Kulvet

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week Royal Green Kokosolie..

Tekst Mac van Dinther

Als er één etenswaar is waarmee we een haat-liefdeverhouding hebben, dan is het vet. We kunnen niet zonder (sommige vitaminen zijn alleen oplosbaar in vet) en we zouden ook niet willen. Roomijs, slagroom, boter en ganzenlever ontlenen hun aantrekkingskracht vooral aan smeuïg, troostrijk, liefdevol vet. Maar vet zadelt ons ook op met een schuldcomplex. Want van (te veel) vet word je dik. Kan niet, mag niet, foei. Was er maar een vet waarvan je niet dik wordt.

En verdomd, dat is er, beweren de fabrikanten van Royal Green: kokosnootvet. Minder calorieën, lichter verteerbaar, rijk aan laurinezuur, waaraan allerlei gezonde effecten worden toegeschreven. Toevallig ligt op ons bureau het boek The 150 Healthiest Foods on Earth van de Amerikaanse voedings- en afvaldeskundige Jonny Bowden. Hij schaart kokosvet zelfs onder de ‘superfoods’. Van kokosvet word je volgens Bowden niet dik, omdat het zich niet op de heupen afzet, maar meteen wordt gebruikt als energie. Inwoners van Pukapuka en Tokelau, twee eilandjes in de Stille Zuidzee zijn kerngezond en slank. Volgens Bowden komt dat maar door één ding: ze eten zich te barsten aan kokosnoten.

Daarover later meer. Eerst maar eens de vraag: smaakt het? Nee, dat wil zeggen, ja, dat wil zeggen: het smaakt naar niks, schrijft Hubert van Lieshout. Het is geur-, kleur, en smaakloos. ‘Het voorkomt dat je eitje vastkoekt in de pan en zorgt dat de hagelslag plakt op je brood. Je kunt er vast ook je ketting mee smeren.’

Desalniettemin vond Margot van Herwaarden het wel prettig in gebruik. ‘Je hebt er weinig van nodig en het is zeer geschikt om mee te roerbakken. Het heeft een neutrale smaak, niet zo uitgesproken als bijvoorbeeld olijfolie.’

In het Proeflab hadden we het kokosvet een week in de keuken staan. En we kwamen tot dezelfde conclusie als Margot. We bakten er een eitje in, een biefstukje, een gehaktbal. Ging allemaal prima. Maar met olijf- of zonnebloemolie ook, dus waarom zou je dan kokos gebruiken? Omdat het zo gezond is.

Helaas blijft van die claim vooralsnog niet veel overeind. De gezonde effecten van laurinezuur zijn nog lang niet bewezen, zegt het Voedingscentrum. De bewering dat kokosvet minder calorieën bevat is kul: vet is vet. Kokos bevat bovendien veel verzadigd vet. Daarvoor geldt nog steeds het advies: zo min mogelijk gebruiken.

Voor 3,95 euro krijg je dus 250 gram smakeloos vet met een wetenschappelijk discutabele reputatie. Waar ze bij Gerlien van der Haven thuis niet instinken. ‘Nadat ik mijn moeder had verteld dat we braadproducten gaan testen, vertelde zij dat we al jaren Croma gebruiken. Het is ons altijd goed bevallen. De conclusie is dan ook dat we Croma de komende jaren blijven gebruiken.’

Gelijk heeft ze. We kunnen wel tien andere redenen bedenken waarom de inwoners van een paradijselijk eiland in de Stille Zuidzee kerngezond zijn: Bounty’s!

Meer over