Kritische pro-Koerische advocaat in Turkije gedood

Tahir Elçi, een belangrijke Koerdische advocaat, is zaterdag doodgeschoten in het zuidoosten van Turkije. Hij werd door onbekenden onder vuur genomen in Diyarbakir, de hoofdstad van de gelijknamige Turks-Koerdische regio. De advocaat gaf met veertig activisten een persconferentie waarin hij pleitte voor vrede toen de groep werd beschoten. Elçi werd in het hoofd geraakt.

Redactie
Advocaat Tahir Elci. Beeld reuters
Advocaat Tahir Elci.Beeld reuters

Elçi werd in oktober gearresteerd nadat hij op tv had gezegd dat de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK geen terroristische organisatie is. Hij was op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. Elçi was de voorzitter van de orde van advocaten in de provincie Diyarbakir.

Kort na de schietpartij maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan er melding van in een toespraak. Hij meldde dat er ook een politieagent is omgekomen. 'Dit incident laat zien dat Turkije er goed aan doet terrorisme te bestrijden', aldus Erdogan.

Geschokt

De gemoederen tussen Turken en Koerden lopen hoog op sinds er in juli een eind kwam aan een twee jaar durend bestand tussen Turkije en de PKK. De Koerdische beweging eist meer autonomie voor de Turkse Koerden.

De Federatie Koerden in Nederland (Fedkom) is geschokt door de dood van Elçi. Volgens de organisatie is de advocaat 'op klaarlichte dag geëxecuteerd door de Turkse politie. Elçi is doelwit geworden van de Turkse staat, omdat hij uitspraken deed in een discussieprogramma op een Turkse zender'. De Nederlandse Koerden houden zaterdagavond een herdenkingsbijeenkomst op het Beursplein in Amsterdam.

Meer over