Kunst te koop in Basel, voor drie miljard euro

Bijna alle Nederlandse musea bezoeken de internationale kunstbeurs Art Basel, die vandaag opent voor het publiek. Alles is te koop, voor bijna 3 miljard euro.

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Een van de grootste galerieshows ter wereld en netwerkbijeenkomst voor de kunstwereld bij uitstek. Museumdirecteuren, tentoonstellingsmakers en belangrijke verzamelaars slaan geen jaar over.

Veel Nederlandse musea voor moderne kunst zijn met een delegatie aanwezig op Art Basel. Het Stedelijk Museum Amsterdam is met tien personen gekomen, zo leert navraag. Het Boijmans is er ook , net als De Pont, Kröller-Müller, Gemeentemuseum Den Haag, De Hallen en Cobra. Het Groninger Museum, De Fundatie Zwolle en Van Abbe Eindhoven hadden andere plannen.

Genodigden kunnen sinds dinsdag kijken en kopen. Een werk van Damien Hirst werd al verkocht voor 4,4 miljoen euro, een Jeff Koons voor 3,7 miljoen euro. Kunstverzekeraar AXA.Art schat de totale waarde van de te koop aangeboden werken op ruim 2,9 miljard euro. In 2013 was dat 2 miljard.

Van de 285 galeries op de beurs komt er dit jaar slechts één uit Nederland; de Annet Gelink Gallery. Volgens de naamgeefster van de Amsterdamse galerie is de concurrentie tussen galeries sterk toegenomen. 'Het is moeilijk om als Nederlandse galerie mee te blijven doen.'

Gelink zegt een goede start te hebben gemaakt op de beurs. 'De werken van Marijke van Warmerdam bijvoorbeeld zijn erg in trek.' Vandaag, als het VIP-publiek wordt aangevuld met andere liefhebbers, verwacht Gelink nog meer verkopen. 'Dan komen er steeds meer curatoren.' Art Basel is tot en met zondag geopend.

Hulk, een bronzen kunstwerk met polychrome en echte planten, van Jeff Koons. Foto EPA

undefined

Meer over