DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Kunnen Klaver en Asscher het pensioenakkoord nog redden?

 Han Busker verlaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdaggavond na het mislukte pensioenoverleg met werkgevers en vakbonden.  Beeld ANP - Evert-Jan Daniels
Han Busker verlaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdaggavond na het mislukte pensioenoverleg met werkgevers en vakbonden.Beeld ANP - Evert-Jan Daniels

Goedemiddag,

Vinden premier Rutte en minister Koolmees nog een uitweg uit de pensioenimpasse? Vele ogen zullen zich richten op Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.

En Klavers nieuwe steunpilaar in de Eerste Kamer stelt zich alvast inschikkelijk op.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
De pensioenimpasse

Het moet gezegd: Lilian Marijnissen was er dinsdagavond razendsnel bij met haar videomontage (‘Het pensioenakkoord is geblokkeerd!’) als reactie op de afgebroken onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. Wist de voormalige vakbondsvrouw wellicht al dat FNV-voorzitter Busker de handdoek in de ring zou gaan gooien?

De stellingname van de SP legt hoe dan ook bloot hoe FNV-voorzitter Han Busker zich de afgelopen weken moet hebben gevoeld aan de onderhandelingstafel: hoe ver kan hij gaan zonder het militante deel van zijn achterban (in de Kamer vertegenwoordigd door de SP) van zich te vervreemden? Dat gebeurde wel bij de vorige poging, in 2011, om een nieuw pensioenstelsel op te tuigen. Een felle interne strijd binnen de vakcentrale was het gevolg.

Busker zelf was bereid om over van alles te praten, verklaren ingewijden in de reconstruerende gesprekken met de media. En hij kreeg ook van alles toegeschoven: minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd, herintroductie van de vroegpensioenmogelijkheden, toegang tot de pensioenfondsen voor zzp'ers - het kabinet tastte voor vele miljarden in de buidel. Uiteindelijk bleek het toch te weinig om Busker de overtuiging te geven dat hem een veilige aftocht wachtte.

Dat brengt de onderhandelingen in een impasse waarin iedereen, in de polder en op het Binnenhof, naar elkaar zit te kijken: wie beweegt als eerste? Busker is de man in het midden van de kring. Is hij nog over te halen om het dan maar zonder de steun van de SP te proberen, met een scheuring in eigen kring als risico? De enige kans dat hij dan overeind blijft dient zich aan als GroenLinks en PvdA wel meedoen. Dat is ook voor het kabinet van belang. Want dat zou nu ook alleen tot nieuwe pensioenwetgeving kunnen besluiten, maar om die na de verkiezingen van maart door de Eerste Kamer te krijgen, zal de steun van een of twee linkse partijen nodig zijn.

Dagkoersenvoorspelling: Jesse Klaver en Lodewijk Asscher mogen zich de komende tijd verheugen in de liefdevolle aandacht van de minister-president.

COMEBACK VAN DE DAG
Paul Rosenmöller

Enige hoop kan de minister-president ontlenen aan de woorden waarmee een oude bekende vandaag zijn comeback op het Binnenhof aankondigde. ‘Vanzelfsprekend’, antwoordt Paul Rosenmöller op de vraag van verslaggever Frank Hendrickx of hij bereid is met het kabinet te praten over politieke steun: ‘Als het kabinet GroenLinks nodig heeft voor een voorstel, gaan we onderhandelen om te kijken of we Nederland vooruit kunnen brengen.’

Rosenmöller is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks in de Eerste Kamer. Dat mag opmerkelijk heten, gezien de vastberadenheid waarmee hij zestien jaar geleden het Binnenhof verliet. Nadat hij in de campagne van 2002 fel weerstand bood tegen Pim Fortuyn - de meestbesproken aanvaring hier vanaf minuut 12 - kregen hij en zijn gezin na de moord te maken met ernstige bedreigingen. Rosenmöller hoopt in de Eerste Kamer genoeg afstand te kunnen nemen van het vuur van de politieke strijd om een herhaling te voorkomen: ‘Ik moet het niet kleiner maken dan het is, maar ik ga aan de slag in de Eerste Kamer. Qua toon, stijl, impact en beeldvorming is dat toch anders dan de Tweede Kamer.’

Het hele interview kunt u hier lezen.

Paul Rosenmöller. Beeld anp
Paul Rosenmöller.Beeld anp

EN DAN DIT NOG
Marrakech wankelt

Het lijkt opeens snel te gaan, met het afbrokkelend politiek draagvlak voor het VN-migratiepact. Twee jaar werd er over onderhandeld zonder dat iemand in de Kamer het opmerkte, vorige maand klonken de eerste kritische geluiden in Nederland, gisteravond lieten de VVD en het CDA er in een Kamerdebat geen twijfel meer over bestaan dat het kabinet met een heel goede verdediging zal moeten komen als het binnenkort echt wil afreizen naar het Marokkaanse Marrakech om het pact te tekenen. Alleen als staatssecretaris Harbers de partijen donderdag in de Kamer kan overtuigen dat het pact geen bindende immigratieverplichtingen oplegt, gaan CDA en VVD akkoord. Intussen doet ook Israël al niet meer mee en zorgt het pact in België voor grote politieke spanningen.

Baudet vs Ollongren

Thierry Baudet zal het Amsterdamse gerechtshof dankbaar zijn. Begin dit jaar deed hij aangifte tegen minister Ollongren wegens smaad en laster - een actie die door deskundigen meteen als volstrekt kansloos werd gezien. Inderdaad besloot het hof niet tot vervolging over te gaan. Maar daarbij was het wel zo stom om een verweerschrift van Baudets raadsman - tevens Kamerlid Theo Hiddema - over het hoofd te zien, waardoor de zaak maar blijft sudderen. Vorige week waren er al excuses van het hof aan Hiddema. Vandaag meldde het hof dat ook de beslissing om niet te vervolgen opnieuw wordt bekeken.

Erfpacht voor vergroening

Het is de grote vraag die boven de klimaattafels van minister Wiebes hangt: wie gaat dat betalen? Vanuit de gemeenten - die vaart willen maken - komt vandaag een onconventioneel voorstel. Zij willen verduurzaming van huizen financieren via het tijdelijk kopen van de grond onder die huizen. Deze vorm van tijdelijke erfpacht zou meer huiseigenaren in staat moeten stellen om de stap te wagen. De vraag is nu of het kabinet het ook aandurft. De Nederlandse Vereniging van Banken is niet enthousiast en beschouwt de erfpachtvariant als ‘een uiterst complex paardenmiddel'.

 Staatssecretaris Mark Harbers in de Tweede Kamer.  Beeld ANP - Bart Maat
Staatssecretaris Mark Harbers in de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over