaanse kunst: Frank Stella. Van 10 februari tot en met 21 april.

'Barbizon' is een plaatsje in Frankrijk maar staat ook voor een manier van landschapschilderen rond 1830 in Frankrijk. Op een tentoonstelling in het Haus der Kunst in München zijn deze landschappen voor het eerst bijeengebracht. Werken van Dupré, Corot, Courbet en Millet. Van 4 februari tot en met 21 april.

William Turner, een van de belangrijkste schilders van de Engelse Romantiek, maakte tussen 1817 en 1844 een aantal studiereizen naar Duitsland. Hij tekende het landschap langs de Rijn en de Donau, en legde steden en historische plaatsen vast. In de Kunsthalle in Hamburg 140 werken van Turner uit deze periode. Tekeningen, aquarellen, en schetsen. Turner in Deutschland, tot en met 31 maart.

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een expositie met werk van Egon Schiele; de zogeheten 'Sammlung Leopold' uit Wenen. Tot en met 10 maart.

Buchgestaltung und Reklamekunst is een tentoonstelling over grafische ontwikkelingen met betrekking tot boeken en reclame in de periode 1895-1915. Tot en met 10 maart.

Op drie plaatsen in Frankfurt tentoonstellingen van Inoue Yûichi: in de Galerie im Karmeliterkloster (Die Bombardierung Tokyos), in de Schirn Kunsthalle (Werke 1954 bis 1982) en in het Museum für Kunsthandwerk (Wirtschaftswachstum). Tot en met 11 februari.

Een overzicht van Kandinsky in het Lechbachhaus (Luisenstrasse 33) in München. Vijhonderd werken van de wegbereider van de abstracte schilderkunst, van de vroege impressionistisch beïnvloede doeken tot en met de late geometrische kleurvlakken. Tot en met 25 februari.

Günter Förg, in Nederland ondermeer bekend door zijn presentatie op een van Rudi Fuchs' Coupletten, exposeert schilderijen, beeldhouwwerken en foto's in de Kunstverein Hannover. Tot en met 25 februari.

GROOT-BRITTANNIE Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Paul Cézanne krijgt honderd jaar na zijn eerste solo-expositie een retrospectief in de Tate Galerie in Londen. Meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen zullen vanaf 8 februari te zien zijn. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

William Nicholson - Landscape and Still-Life is een kleine, volgens het dagblad The Independent 'lovely exhibition' in het intieme Kettle's Yard in Cambridge, het voormalig woonhuis van Tate-directeur Sir Alan Bowness.

Tot en met 17 februari in The Place (WC1) in Londen het jaarlijks dansfestival Resolution 1996: iedere avond presenteren drie dansgroepen nieuw (experimenteel) werk. De toegangprijs is laag.

Anish Kapoor, de beeldhouwer van fabuleuze, gladde vormen, exposeert vijf nieuwe beelden in Kettles Yard in Cambridge, tot en met 25 februari.

In het Riba Architecture Centre in Londen een overzichtstentoonstelling van de Italiaanse industrieel ontwerper en architect Mario Bellini. De expositie belicht zijn architectuurprojecten van de afgelopen tien jaar, waaronder veel urban islands: grote gebouwencomplexen waarvan het buitengewone volume een grote impact heeft. Tot en met 3 april.

De Barbican Art Gallery in Londen wijdt een overzicht aan Sergei Pavlovich Diaghilev (1872-1929), de geestelijk vader van het vermaarde Ballets Russes. De expositie geeft een beeld van de artistieke ontwikkelingen in het Rusland van het einde van de vorige eeuw, aan de hand van foto's, kostuums, theaterontwerpen, tijdschriften en boeken. Tot en met 14 april.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: An ideal husband, Peter Hall's revival van deze produktie uit 1992, in het Theatre Royal (tot 20 april); de musical Company in het Donmar Warehouse (onbepaalde tijd); The window in the willows in Old Vic, Allan Bennet's versie van Grahame's boek (tot 30 maart); The Jungle Book in Young Vic, en The Shakespeare Revue in het Vaudeville Theatre.

De National Trust in Engeland, een instituut dat cultureel erfgoed aankoopt en beheert, bestaat honderd jaar. In de National Gallery in Londen eenmalig een tentoonstelling van het bezit van dit fonds. Werken van Titian, Velázquez, Murillo, Rembrandt en Brueghel. Tot en met 10 maart.

