Kunnen zij de landmacht aan?

Het kabinet heeft genoeg van ‘onwillige jongeren’. Ze moeten naar school, aan het werk, uit de criminaliteit. Het nieuwe ministerie voor Jeugd en Gezin heeft daar ambitieuze plannen voor, Onder het motto: als de jeugd niet meer wordt opgevoed door de ouders, moet de overheid het doen....

tekst AIMÉE KIENE

Op de kazerne in Soesterberg krijgen de jongens discipline en structuur bijgebracht. Ze krijgen les in sociale vaardigheden, ze sporten veel en ze kunnen vakdiploma’s halen voor bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening of eerste hulp. Sommige jongens kunnen na drie maanden aan de slag bij de landmacht. De Uitdaging is in 2001 begonnen door Defensie en is nu een project van het ministerie voor Jeugd en Gezin, in samenwerking met de gemeenten Amsterdam en Den Haag. De opleiding kost 9000 euro.

Leroy (18), Izachar (17), Ritchie (17) en Sergio (22) begonnen op 11 september met De Uitdaging. De eerste twaalf dagen bivakkeerden ze met zeventien andere jongens ‘in het veld’; in kleine tentjes op de Leusderheide bij Soesterberg. De komende maanden verblijven ze op de Dumoulin-kazerne. In het weekend mogen ze terug naar hun familie. De jongens doen vrijwillig mee. Wie het niet meer ziet zitten, mag naar huis. Op 29 november krijgen ze hun diploma. Althans, als ze het volhouden. Na afloop kunt u in Volkskrant Magazine lezen hoe het hen is vergaan.

Meer over