Kruijswijk aast op revanche in de Spaanse bergen

Steven Kruijswijk is op z'n best als de weg kilometers lang constant omhoog loopt. Die bergen komen eraan in de Vuelta. 'Er is nog van alles mogelijk.'

null Beeld Cor Vos
Beeld Cor Vos

Misschien dat de rustdag gisteren de inleiding vormt van een succesvoller tweede akte van de Ronde van Spanje voor Steven Kruijswijk. Of eigenlijk: het begin van een succesvoller seizoen. Want de kopman van Lotto-Jumbo wil zich laten zien. Imponeren bergop, zoals vorig jaar in de Giro d'Italia. Toen hij bijna won. Bijna. Maar een bijna-winnaar is niks. Zeker niet in het wielrennen. Een ereplaats telt niet.

Zware weken

De ambities zijn er deze Vuelta, maar het gaat nog niet zoals hij wil, vertelt Kruijswijk aan de telefoon. Het monotone, nasale Brabants aan de andere kant van de lijn verraadt waar hij op doelt: verkoudheid. Gesnotter. Om de vijf minuten kon hij de eerste dagen zijn zakdoek erbij pakken: neus en voorhoofdsholte bleven volstromen. 'Met 35 graden plus knalt je kop uit elkaar', aldus Kruijswijk.

Dus nee, hij kende geen geweldige eerste week. En dat was niet alleen te wijten aan zijn verkoudheid, geeft hij toe. Het eerste deel van het Vuelta-parcours stuurde over kleine, steile klimmetjes. Die liggen hem niet. De 30-jarige Kruijswijk is op z'n best als de weg kilometers lang constant omhoog loopt. Als hij in vorm is, kan hij op die bergen met de beste klimmers omhoog.

Die bergen komen nog. Er wachten nog twee zware weken. Zijn achterstand op rodetruidrager Chris Froome is vier minuten en 46 seconden. De andere Nederlanders Wout Poels (Sky), Wilco Kelderman en Sam Oomen (Sunweb) staan beter in het klassement.

De Ronde van Spanje is de koers van de revanche. Een tweede kans. Een laatste kans voor sommige renners. In Spanje kan een mislukt seizoen nog glans krijgen. Kijk maar naar het deelnemersveld: Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Romain Bardet. Ze kwamen er niet aan te pas in de Tour de France, waar Chris Froome al voor de vierde keer in de gele trui Parijs binnen reed. Met behulp van het machtige Sky.

In de Vuelta liggen er weer kansen voor de klassementsrenners. Toch?

Daar lijkt het voorlopig niet op. In het peloton wordt het gelaten verzucht: Sky is ook na een week fietsen in Spanje de baas. Kruijswijk: 'Zelfs in de zogenoemde overgangsetappes wordt er zo hard gereden dat je lichaam nauwelijks tijd heeft om te herstellen.'

'Niks offensief rijden'

Hoe frustrerend is het dat bij Sky naast Froome ook Gianni Moscon en Wout Poels rijden. Knechten die in staat zijn kopmannen te breken? Dat is zwaar, geeft hij toe. 'Je bent vanaf de eerste dag bezig met het beperken van de achterstand. Niks offensief rijden. En dan is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien. Het kost veel kracht om te blijven vechten voor iedere seconde. Niet alleen fysiek. Ook mentaal moet je jezelf blijven motiveren.'

Mentaal was het sowieso geen gemakkelijk seizoen voor Kruijswijk. Hij verhuisde met zijn gezin naar Monaco. Betere trainingsomstandigheden, meer rust thuis. Alles om nóg beter te zijn in de Giro d'Italia dit jaar. Maar bij een onfortuinlijke valpartij in de Tour of Yorkshire, niet lang voor de start van de honderdste Giro op Sardinië, liep hij een scheurtje in zijn ribben op.

In de documentaire Alle ballen op Steven, over de mislukte Giro, is te zien hoe de blessure in eerste instantie stilgehouden wordt voor de concurrentie. Misschien herstelt hij nog op tijd, hopen zijn ploegleiders tegen beter weten in.

Kruijswijk vocht in Italië voor zijn positie in het algemeen klassement. Dat lukte niet. En het herstel kwam ook niet. Vlak voor de laatste tijdrit in Milaan moest hij naar huis. Hij was op, het lichaam was gebroken.

Op de televisie in zijn appartementje in Monaco zag hij een andere Nederlander winnen: Tom Dumoulin werd de eerste Nederlander die de Giro won.

Ja, dat had hij moeten zijn.

Terwijl vorig jaar de voorbereidingen voor een huldiging in Den Bosch al getroffen waren, vloog Kruijswijk in de afdaling van de Colle dell'Agnello uit de bocht - de beelden van de crash, met een kromgebogen rozetruidrager en zijn vliegende fiets, zijn eindeloos herhaald.

Hij heeft de documentaire nog niet teruggezien. Nog even geen behoefte aan. 'Het was een teleurstellende Giro, ja. Dus die film zal de weergave zijn van hoe ik me heb gevoeld die drie weken: dat was niet best. Denk ook niet dat ik er nu moraal uit haal om mezelf zo terug te zien.'

Natuurlijk was het lekkerder geweest als hij een goede Giro had gereden. 'De voorbereiding op de Vuelta was iets rustiger dan die op de Giro. Ik denk dat de grote verschillen pas in de laatste week gemaakt zullen worden. Daar hebben we ook mijn trainingsschema op aangepast. Iets minder intensief trainen, zodat ik in de derde week misschien nog wat extra energie over heb.'

In de derde week van een grote ronde is Kruijswijk op zijn best. Het lijkt soms wel of hij alleen maar beter wordt. 'Klinkt leuk, maar zo werkt het niet. Ik denk eerder dat ik minder snel aftakel. En je ziet het: ook mannen als Contador en Bardet hebben slechte dagen. Dus er is nog van alles mogelijk in het algemeen klassement.'

Kruijswijk voor de start van de 20ste etappe in de Giro van vorig jaar. Beeld anp
Kruijswijk voor de start van de 20ste etappe in de Giro van vorig jaar.Beeld anp

Lees meer over Steven en de Vuelta

Vuelta de minst aansprekende ronde? Welnee! Van de drie grote rondes geldt de Vuelta als de minst aansprekende. Onterecht, er zijn genoeg redenen om uit te kijken naar de 72ste editie.

Bij vlagen was Steven Kruijswijk afgelopen week in de Ronde van Zwitserland de Steven Kruijswijk in Giro d'Italia van vorig jaar. Hij reed weer omhoog met de betere klimmers uit het peloton, makkelijk herkenbaar aan zijn diep voorover gebogen houding en de combinatie van het zwart-gele shirt van LottoNL Jumbo en het zeegroen - officieel 'celeste' - van zijn Bianchi.

Meer over