Kruimels

Vandaag een recept dat Miguel de Cervantes, schepper van Don Quichot, zou hebben behaagd. De schrijver, die op 9 oktober 1547 werd geboren, stierf in 1616 in armoedige omstandigheden....

Hij was kamerdienaar van een kardinaal in Italië, en vocht in de fameuze zeeslag van Lepanto in 1571, waar hij gewond raakte. Sindsdien ging hij onder de bijnaam de éénhandige van Lepanto door het leven. Hij nam deel aan een expeditie naar Tunis. Op de terugtocht werd hij door de Turken overvallen en leefde als slaaf in Algiers. Na te zijn vrijgekocht, kreeg hij opdrachten van

Filips II, zoals het innen van belastingen. In de tussentijd schreef hij toneelstukken, gedichten, satires én Don Quichot, het prototype van de idealist, tegenover wie Cervantes de nuchtere boer Sancho Panza plaatste. Terwijl de hoofdpersoon steeds meer ontnuchterd raakt door tegenslagen en gaat twijfelen aan zijn idealen, gaat Sancho Panza daar steeds meer in geloven. Voor het eerst schiep de auteur persoonlijkheden die in de loop van een verhaal, getekend door hun ontwikkelingen, karakterologisch veranderen.

Migas, Spaans voor broodkruimels, is een armeluisrecept. Als u niet toevallig twee dagen oud boerenbrood in huis heeft, kunt u het pas zaterdag maken. Migas is een gerecht dat met stevig oud boerenbrood wordt gemaakt. Nodig zijn, behalve brood, een plak bacon met veel vet eraan van honderd gram, 1 plak rauwe ham van eveneens honderd gram, 1 kleine ui, twee tenen knoflook, een half kopje (Spaanse) olijfolie, 1 theelepel paprikapoeder, een mespunt komijnpoeder en peper en zout. Ontdoe het brood van de korsten en verkruimel het in heel kleine blokjes. Sprenkel er wat water over en wikkel het in stevig plastic folie. Laat het een uurtje liggen.

Snij de bacon in kleine stukjes en laat het vet in een pan met dikke bodem op een heel laag vuur smelten. Doe er een scheut olijfolie bij en een van de schoongemaakte maar niet fijngehakte tenen knoflook. Bak het teentje tot het bruin is. Haal de teen er dan uit en doe het brood in de pan.

Zet het vuur wat hoger en schep het brood goed om. Alle kruimels moeten door het vet. Strooi dan de paprikapoeder, de komijn en zout en peper naar smaak over het brood. Laat het op een zeer laag vuur een halfuur bakken, zodat het brood knapperig wordt. Wel af en toe even omscheppen.

Terwijl alles pruttelt, de ui schoonmaken en raspen, de overgebleven knoflookteen ontvellen en fijnhakken, en de rauwe ham in stukjes snijden. Fruit de ui in wat olijfolie tot de ui glazig is geworden. Doe dan de ham erbij en laat die nog een paar minuten zacht meebakken. Doe dit mengsel bij de broodkruimels en strooi er waar nodig nog wat zout en peper bij. U kunt er een salade bij geven en/of in olijfolie gebakken eieren.

Henk Müller

Meer over