Kroatische generaals zeggen onschuldig te zijn

De Kroatische generaals Ivan Cermak en Mladen Markac hebben vrijdag voor het Joegoslavië-Tribunaal verklaard onschuldig te zijn. Zij waren donderdag vrijwillig naar Den Haag gekomen om zich over te geven aan het VN-hof....

Cermak (54) en Markac (48) zijn aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens en na Operatie Storm in 1995. De Kroatische president Franjo Tudjman liet toen de Krajina-republiek van de Kroatische Serviërs veroveren.

Honderdduizenden etnische Serviërs die er al generaties of eeuwenlang woonden, sloegen op de vlucht; achtergebleven Servische bejaarden werden vermoord.

Voor de Maltese VN-rechter Carmel Agius pleitten de twee Kroaten vrijdagmiddag onschuldig op de zeven punten van de tenlastelegging, waaronder misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals moord, etnische vervolging, deportaties, andere onmenselijke handelingen.

Agius wees Cermak en Markac erop dat zij niet erop hoeven te rekenen dat hun proces binnen enkele dagen of weken zal beginnen. Het tribunaal heeft veel achterstallige gevallen in voorarrest zitten. Soms duurt het jaren voor een proces kan beginnen. Agius verzekerde de Kroaten echter dat zij niet 'vergeten' zullen worden in hun VN-cel in Scheveningen.

De Maltees wees de twee generaals eveneens op de mogelijkheid het op een akkoordje te gooien met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. In ruil voor een (gedeeltelijke) schuldbekentenis ligt dan vaak een lagere straf in het verschiet.

Meer over