BELGIE In het Stripmuseum in Brussel tot en met 7 april een overzicht van honderd jaar Amerikaanse strips.

Video-sculpturen in Duitsland sinds 1963 is een tentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent dat een overzicht geeft van videokunst sinds de jaren zestig. Het werk van de vader van de videokunst Nam June Paik zal natuurlijk niet ontbreken. Tot en met 16 maart.

Jan Fabre's Drie Danssolo's door Het Nationale Ballet op muziek van Eugeniusz Knapik staat op 15, 16 en 17 februari in deSingel in Antwerpen. Informatie: 00 32 (3) 2483800.

In het voormalig industrieel complex in de Druivenstraat in Turnhout is niet alleen het nationaal Museum van de Speelkaart gevestigd, maar ook het kunstenaarscollectief Creative Factory. Tot en met 18 februari exposeren Cyriel van den Heuvel, Rik Hens, Paul van Hees en Hannelore van Even daar hun recente werk.

Nederlands Toneel Gent speelt Het wijde land van Schnitzler in de regie en het decor van Guy van Sande. Voorstellingen in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Gent tot en met 10 februari.

De Britse kunstscene kent een herleving. Vanuit die overtuiging presenteert het Stedelijk Museum Oud-Hospitaal in Aalst een tentoonstelling van jonge Britse hedendaagse schilderkunst. Werken van Torie Begg, Clem Crosby en Peter Davis. Tot en met 17 februari.

OOSTENRIJK Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconci een van de grootste representanten van het Amerikaanse body-art - is vanaf 28 februari te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits tot en met 4 augustus.

In de Galerie Belvedere (Prinz Eugen-Strasse 27) in Wenen werk van Oostenrijkse kunstenaars die, gevlucht voor de nazi's, in de periode 1920-1950 in Amerika werkten. Wat was de invloed van hun ballingschap op leven en werk? Met werk van Max Oppenheimer, Josef Binder, Anna Mahler en vele anderen. Tot en met 17 maart.

ZWITSERLAND Het werk (fotografische werken en installaties) van Ugo Rondinone dat tot en met 28 april opgesteld staat in Centre d'Art Contemporain in Genève, beslaat twee etages. De installaties van Christina Graber in de projektzaal van het centrum zijn geïnspireerd op Zwitserse folklore. Tot en met 10 maart.

Vanaf zaterdag in Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei. Tot en met 10 maart worden daar ook nog boekillustraties van de hand van Pablo Picasso tentoongesteld.

De in 1890 in New York geboren fotograaf Paul Strand behoorde vanaf 1915 tot de avant-garde van de fotografie. Het Kunsthaus in Zürich toont werk uit zijn laatste jaren (1950-1976): On my doorstep. Tot en met 31 maart.

De kunstenaar Gregor Scheider onderzoekt het begrip 'ruimte' door muren voor de muren van zijn eigen huis te bouwen, of nieuwe ruimten in bestaande ruimten. Dit laatste heeft hij ook gedaan in de Kunsthalle van Bern, waar hij nu gedeelten van zijn eigen huis tentoonstelt. Tot en met 6 maart.

Schilderijen en objecten van Max Bill in Galerie Jamileh Weber, Waldmannstrasse 6 in Zürich. Tot en met 2 maart.

ITALIE

More than real: werk van 21 jonge kunstenaars uit de VS, Japan, Nederland (Bas Jan Ader), Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, Engeland en Italië. Tot en met 25 februari in het 18de-eeuwse Palazzo Reale in Caserta.

Colorealismo: jonge fotografen uit Europa, de Verenigde Staten en Japan met kleurenfoto's uit de dagelijkse - vaak walgelijke - werkelijkheid. Tot en met 2 maart in Galleria Photology in Milaan.

De grafische cyclus van Goya over de rampen van de oorlog, en zeventig werken van de Oostenrijkerse schilder Arnulf Rainer over de verschrikkingen van de atoombom, tot en met 18 februari in het Dogenpaleis in Genua. Aldaar ook Picasso, Miró en andere groten over antifascisme, oorlog en bevrijding in Europa.

Houten sculpturen uit de periode 1200 tot 1425 uit Lucca, vaak van anonieme meesters. Tot en met 30 juni in de Musei Nazionali en Villa Guinigi in Lucca.

