Kunduz

Vandaag evalueren kabinet en Tweede Kamer de missie in Kunduz. Op 1 juli vertrekken we definitief uit Afghanistan, gelukkig wel met achterlating van een mediationkantoor in Kunduz. 'Ik laat de Afghaanse vrouwen niet in de steek', zei minister Ploumen.

Nog even en de buitenlanders zijn weg uit Afghanistan, nadat ze op 7 oktober 2001 hun komst hadden aangekondigd met veel tromgeroffel in Tora Bora. De eerste Nederlandse soldaten arriveerden in maart 2006 - ik moet alweer opzoeken hoe je Tarin Kowt ook maar weer spelt.

Rob Vreeken schreef gisteren een stuk naar aanleiding van de tiende verjaardag van de invasie in Irak. U heeft in deze krant vaak stukken kunnen lezen waarin die fanatiek werd verdedigd, maar nu moeten we vaststellen dat de inval een strategische flater was met rampzalige gevolgen.

Minstens 170 duizend dode Irakezen, bijna 4.500 dode Amerikaanse soldaten, een verwoest land en een voedingsbodem voor terreur. Volgens Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz gaat 'Irak' de VS uiteindelijk 2.500 miljard dollar kosten. De kosten voor 'Afghanistan' schat hij op 1.500 miljard. Hoe het met de naweeën in Irak e.o. zit, is niet te voorspellen. Bush zette in 2003 iets groots in gang waarvan we tien jaar later nog op geen stukken na de consequenties kennen.

Volkskrantverslaggever Natalie Righton was deze week even terug in Afghanistan, haar oude standplaats. De stemming in Kunduz was niet al te optimistisch, las ik - eigenlijk stroomde de wanhoop tussen de regels door zo je ontbijtbordje op. Righton had vier oude bekenden gesproken. Het moeten vreemde gesprekken zijn geweest, waarin de aangekondigde dood nadrukkelijk aanwezig was: de Taliban.

Feitelijk zaten we in Afghanistan omdat de Amerikanen ons zo onder druk zetten dat er geen ontkomen aan was. Maar omdat dat niet erg heldhaftig en principieel klinkt, hebben ze ons in de loop der jaren allerlei veel edelmoediger motieven op de mouw proberen te spelden; vrouwenrechten vormden daarvan het laatste.

Je hoeft niet te twijfelen aan Ploumens oprechtheid. Maar haar woorden waren tevens beleefdheidsfrases van de vreemdeling voor wie het verblijf te duur is geworden, die zijn zelfoverschatting inziet en vertrekt.

Die zeven jaar hebben 2,5 miljard euro gekost; we laten een potje met 15 miljoen ontwikkelingsgeld achter en groeten onze Afghaanse vrienden hartelijk: tot ziens maar weer en pas op voor mannen met baarden. We hebben geprobeerd van een middeleeuws land een moderne democratie te maken. Dat is, zoals ook wel viel te verwachten, mislukt. Nu ziet het er slecht uit, voor de gewone Afghanen.

Als straks de laatste buitenlandse soldaat Afghanistan verlaat, komt een tijdperk ten einde. We weten wat de jaren na 11 september 2001 ons hebben gekost - veel. Maar wat heeft de War on Terror die George Bush op 20 september 2001 uitriep eigenlijk opgeleverd? Eén ding is zeker: de terreur is er nog en de terroristen zijn gemotiveerder dan ooit.

Die 4.000 miljard dollar van de VS - en de uitgaven van de bondgenoten - hadden vermoedelijk op een heel wat slimmere manier kunnen worden ingezet tegen terreur en de oorzaken van terrorisme. De prijs aan mensenlevens was monsterlijk. En onze 2,5 miljard euro? De 25 doden?

Evalueren, oké. Maar je wilt meer dan politieke marketingpraatjes. Je zou wensen dat onze eigen kleine war on terror onderwerp zou worden van een parlementaire enquête.

Die jongens, zijn die ook ergens voor gestorven?

undefined

Meer over