Kroatische generaal Gotovina opgepakt

De wegens oorlogsmisdaden gezochte Kroatische generaal Ante Gotovina is woensdag gearresteerd op het Canarische eiland Tenerife. Dit maakte hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal gisteren in Belgrado bekend....

Gotovina zal naar verwachting vandaag worden overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Bij zijn arrestatie in een hotel in Playa de las Americas droeg hij een vals paspoort met de naam Kristian Horvat bij zich.

Gotovina leidde in 1995 de operatie Storm, waarbij 175 duizend Serviërs werden verdreven uit de Krajina en zeker 150 Servische burgers op zijn bevel zouden zijn geëxecuteerd.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO noemde de arrestatie ‘goed nieuws voor de wereld en goed nieuws voor Kroatië’.

De Kroatische premier Ivo Sanader zei blij te zijn met de arrestatie. Maar hij beklemtoonde ook dat uit de aanhouding van de generaal op Spaans grondgebied is op te maken dat Zagreb wel degelijk de waarheid sprak. Kroatië heeft herhaaldelijk de beschuldigingen tegengesproken dat het de generaal zou hebben laten lopen en stelde dat Gotovina zich in het buitenland ophield.

Meer over