Grote antiekmarkt van houten maskers uit Europa, Afrika en Azië, van 3 tot en met 11 februari in Padua.

Tentoonstelling van Afrikaanse kunstenaars, tot en met 28 februari in Galleria Sala 1, Rome.

Kunst van Europa tussen twee eeuwen, 1895-1914: door het Revoltella-museum voor moderne kunst in Triëst aangekochte collecties, vooral op de Biennale van Venetië. Tot en met 31 maart in het Revoltella-museum.

Foto's, schilderijen, grafisch werk en films van Paolo Gioli, tot en met 28 februari in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

De in Rome wonende Spanjaard Pedro Cano exposeert 60 op zijn wereldreizen gemaakte schilderijen. Tot en met 23 februari in Palazzo Reale, Napels.

Sculpturen en andere vondsten op de fora van Augustus en Trajanus in Rome zijn te zien op een permanente expositie op de Mercati di Traiano (Markten van Trajanus), Rome.

Aflopende manifestaties: Andy Warhol (11 februari, Fondazione Antonio Mazzotta, Milaan); Rome 1950-1959 - De vernieuwing van de schilderkunst in Italië (15 februari, Palazzo dei Diamanti, Ferrara); Toulouse-Lautrec (18 februari, Palazzo Vecchio en Palazzo Medici Riccardi, Florence).

NEW YORK

The Talk of the Town: Rea Irvin of The New Yorker laat 83 tekeningen, originele covers en cartoons zien van de eerste art-editor van het gezaghebbende tijdschrift. Ook in Museum of the City of New York (Fifth Avenue, ter hoogte van 103d Street) de expositie Collecting New York, met de aankopen die werden gedaan tijdens de New York-Historical veiling een jaar geleden.

Een retrospectief van Roy DeCarava in het Museum of Modern Art (11 West, 53d Street). Meer dan 200 zwart-wit foto's, inclusief portretten van Billie Holliday, Milt Jackson en John Coltrane. Tot en met 6 mei.

Het aantal moorden in New York is de afgelopen maanden drastisch gedaald, maar de fascinatie voor sommige killings blijft onverminderd. In de New York-Historical Society (170 Central Park West, ter hoogte van 77th Street) de expositie In Cold Blood: Murders that shocked New York, met documentatie over vijf sensationele moorden die tussen 1836 en 1964 werden gepleegd. Tot en met 6 april.

Doris Bloom en Thomas Bang exposeren in galerie DCA (420 West Broadway). Bloom toont schilderijen en foto's gebaseerd op haar jeugd, Bang laat onder de werktitel Future Trophies zijn meest recente beelhouwwerken zien. Tot en met 1 maart.

Six Bridges: The Making of the New York Megalopolis behelst fotografisch werk, tekeningen, historische plattegronden en uniek filmmateriaal, bijeengebracht in Paine Webber (1285 Avenue of the Americas, ter hoogte van 51st Street). Tot en met 18 april.

Twee Shakespeare-toneelstukken op Newyorkse podia. Measure for measure in het Theatre for a New Audience (Playhouse at St. Clement's Church, 423 West 46th Street), tot en met 17 februari. En King Lear in het Joseph Papp Public Theatre (425 Lafayette Street), tot en met 17 februari.

'Alles is afhankelijk van het diner', luidt de subtitel van de expositie Culinary Customs in Early New York. Tot en met 27 april in Fraunces Tavern Museum (54 Pearl Street).

Twaalf van de vierenvijftig bestaande Fabergé-eieren zijn in het bezit van miljonair Malcolm Forbes, die het dozijn heeft tentoongesteld in de Forbes Magazine Galleries (62 Fifth Avenue ter hoogte van 12th Street). Tevens tot en met juni First Families, aandacht voor persoonlijke correspondentie van leden van het Witte Huis.

In het Whitney Museum of American Art (945 Madison) laat de tentoonstelling Cosmic Travels zien hoezeer de kunstenaar Joseph Cornell zijn fantasie laat beïnvloeden door zijn fixatie op hemel en sterrenrijk. Tot en met 10 maart. Ook in dit museum de foto-expositie Moving Out, een retrospectief van Robert Frank. Tot en met 11 februari.

Meer over