Kung fu met woorden

Jackie Chan heeft het weer voor elkaar. De ster uit Hongkong is inmiddels 47 jaar, maar dat is hem niet aan te zien....

Pauline Kleijer

Rush Hour 2, het vervolg op de succesvolle actiekomedie uit 1998, heeft sinds de uitbreng in augustus alleen al in Amerika 219 miljoen dollar opgebracht. Dat is meer dan deel 1, en bijna genoeg om het tot de top 25 van grootste kassuccessen aller tijden in Amerika te schoppen.

Dat een vervolgfilm het aan de kassa beter doet dan het origineel is niet zo uitzonderlijk - het is de reden waarom in Hollywood het uitmelken van succesformules zo hoog in het vaandel staat. Kwaliteit heeft met die cijfers niets te maken, want doorgaans is deel twee een slap aftreksel van het eerste deel.

Rush Hour 2 is een uitzondering op die regel. De film evenaart het niveau van het origineel, en is misschien zelfs wel grappiger en effectiever. In het eerste deel moesten Jackie Chan en zijn tegenspeler Chris Tucker nog geïntroduceerd worden, nu valt regisseur Brett Ratner met de deur in huis.

Carter, de agent uit Los Angeles met de grote mond (Tucker), is op vakantie in het Hongkong van inspecteur Lee (Chan), maar van luieren komt weinig terecht. De Amerikaanse ambassade wordt gebombardeerd, er blijkt een omvangrijke geldsmokkel gaande, en Lee en Carter bemoeien zich ermee.

Het verhaaltje doet er weinig toe. Rush Hour 2 zit weer vol acrobatische vechtscènes, terwijl Tucker er op los rebbelt. Chan ontpopt zich overigens meer en meer als een niet alleen fysiek, maar ook verbaal komisch talent, al blijft zijn Engels middelmatig.

Ook is er dit keer vrouwelijk schoon aanwezig: Zhang Ziyi, de nieuwe Chinese ster uit Crouching Tiger, Hidden Dragon speelt een keiharde gangster. Roselyn Sanchez is haar tegenpool.

Het heeft allemaal vreselijk weinig om het lijf, maar leuk is het wel. Ook de bloopers die zoals altijd bij Chans films tijdens de aftiteling worden vertoond, zijn weer komisch. Ze draaien steeds minder om mislukte stunts en meer om verbale missers, en een aantal moet haast wel speciaal in scène gezet zijn.

Ook dat maakt niets uit. Chan is onbetwist de grappigste actieheld van het moment.

Meer over