Kroes: omroep moet rijk 187 miljoen terugbetalen

De publieke omroep heeft 187 miljoen euro te veel aan staatssteun gekregen. Dit geld moet terug naar de Nederlandse overheid, aldus eurocommissaris Kroes van Mededinging....

Het concept-besluit van Kroes volgt na klachten van de commerciële zenders RTL en SBS en de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Volgens die organisaties gebruikt de publieke omroep belastinggeld voor het ontwikkelen van commerciële activiteiten zoals sms-diensten. Dit werkt concurrentievervalsing in de hand.

Kroes’ besluit tot terugvordering moet nog worden bekrachtigd door de Europese Commissie. Die neemt naar verwachting binnen enkele weken een besluit.

De raad van bestuur van de publieke omroep reageerde maandag gelaten. Volgens financiële man Cees Vis is er geen geld om de overheid terug te betalen. Als het rijk de claim van 187 miljoen daadwerkelijk indient, betekent dit volgens Vis het faillissement van de publieke radio en tv.

Maandag overlegde de raad van bestuur met programmamakers over de financiële situatie van de publieke omroep. Aanleiding was de onrust over plannen om de programmering te veranderen, waardoor de omroepen hun vaste plek op een net moeten afstaan.

Meer over