GELDVRAAG

Kunnen de kosten van mijn betaalpakket omlaag?

ING heeft haar betaalpakketten veranderd. Moet ik in actie komen?

null Beeld anp
Beeld anp

Het loont zeker om het betaalpakket kritisch door te lichten, bij alle banken. ABN Amro en Rabobank hebben de boel ook omgegooid.

ING biedt sinds 4 april nieuwe klanten standaard het Kiesvrij/ Oranjepakket aan. Oude klanten kunnen overstappen. Op de website van ING staat een vergelijking van het nieuwe ING Kiesvrij/Oranje pakket met de oude pakketten (google 'ING' en 'Kiesvrij'). Wie de vragenlijst invult, kan zien of dit nieuwe pakket voor hem goedkoper uitpakt. Dat hangt af van de keuze voor extra diensten, zoals een tweede betaalpas, een creditcard of papieren afschriften. Wie eenmaal overstapt naar het nieuwe pakket, kan nooit meer terug. U verliest dan bijvoorbeeld uw gratis maandelijkse bankafschriften.

Wie een of meer creditcards via de bank heeft, moet opletten. U kunt juist duurder uit zijn door te kiezen voor een goedkoop pakket. Overweeg eens de creditcard van de bank op te zeggen, want er zijn genoeg alternatieven die voordeliger zijn. Doe dat wel op tijd, ruim voordat u met vakantie gaat.

Wie bij verschillende banken een rekening heeft, moet voor de vakantie buiten de eurozone goed bedenken welke betaalpas hij meeneemt. SNS en Rabobank (behalve het Directpakket) zijn goedkoper dan ING en ABN Amro (het duurst), zowel bij betalen als geld opnemen. Knab rekent de laagste kosten buiten de eurozone, maar het is een vrij dure bank. Wie twee creditcards wil, is bij Knab toch gunstig uit.

Ik heb een hypotheek bij mijn bank, dus ik kan niet weg.

U zit aan de bank vast, vanwege de korting op de hypotheekrente. In dat geval kunt u juist profiteren van de nieuwe, goedkope rekeningen van ING, Rabo en ABN Amro. U houdt daar een basisrekening en doet uw overige geldzaken voortaan elders.

Sommige banken eisen dat op de betaalrekening iedere maand salaris binnen komt. Die voorwaarde valt makkelijk te omzeilen: u vraagt gewoon de salarisadministratie op uw werk om een deel van het salaris naar die bank over te maken. De rest kan naar uw andere betaalrekening. U heeft dan een basisrekening voor de vaste lasten en een andere die u bijvoorbeeld deelt met uw partner. Aan de slag. Banken verdienen aan luie klanten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over