Kroatische generaals naar tribunaal

Twee Kroatische generaals buiten dienst zijn donderdagochtend uit de hoofdstad Zagreb per vliegtuig vertrokken naar Nederland. Zij zullen zich daar melden bij het Joegoslavië-Tribunaal....

Kroatië kondigde vorige week al aan dat de twee zich aan het tribunaal zouden overgeven. De komst van de generaals geldt als de eerste tegemoetkoming van de nieuwe Kroatische regering aan de wensen van het VN-hof. Samenwerking met het hof is voorwaarde om kandidaat-lid van de Europese Unie te worden en toetredingsonderhandelingen te kunnen beginnen. De nieuwe centrumrechtse regering wil het vertrouwen van het Westen winnen om snel vorderingen te maken op weg naar EU-lidmaatschap.

Kort voor hun vertrek uit Zagreb herhaalden de twee generaals buiten dienst Mladen Markac (48) en Ivan Cermak (54) dat zij niet schuldig zijn aan de tenlastegelegde feiten. Zij zijn aangeklaagd wegens hun rol bij de verovering van de Krajina-republiek van de Kroatische Serviërs door het leger van president Tudjman van Kroatië in 1995.

Honderdduizenden etnische Serviërs, die al vele generaties lang in Kroatië leefden, werden toen verdreven; achtergebleven bejaarde Serviërs werden vermoord.

Cermak en Markac zijn aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, zoals moord, plundering en etnische vervolging. Cermak was op het moment van de feiten commandant van het Knin-garnizoen van het Kroatische leger. Markac was commandant van de speciale politie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer over