Kroongetuige wijst opnieuw Hakkelaar aan als hasjbaron

Kroongetuige Ad Karman heeft dinsdag opnieuw Johan V., alias de Hakkelaar, aangewezen als leider van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hasjhandel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de speciale dependance van het Amsterdamse gerechtshof in de wijk Osdorp werd Karman bij het afleggen van zijn getuigenis door een kamerscherm onttrokken aan het oog van pers en publiek. Maar ook achter het scherm, in het zicht van de rechters, het OM, verdachte Koos R. en de vier advocaten van de bende was hij vermomd, met bril, pruik en snor. De voormalige garagehouder uit de Jordaan is nog steeds onderworpen aan een beschermingsprogramma.

De kroongetuige maakte, in tegenstelling tot zijn optreden voor de rechtbank, tijdens het beantwoorden van de vragen een redelijk zelfverzekerde indruk. Een van de twee advocaten van Johan V., M. Moszkowicz, gaf na afloop toe dat het verhoor voor de verdediging 'weinig' had opgeleverd. Zijn cliënt, Johan V., woonde de zitting opnieuw niet bij.

Raadsman G. Spong van Koos R., de vermeende rechterhand van de Hakkelaar, probeerde Karman nog wel uit zijn evenwicht te brengen. Hij informeerde of de kroongetuige in januari 1996 een reisje naar Oostenrijk had gemaakt. 'Dat zou kunnen', zei een wijfelende Karman. En of hij daarbij ook een bank had bezocht? Daarop beriep Karman zich met succes op zijn verschoningsrecht, het recht van een getuige om te zwijgen als hij zichzelf dreigt te belasten.

In zijn vragen opperde Spong tevens dat Karman van het OM een hoge geldelijke beloning voor zijn diensten had ontvangen. Die beloning, die in de honderdduizenden guldens zou lopen, zou bij een bank in Oostenrijk zijn gestort.

Spong meldde vervolgens bij het hof een 'XY-getuige' aan, een getuige die anoniem blijft tot zijn of haar verschijnen in de rechtszaal.

Die geheime getuige is een voormalige vriendin van Karman, met wiens zoon de voormalige garagehouder in 1996 Oostenrijk bezocht, zo werd vernomen uit betrouwbare bron. Spong wilde dat gisteravond 'bevestigen noch ontkennen'. Ook wilde hij niet ingaan op de vraag of de getuige meer kan vertellen over de vermeende Oostenrijkse spaarpot van Karman. 'Ik wil er in geen enkel opzicht aan meewerken dat op voorhand duidelijk wordt wie die getuige is.'

Voor de rechtbank, die Johan V. veroordeelde tot zes jaar celstraf, werd duidelijk dat het OM 'niet het voornemen had' om de kroongetuige crimineel voordeel te ontnemen. Die toezegging, per brief aan de advocaat van Karman, was ingegeven door de overtuiging dat Karman geen vermogen van enige omgang meer bezat. Ook nieuw onderzoek van het OM leverde geen nieuwe feiten op.

Het programma Tijdsein van de Evangelische Omroep meldde gisteravond dat de tweede kroongetuige in de Hakkelaar-zaak, Fouad Abbas, behalve bij hasjhandel ook bij wapenhandel is betrokken. Op grond van gesprekken met meerdere medewerkers van diens diamantbedrijf en inzage in een deel van de boekhouding van de onderneming, kwam de EO tot de overtuiging dat Abbas was betrokken bij wapenhandel met ondermeer Irak.

De transacties (ondermeer rupsbanden en tanks) zouden hebben plaatsgevonden tijdens de Golfoorlog, ondanks een internationaal wapenembargo tegen Irak.

Meer over