Kruidige linzenpot met citroen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Kruidige linzenpot met citroen (Lunchgerecht voor acht personen)

Onno Kleyn
null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

Ik ben de blikkenman. De blikkenmetlinzenman, blikkenmetkikkererwtenman. Dat is me wel verweten door lezers als het om peulvruchten in een recept ging: 'Maar waarom neemt u nou een blik?' Zij beschouwen dat als valsspelen. Of een teken dat ik geen ruggengraat heb, culinair, of, veel erger, maatschappelijk of duurzaamheidsgewijs. Alsof de duurdere blikken geen superieure, verantwoorde linzen bevatten. Op het gebied van gemak maakt ieder zijn keus. Kaas en worst maak ik ook niet. 'Maar linzen koken is zo makkelijk!', roept u. Mja. Niet als je even vier eetlepels door een salade wilt doen.

Onlangs echter, in het kader van de wens tot broodloos lunchen, maakte ik weer eens linzensoep, helemaal zelf, van gedroogde linzen. Dat werkt beter in het groot, dus ik kiepte het ganse pondspak in de pan. Waarna ik eerder stoofpot dan soep overhield, want de massa zwol op. Lekker. Wel had ik het idee dat mijn darmpjes harder aan het werk moesten van zelfkooklinzen dan van hun geblikte soortgenoten.

Na drie ruime tweepersoonslunches had ik nog een kliekje over dat het geweldig deed als pastasaus. Dus kokkerel gezellig mee in deze uiterst kruidige linzenpot met pasta toe.

Ingrediënten

2 uien, in flinters
1 winterwortel, in stukjes
facultatief: 200 g gerookt buikspek, in blokjes of reepjes
8 tot 10 eetl. olijfolie
500 g linzen (liefst groene, Puy of Dupuis)
3 tenen knoflook, gehakt
2 eetl. gemalen komijn
2 eetl. gemalen koriander
10 kardemompeulen, gekneusd
1 kruidnagel
2 bouillonblokjes, liefst paddestoel
5 eetl. Thaise vissaus
eventueel: tagliatelle

Bereiding

Neem een fikse pan. Fruit de ui en wortel (en spek) samen in de olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg de linzen en alle andere ingrediënten toe en giet er water op tot iets van drie vingerbreedtes boven de linzen. Kook zachtjes tot de linzen gaar zijn - dat duurt 25 tot 35 minuten, afhankelijk van de linzensoort die u gebruikt. Proeven geeft uitsluitsel. Voeg kokend water toe als de zaak te dik wordt. Breng op smaak met zout. Zet op tafel met uw beste olijfolie en een doorgesneden citroen. Wij willen zowel een streep olie als een kneep citroen in de soep.

Dan de kliekverwerking. Een paar flinke lepels linzenstoof zijn fantastisch op gekookte tagliatelle. Bewaar dan altijd wat pastakookwater om bij het mengen toe te voegen, want de combinatie droogt erg snel uit. Mengen in de keuken, hè, niet op uw bord. En ook hier dragen olijfolie en citroen bij aan vrede en geluk.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over